Eski Fransiz Sömürgesi Togo, Ingiliz Milletler Topluluguna Katilmak Istiyor

Eski Fransiz sömürgesi Togo, Commonwealth'e (Ingiliz Milletler Toplulugu) dahil olmak istiyor.

Iletisim Bakanligindan, Ingiliz Milletler Toplulugundan bir heyetin ülkeye yapacagi ziyaret öncesi yapilan açiklamada, 2 milyari asan nüfusuyla Ingiliz Milletler Toplulugunun Togo için büyük bir sans oldugu bildirildi.

Açiklamada, Togo'nun Ingiliz Milletler Topluluguna dahil olmak isterken Frankafon kimligini koruyacagi ve Frankafon bir ülke olarak kalacaginin alti çizildi.

Togo'nun topluluga dahil olarak Ingilizce gündemini genisletmek ve farkli ortakliklari degerlendirmek istedigi kaydedildi.

Ingiliz Milletler Toplulugu heyeti, baskent Lome'de basta Basbakan Victoire Tomegah-Dogbe olmak üzere hükümet üyeleri, sivil toplum örgütleri ve medya temsilcileri ile görüsmelerde bulunacak.

Heyetin bu görüsmeler akabinde hazirlayacagi degerlendirme raporu, Togo'nun topluluga dahil olup olmayacagi konusunda anahtar rol oynayacak.

Yaklasik 8 milyon nüfuslu Togo, 2014'ten bu yana topluluga dahil olmak istedigini gündeme getiriyordu.

Togo, Ingiliz Milletler Topluluguna dahil olursa üye ülkelere sosyal ve ekonomik açidan ciddi destek sunan teknik is birligi fonundan da yararlanacak.

Ingiliz Milletler Toplulugu bünyesinde Asya'dan Afrika'ya 5 kitadan 54 üye ülke yer aliyor.

Çogunlugu eski Ingiliz sömürgesi olan bu ülkeler arasinda yalnizca Mozambik ve Ruanda'nin Birlesik Krallik ile kolonyal bir bagi bulunmuyor.

Kaynak: AA