Kazakistan Heyeti Horma Kanyonu'na Hayran Kaldi

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov: 'Dünyada kanyonlar az degil. Amerika'nin kanyonlari var, Kazakistan'in kanyonlarini gördüm ama bunun gibi turistler için hazirlanan kanyonlar görmedim. Bu kanyonda turistlerin her kösesini görmesi için her sey yapilmis' 'Burayi bizim tüm dünyaya göstermemiz lazim. Sanatçilari buraya davet etmemiz lazim. Ben de buradan sizin araciliginizla sanatçilari davet ediyorum'

Kastamonu'daki programlari kapsaminda Horma Kanyonu ve Ilica Selalesi'ni gezen Kazakistan heyeti, Pinarbasi'nin dogal güzelliklerine hayran kaldi.

Türk Dünyasi Kültür Baskentleri Fotograf Sergisi'nin açilisi ile ünlü Kazak sair Mukagali Makayatev'in "Son Turnalar Giderken" kitabinin tanitimi için Kastamonu'ya gelen Kazakistan heyeti, Pinarbasi Belediye Baskani Senol Yasar'in daveti üzerine Uluslararasi Türk Kültürü Teskilati (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsen Kaseinov baskanliginda Pinarbasi ilçesinin dogal özelliklerini yakindan görme firsati buldu.

Sakli Bahçe'de Kazak sanatçilarin türkülerini dinledikten sonra, kanyona giren heyet, bir ucundan diger ucuna 3 kilometre uzunlugundaki ahsap platformla geçilen ve adeta dogal akvaryumu animsatan Horma Kanyonu'na hayran kaldi. Heyet, yürüyüs yolunun tabanla olan yüksekliginin zaman zaman 70 metreyi buldugu kanyonda, heyecanli anlar yasadi. Kanyonun bitisinde bulunan ve bölgede doga harikasi olarak taninan Ilica Selalesi'ni de gezen grup, ilçenin dogal güzelliklerini bol bol fotograflama firsati buldu.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, AA muhabirine, Pinarbasi'nin dogal güzellikleri ile ön plana çiktigini söyledi.

Dünyada pek çok kanyonun bulundugunu aktaran Keseinov, "Dünyada kanyonlar az degil. Amerika'nin kanyonlari var, Kazakistan'in kanyonlarini gördüm ama bunun gibi turistler için hazirlanan kanyonlar görmedim. Bu kanyonda turistlerin her kösesini görmesi için her sey yapilmis." dedi.

Bu güzellikleri herkesin görmesi gerektigini vurgulayan Keseinov, sunlari kaydetti:

"Burayi bizim tüm dünyaya göstermemiz lazim. Sanatçilari buraya davet etmemiz lazim. Ben de buradan sizin araciliginizla sanatçilari davet ediyorum. Burada bir Horma Festivali yapmak lazim. Turistler ve Türk dünyasinin sanatçilarini davet etmeyi düsünüyorum. Bu sayede sanatçilar burada tanisip, sohbet edebilirler. Pinarbasi'nda yeni eserler yazabilirler. Pinarbasi'nda bu eserler yazildi, Horma Kanyonu'nda çikti diye söylenebilir."

Belediye Baskani Senol Yasar ise Pinarbasi'nin özel bir yer oldugunu ifade ederek, "Horma Kanyonu'nun yürüyüs yolunun tamamlanmasindan sonra Pinarbasi için 'Türkiye'nin dünyaya armagani' sözünü bosa etmedigimizi göstermis olduk. Bugün Kazakistan'dan misafirlerimizi agirladik. Birlikte genel sekreterimizin baskanliginda Horma Kanyonu'nu geçtik. TÜRKSOY araciligiyla dünyaya açilma hedefindeyiz. Dünya sanatçilarini buraya getirip onlari burada misafir etmek, agirlamak ve onlar araciligiyla Pinarbasi'ni dünyaya duyurmayi düsünüyoruz." diye konustu.

Kanyon çikisinda dombra esliginde türkü söyleyen gruba TÜRKSOY Genel Sekreteri Kaseinov ve Belediye Baskani Yasar da eslik etti.

Yürüyüse Kazakistan Kültür ve Spor Bakan Danismani Erlan Jurinbayev, Kazakistan Almati Eyaleti Kültür Idaresi Baskani Marlen Kölbayev, TÜRKSOY Kirgizistan Temsilcisi Kojogeldi Kuluyev, TÜRKSOY Kazakistan Temsilcisi Bakitjan Omarov, Almati Eyaleti Süyinbay Flarmonisi Solisti Beybit Musayev, Mukagali Makayatev'in oglu ve gelini de katildi.
Kaynak: AA