Macaristan Basbakani Orban'dan Escinsellige Karsi Yasayi Elestiren AB'ye Tepki

Macaristan Basbakani Viktor Orban, ülkede 18 yasindan küçükleri escinsellige ve cinsiyet degisikligine tesvik etmeyi yasaklayan yasal düzenlemeyi kinayan Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen'e tepki gösterdi.

Basbakanlik Basin Ofisinden yapilan açiklamaya göre Orban, Macaristan'da geçen hafta kabul edilen yasayi "utanç verici" olarak niteleyen Von der Leyen'in açiklamasinin utanç verici oldugunu söyledi.

Orban, ''AB Komisyonu Baskaninin açiklamasi gerçek disi iddialara dayandigi için utanç verici. Yakin zamanda kabul edilen Macar yasasi çocuklarin haklarini koruyor, ebeveynlerin haklarini güvence altina aliyor ve 18 yasindan büyüklerin cinsel yönelimine dair haklari kapsamadigindan herhangi bir ayrimci unsur içermiyor.'' ifadelerini kullandi.

Von der Leyen, söz konusu yasayla ilgili, ''Bu Macar yasasi utanç verici. Sadece cinsel yönelim temelinde ayrimcilik yapmakla kalmiyor ayni zamanda AB'nin temel degerlerine de aykiri. Bu konuda taviz yok.'' ifadelerini kullanmisti.

- 13 AB ülkesi yasayi kinadi

Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Irlanda, Litvanya, Lüksemburg, Hollanda, Ispanya, Isveç ve Letonya tarafindan dün imzalanan ortak bildiride, Macaristan Parlamentosu tarafindan geçen hafta kabul edilen ve escinsellik karsiti oldugu belirtilen yasaya tepki gösterilmisti.

Macaristan'da çocuklari korumak adina kabul edilen yasanin escinsellere karsi ayrimcilik içerdigi ve fikir özgürlügünü ihlal ettigi savunulan bildiride, farkliliklari kabul etmenin ve esit tutmanin AB'nin temel degerleri oldugu ve bundan taviz verilemeyecegi kaydedilmisti.

- Yasanin içerigi

Macaristan'da 15 Haziran'da kabul edilen ve tartismalara neden olan yasaya göre okullarda 18 yas altindaki kisilere, escinsellige ve cinsiyet degisikligine tesvik eden herhangi bir içerigin gösterimi yasaklanmisti.

Yasaya göre ayrica, televizyon kanallari da bu tür içeriklere sahip film ve programlarin izlenmesini 18 yasin üzerindeki kisilere önerebilecek.

Kaynak: AA