'Malazgirt Savasi Alaninin Tespiti, Tarihi Ve Arkeolojik Yüzey Arastirma' Projesine Büyük Ilgi

MUS – Mus’ta “Malazgirt Savas Alaninin Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Arastirma” projesi kapsaminda Türkiye’nin çesitli üniversitelerinden bilim insanlari kente geldi.

'Malazgirt Savasi Alaninin Tespiti, Tarihi Ve Arkeolojik Yüzey Arastirma' Projesine Büyük Ilgi
Kültür ve Turizm Bakanliginin himayesinde yürütülen projeye 12 üniversiteden 38 akademisyen katki sunuyor. Bir ve ikinci etabini tamamladiklari projenin 2021 yili birinci etabina da basladiklarini dile getiren Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Uzman Arkeolog Oguzhan Karaçetin ise “Tarihi yüzey arastirmasi proje çalismalari Ziyaret Tepe mevkiinde arkeolojik kazilar devam ediliyor. Geçen yil projeye ilk basladigimizda 3 etap seklinde çalismalar gerçeklesmisti ve bu çalismalar 13 üniversiteden 40 akademisyenin yer aldigi büyük bir proje ve bu projeler kapsaminda bazi öncelikli yerler test edilmisti. Bu yerlerin öncelikli olmasinin birkaç sebebi var. Bunlardan birisi çok hakim bir tepe ve ovanin tamamini görebiliyor olmasidir. Yüksek bir yerde bugün bile hala bir inancin devami ile karsi karsiyayiz. Bu da tabi insanlarin buraya gelip türlü inançlara inandiklari yerlerde ziyaretler gerçeklestirmeleridir. Geçmiste de buranin bir mezarlik alani oldugunu biliyoruz. Bunun yüzey arastirmalari kapsaminda basit toprak mezarlar oldugunu düsündügümüz, ancak kazilar sonucunda ortaya koyabileceginiz çok sayida mezar alani tespit etmistik. Bununla ilgili bakanlik izin verdikten sonra geçen yil üç etapta burada arkeolojik kazilara basladik. Kisitli süre içinde bes kadar mezari ortaya çikarabildik. Bu çalismalara arkeologlar, antropologlar, tarihçiler ve sanat tarihçileri katildi.

Bu sayede mezarlarin ilk asamada kronolojilerini ögrenmemiz gerektigi örnekler alarak karbon 14 testleri yaptirdik ve mezarlar 1400 tarihlerde ve 1450 sonuna tarihlendirildi. Tabii bunlar en üstteki mezarlarda hatta daha eski mezarlarla karsi karsiya kalabiliriz. Mezar seklinde bir ölü gömme gelenegi ile birçok mezar tespit ettik. Bu da yeni mezarlar ortaya çikarabilmek hem de geçen yil mimari olarak tespit ettigimiz bazi planlarini görme firsati bulmamiza olanak saglayacak. Burada kurgan tipi ölü gömme gelenegi ile mezarlarini aramak için kazi çalismalari yapiyoruz. Nihayetinde hedefledigimiz Ziyaret Tepe’nin geçmisteki rolünü ortaya koyabilmek ve Malazgirt Savasi ile olabilecek iliskisini ortaya koyabilmek. Bu proje kapsaminda sadece Malazgirt Savasi ile Malazgirt tarihini ve sehit olmus Türk askerlerinin yerini tespit etmek. Projemiz Malazgirt tarihini bir bütün olarak ele aliyor ve yüzey arastirmalarinda ele geçen verileri kronolojik olarak degerlendiriyoruz. Bu sayede Malazgirt tarihini ortaya koymaya çalisiyoruz. Bu sezon yapacagimiz çalismalarla projemiz bazi sorulari cevaplamis olacak. Bu sayede dünyaya tanitmak için sempozyumlar, kitaplar ve belgeseller üretmis olacagiz. Çünkü projenin çiktilarindan birisi de es zamanli olarak çekilen belgesel olacak. Ilçede yapilacak sempozyumlar, çekilen görüntüler ile Malazgirt’i tanitmayi istiyoruz. Kazilarda elde edilecek veriler, aklimizdaki sorularin bazilarini cevaplayacak” dedi.

Projenin basinda bulunan Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik, Malazgirt Savasi’nin noktasal olarak nerede cereyan ettiginin tespit edilmesi baglaminda Malazgirt’in tarihsel kimligini de ortaya koyma açisindan önemli oldugunu aktardi.
Kaynak: İHA