Kastamonu'da Kedi, Köpek Ve Gelincikler Kimliklendirilecek

Kastamonu Veteriner Hekimler Odasi Baskani Haci Ibrahim Masalaci kentte kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilecegini belirtti.



Masalaci, yaptigi açiklamada, kimliklendirme çalismalari için bir süre önce Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Kastamonu Veteriner Hekimler Odasi arasinda protokol imzalandigina isaret etti.

Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayit altina alinmasina dair yönetmeligin 2018 yilinda 30344 sayili Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdigini, yönetmelik kapsaminda sahipli köpeklerin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren, sahipli kedi ve gelinciklerin ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kimliklendirilerek Ev Hayvanlari Kayit Sisteminde (PETVET) kayit altina alinacagini hatirlatan Masalaci, PETVET'in faaliyete geçtigini aktardi.

Protokol ile odaya bagli 6343 sayili Kanunla faaliyet gösteren serbest veteriner hekimlerin de kimliklendirme faaliyetinde bulunmalarinin önünün açildigini söyleyen Masalaci, Sunlari kaydetti:

"Protokol kapsaminda yetki verilen serbest veteriner hekimler ve serbest veteriner hekim olmayan ilçelerde ise il/ilçe tarim ve orman müdürlügü personellerince kimliklendirme ve kayit islemleri yürütülecektir. Tüm kedi, köpek ve gelincik sahiplerinin yetki verilen serbest veteriner hekim ya da bagli bulunduklari Ilçe Tarim ve Orman Müdürlüklerine hayvanlarinin kayit altina alinmasi amaci ile basvurmalari gerekmektedir. Uygulama ile yeni dogan ev hayvaninin sahibi, dogum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde çalistigi serbest veteriner hekime ya da il veya ilçe tarim ve orman müdürlüklerine basvurmalari gerekmektedir. Mikroçip takilarak pasaport düzenlenen ev hayvanlarinin yapilan asilar ve sahip degisikligi gibi bilgileri en geç 15 gün içinde kaydedilecektir. Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirme islemi, Türk Veteriner Hekimleri Birligi (TVHB) tarafindan temin edilecek mikroçipler kullanilarak gerçeklestirilecek ve mikroçip okuyucularinin temini TVHB tarafindan serbest veteriner hekimlere bagli bulunduklari odalar araciligi ile saglayabilecektir."

Ilçe Tarim ve Orman Müdürlükleri ile serbest veteriner hekimler tarafindan sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip uygulanarak akabinde pasaport düzenlenecegini dile getiren Masalaci, "Bu uygulamada pasaporta sahip bilgileri, sahip degisiklikleri, asilamalari ile cerrahi müdahaleleri gibi bilgiler islenebilecektir. Kedi, köpek ve gelinciklere derialti mikroçip uygulanacak. Uygulanan çip el terminali araciligi ile okunabilecek ve bu sayede can dostlarimiz artik sokaga atilamayacak, kedi ve köpegini sokaga atan sahislara da idari para cezasi uygulanacaktir. Ayni zamanda Bakanligimizin olusturmus oldugu PETVET veri tabanli kayit sistemi ile tüm sahipli kedi köpekler veri tabanina kaydedilerek; basta kuduz hastaligi olmak üzere hayvandan insana geçen hastaliklarin kontrol altina alinmasi saglanacaktir. Ayrica sahipli hayvanlarin çalinmasinin da önüne geçilecektir." diye konustu.

Kaynak: AA