Ingiltere Savunma Bakanligi Açiklamasi 'Gemimize Yönelik Uyari Atesi Açilmadi'

Ingiltere Savunma Bakanligi, Kraliyet Donanmasi’na ait HMS Defender’a Karadeniz’de herhangi bir uyari atisi yapilmadigini ve geminin uluslararasi hukuka uygun olarak Ukrayna kara sularindan geçis yaptigini açikladi.

Ingiltere Savunma Bakanligi Açiklamasi 'Gemimize Yönelik Uyari Atesi Açilmadi'
Rusya Savunma Bakanliginin Karadeniz’de Kirim’a yaklasan Ingiliz donanmasina ait savas gemisi HMS Defender’a uyari atisi yaptigi yönündeki duyurusunun ardindan Ingiltere’den açiklama gecikmedi. Ingiltere Savunma Bakanligi Basin Ofisi tarafindan yapilan açiklamada, "HMS Defender’a yönelik uyari atesi açilmadi. Kraliyet Donanmasi’na ait gemi, uluslararasi hukuka uygun olarak Ukrayna kara sularindan zararsiz bir sekilde geçis yapiyor" ifadeleri kullanilarak Rusya tarafindan herhangi bir müdahale olmadigi vurgulandi.

Açiklamada, "Ruslarin Karadeniz’de bir topçu tatbikati yaptiklarina ve denizcilik camiasina faaliyetleri hakkinda önceden uyarida bulunduklarina inaniyoruz. HMS Defender’a yönelik hiçbir atis yapilmadi ve yoluna bomba düstügü iddiasini da tanimiyoruz" denildi.

Karadeniz’de gerilim

Rusya Savunma Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, Karadeniz’e ulasan Ingiltere’ye ait HMS Defender muhrip gemisinin Kirim’a yaklasmasinin ardindan Rus sinir devriye gemisinin ve Sukhoy Su-24M tipi savas uçaginin harekete geçtigi belirtilmisti. Ingiliz gemisine sinirin ihlali durumunda silah kullanilacagi konusunda uyari yapilmasina ragmen gemi mürettebatinin yanit vermedigi kaydedilen açiklamada, "23 Haziran TSI saat 11.52’de Karadeniz’in kuzeybati kesiminde faaliyet gösteren Ingiliz Donanmasi’na ait HMS Defender muhrip gemisi, Rusya devlet sinirini geçti ve Fiolent Burnu bölgesinin 3 kilometre kara sularina girdi. Saat 12.06 ve 12.08’de sinir devriye gemisi uyari atesi açti. Saat 12.19’da ise Su-24M tipi savas uçagi, HMS Defender seyir istikametinde uyari amaciyla 4 adet OFAB-250 bombasi atti" denilmisti. Ayrica yapilan uyari atesinin ardindan Ingiliz gemisinin Rus sinirindan uzaklastigi öne sürülmüstü.

Ingiliz gemisinin ihlali gerçeklestirdigi iddia edilen Fiolent, Kirim’in kara sulari içerisinde yer aliyor. Kirim ise 2014 yilinda Rusya tarafindan ilhak edilmisti. Ancak uluslararasi hukuk kurallari kapsaminda Kirim, Ukrayna’ya ait olarak kabul ediliyor.
Kaynak: İHA