Iran, ABD'yi 'Basindaki Bagimsiz Sesleri Susturmakla' Suçladi

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Said Hatibzade, aralarinda Iran devlet televizyonuna ait olanlarin da bulundugu bazi internet sitelerine el koyan ABD'yi "bagimsiz sesleri susturmakla" suçladi.

Hatibzade, Disisleri Bakanliginin internet sitesinde yayimlanan yazili açiklamasinda, ABD'nin Iran devlet televizyonuna ait bazi internet sitelerine el koymasini "zorbalik ve yasa disi" olarak nitelendirdi ve konunun hukuki açidan takipçisi olacaklarini belirtti.

ABD'yi uluslararasi düzeyde ifade özgürlügünü engellemeye yönelik sistematik adimlar atmakla elestiren Hatibzade, "Bu adim, basin alaninda bagimsiz seslerin susturulma çabasidir. ABD'nib çifte standartçi tutumu utanç vericidir. ABD'nin mevcut yönetimi önceki hükümetin yolunu aynen takip ediyor. Bunun sonucu, Washington için sadece kayiptir." ifadelerini kullandi.

- ABD, Iran merkezli bazi internet sitelerine el konuldugunu dogruladi

Iran'in yari resmi Fars Haber Ajansi'nda yayimlanan haberde, devlet televizyonuna ait Ingilizce yayin yapan "Press TV" ve Arapça yayin yapan "Al Alam" ile Yemen'deki Husilere ait "Al Mesira" kanallarinin internet sitelerinin domainlerine ABD tarafindan el konuldugu ileri sürülmüstü.

Bunun üzerine ABD Adalet Bakanligindan yapilan yazili açiklamada, Iran Radyo ve Televizyon Birligi (IRTVU) tarafindan kullanilan 33 internet sitesine ve Ketaib Hizbullah tarafindan yönetilen 3 internet sitesine "yaptirimlari deldikleri" için el konuldugu belirtilmisti.

ABD Yabanci Varliklari Koruma Ofisinin (OFAC) 22 Ekim 2020'de IRTVU'yu Iran Devrim Muhafizlari Kudüs Gücü tarafindan yönetildigi için yaptirim listesine aldigina isaret edilen açiklamada, bu listedeki kurum ve kuruluslarin internet sitesi ve domain hizmetlerinden, OFAC lisansi olmadikça yararlanamayacagi kaydedilmisti.

Açiklamada ayrica IRTVU'nun yaptirim listesine alinma nedeninin de ABD seçimlerine iliskin yanlis bilgi yaymak oldugu animsatilarak, el konulan 33 internet sitesinin domain adreslerinin OFAC onayli olmadigi ifade edilmisti.

Kaynak: AA