Christian Eriksen'in Kalbine ICD Takilirsa Futbola Veda Etmesi Gerekir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Fethi Kiliçaslan: 'Geçirdigi kalp krizi sonrasi kalbi duran 29 yasindaki Danimarkali futbolcu Christian Eriksen’e, duran kalbi ortalama 1520 saniye içerisinde yeniden çalistiran ICD kalp pili takilacak' 'Ani kalp durmalarinda elektrik tedavisi yapan ICD kalp pili, içeriden kalbi soklayarak ritmi normale çeviriyor. Bu cihazi tasiyan kisiler profesyonel spor yapmamali'

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Fethi Kiliçaslan, 2020 Avrupa Futbol Sampiyonasi'nda (EURO 2020) geçirdigi kalp krizi sonrasi kalbi duran 29 yasindaki Danimarkali futbolcu Christian Eriksen'e, duran kalbi ortalama 15-20 saniye içerisinde yeniden çalistiran ICD kalp pili takilacagini belirterek, "Ani kalp durmalarinda elektrik tedavisi yapan ICD kalp pili, içeriden kalbi soklayarak ritmi normale çeviriyor. Bu cihazi tasiyan kisiler profesyonel spor yapmamali." ifadelerini kullandi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapilan açiklamada, EURO 2020'de Finlandiya ile oynanan maç sirasinda fenalasarak hastaneye kaldirilan Danimarkali oyuncu Christian Eriksen'in saglik durumu ve ICD kalp cihazina iliskin bilgi verildi.

Açiklamada görüslerine yer verilen Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Fethi Kiliçaslan, hastada kalp durmasinin; damar tikanikligi veya geçici kalp kasi iltihabi gibi tedavi edilebilir bir nedenden dolayi yasanmasi halinde ICD takmaya gerek olmayabilecegini belirterek, sunlari kaydetti:

"Ancak Danimarkali futbolcu Eriksen örneginde oldugu gibi, belirli ve düzeltilebilir bir nedeni yoksa hastaya ICD takilmasi gerekir. Çünkü bu hastalarda ileride ayni durumun tekrarlanma olasiligi çok yüksektir. ICD, hastalarin normal hayatini olumsuz yönde etkilemez. Efor gerektiren sporla ugrasan profesyonel bir sporcu, kariyerine kalp pili ile eskisi gibi devam edemez. Rekabetin oldugu sporlarda kalp ritmi bozukluklarinin tekrarlanma orani yüksek. Kalbe elektrosok vererek yeniden çalismasini saglayan cihaz ICD, kalp durmasini engellemez, duran kalbi yeniden çalistirir. Hayati risk tasidigi için ICD cihazi ile futbol müsabakalarindan uzak durmali.

EURO 2020'de geçirdigi kalp krizi sonrasi kalbi duran 29 yasindaki Danimarkali futbolcu Christian Eriksen'e, duran kalbi ortalama 15-20 saniye içerisinde yeniden çalistiran ICD kalp pili takilacak. Ani kalp durmalarinda elektrik tedavisi yapan ICD kalp pili, içeriden kalbi soklayarak ritmi normale çeviriyor. Bu cihazi tasiyan kisiler profesyonel spor yapmamali. Christian Eriksen'in kalbine ICD takilirsa futbola veda etmesi gerekir."

- "ICD cihazlarinin yaklasik 7-10 yil ömürleri vardir"

Prof. Dr. Fethi Kiliçaslan, ani kalp durmasi ya da kalp krizini eko, efor testi hatta kalp MR'ina ragmen öngörmenin mümkün olmayabilecegini, egzersiz yapanlarda daha sik görülen ani kalp durmasinin, adrenalini yüksek müsabakalarda seyircilerde bile olabilecegini aktardi.

Bu sebeple böyle bir durum yasandiginda öncelikle bir saglik profesyoneli tarafindan müdahale edilmesi ve kalp masaji yapilmasi gerektigini vurgulayan Kiliçaslan, su degerlendirmelerde bulundu:

"Birkaç dakika içinde ise gerektiginde sok cihazi kullanilmali. Yoksa beyin ölümü ya da kalici bir hasarla sonuçlaniyor. Özellikle uluslararasi turnuvalarda bu sok cihazlarinin mevcut bulunmasi gerekiyor. ICD cihazi, gerekli durumlarda kalbi soklayarak ritmi normale döndüren bir çesit kalp pilidir. Genellikle sol gögsün ön yüzüne ve derinin altina yerlestirilir. Bu cihaz, acil servislerde kullanilan ve gögüs duvarina konularak sok veren cihazlarin vücut içerisine yerlestirilen minyatürüdür.

ICD cihazinin hangi hastaliklarda kalbe yerlestirilmesi gerektigine bakarsak, ani kalp durmasi yasamis hastalarda, kalp yetersizligi, ölümcül ritim bozukluklari, kalp kasi hastaliklari ve dogumsal bazi ritim hastaliklarinda ICD takilmasi gereklidir. ICD cihazlarinin yaklasik 7-10 yil ömürleri vardir. Kullanilan tedavi sayisi ve türü pillerin ömrünü etkiler. Enerjisi bittiginde ICD'lerin degistirilmesi gerekir."
Kaynak: AA