Doç. Dr. Palabiyik Açiklamasi 'HDP'nin Kapatma Davasi Robin Hood'lastirilmamali'

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabiyik, HDP’ye yönelik kapatma davasinda Meral Aksener’in Kemal Kiliçdaroglu’nu oyuna getirdigini belirterek, “Eger bir kapatma karari çikarsa ve bu süreç halka anlatilmamissa sorun yasayacak tek parti AK Parti olacaktir” dedi.

Doç. Dr. Palabiyik Açiklamasi 'HDP'nin Kapatma Davasi Robin Hood'lastirilmamali'
Halklarin Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatilmasi davasiyla ilgili açiklamalarda bulunan Doç. Dr. Palabiyik, bu sürecin Kürt siyasal partileri için 1990’da HEP ile basladigini hatirlatti. HEP vekillerinin TBMM kurallarina bagli kalmadigini ve PKK ile bagini koparmadigi için kapandigini ifade eden Palabiyik, Leyla Zana’nin çözüm sürecinde o dönem basbakan olan Recep Tayyip Erdogan ile görüstügünde partisi tarafindan dislandigini da kaydetti.

Palabiyik, “Ayni mesele ÖZDEP, DEP, DEHAP, HADEP, DTP ve BDP süreçleri ile devam etti, yine siyasal söylemler PKK ile birlikte ilerledi. Hiçbir siyasal parti PKK ile arasina mesafe koymadi ve bugünkü sürece gelindi. Ilginç olan su oldu, HEP’te vekil olan Leyla Zana, Kürtçe yemin ettikten sonra gerginlige adim atildi ve partisi ona sahip çikti ama ayni Leyla Zana çözüm sürecinde o dönem basbakan olan Erdogan ile görüstügünde partisi tarafindan dislandi. Demek ki Kürt siyasi partileri siyaseti reel anlamda PKK’da ögreniyor. Simdi ayni sebepten HDP’nin kapatilma meselesi gündeme geldi. Bu sebepten kapatma davasi HDP’nin bir siyasi parti mi yoksa siyasi bir organizasyon mu oldugunu ortaya koyacak. Eger kapatilirsa HDP siyasi bir organizasyon olacaktir ama toplumsal karsiligi pek olumlu olmayacaktir. Lakin kapatilmaz ve diger hukuki süreçler ekonomik yaptirim, siyasi yasak gibi islerde o halde HDP uyarilan ve yaptigi yanlis için cezalandirilan, yanlis yapmis bir siyasi parti olacaktir. Ancak bu sekilde seçmen de HDP’nin yanlis yaptigini düsünecektir ve belki de ikinci tür bir karardan sonra HDP kendini feshedebilir. O takdirde HDP kendi basarisizligini da ilan etmis olacaktir” dedi.



“HDP’ye yönelik kapatma davasinda Meral Aksener, Kemal Kiliçdaroglu’nu oyuna getiriyor”

HDP’nin illegal faaliyet üzerinden siyasal alanda yer bulmaya çalistigini belirten BEÜ Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabiyik, “HDP’ye açilan kapatilma davasinin hikayesi, Robin Hood’lastirilmamalidir. HDP’ye bu sans verilmemeli, yani illegal faaliyet legalmis gibi tabana kabul ettirilmemeli. Hukuki dava süreci iyi anlatilmali. Aynen 15 Temmuz’da gerçeklesen basarili anlatim gibi. HDP’nin siyaset üretememesi ve bu sebepten siyasal alaninin daralmasi sebebiyle HDP illegal faaliyet üzerinden siyasal alanda yer bulmaya çalisiyor. Açikçasi HDP, kaostan beslenen bir siyasal politikadan besleniyor. Ama tabanin belirli bir kismi artik bunu kabul etmeyecektir. HDP’ye yönelik kapatma davasinda Meral Aksener, Kemal Kiliçdaroglu’nu oyuna getiriyor. ‘Siz, bizi onlarla yan yana getirmeyin, bütün politikalari siz yönetin, ittifakta gölge olarak devam etsin’ demistir. Hâlbuki Kiliçdaroglu, CHP’nin HDP’ye yakinligi sebebiyle kaybedecegi oylar IYI Parti’ye gidecek. Kiliçdaroglu, cumhurbaskani adayligi sebebiyle her seye göz yumuyor ama bu onun sonu olacak, ayrica HDP’nin de. HDP’nin kapatma davasi üzerinden kendi hikayesini olusturmasi bölge için sadece AK Parti’ye zarar verir ve AK Parti önemli bir tahribat yasar ve zarar görür. Çünkü bölgeden oy devsiremeyen muhalefet bölgede sadece AK Parti aleyhine ve HDP lehine çalisacaktir. Kaybedecekleri hiçbir sey yok. Zaten Millet Ittifaki’nin amaci da bu. HDP’ye kapatma davasi asamasinda sahip çikarak, Cumhurbaskanligi seçimlerinde verdikleri destegin karsiligini bekleyecekler. Bu kesin. AK Parti, bölgede birden fazla muhalefet partisi ile karsi karsiya ve tek basina mücadele ediyor. AK Parti’nin yerel yönetimlerinin hizli hareket ederek süreci halka anlatmasi lazim. Eger bir kapatma karari çikarsa ve bu süreç halka anlatilmamissa sorun yasayacak tek parti AK Parti olacaktir. Dava süreci uzatilmamalidir, bir an evvel sonucun açiklanmasi lazim. Toplumsal hafizayi olusturmamak gerekiyor. Onun yerine HDP neden bu noktaya geldi diye bir sürecin baslatilmasi ve alternatif bölgesel politikalarin üretilmesi gerekiyor. Süreç kendi haline birakilmamalidir. Özellikle AK Parti yerel yönetimleri bu baglamda siki çalisabilir. Çünkü tüm muhalefet partileri karsilarinda olacaktir. Ayrica HDP’nin kapatilma hikâyesi Diyarbakir anneleri programi ile yürütülmelidir. Eger bir kapatilma gerçeklesirse bunun en önemli canli taniklari Diyarbakir anneleri olacaktir” diye konustu.

Kaynak: İHA