Bakan Karaismailoglu, Yerli Ve Milli Olarak Gelistirilen 5G Altyapisi Üzerinden Ilk Sesli Görüsmeyi Yapti Açiklamasi

'Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberlesme Sebekesi Projesi kapsaminda 5G altyapilari için kritik önemdeki çekirdek sebeke, baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyonel yazilim ürünlerinin, yerli ve milli gayret ve alin teri ile gelistirilmesi sürecinde önemli bir esigi geride biraktik' 'Sektörümüzde rekabetin bu kadar yogun oldugu bir ortamda, zaman odakli bir basariyi hedeflememiz, önümüzdeki azami 11,5 yil içinde ürünlerimizi ticari hale getirmemiz gerekiyor'.

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberlesme Sebekesi Projesi kapsaminda 5G altyapilari için kritik önemdeki çekirdek sebeke, baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyonel yazilim ürünlerinin, yerli ve milli gayret ve alin teri ile gelistirilmesi sürecinde önemli bir esigi geride biraktiklarini belirterek, "Sektörümüzde rekabetin bu kadar yogun oldugu bir ortamda, zaman odakli bir basariyi hedeflememiz, önümüzdeki azami 1-1,5 yil içinde ürünlerimizi ticari hale getirmemiz gerekiyor." dedi.

Karaismailoglu, 5G yerli ürünlerin tanitiminin yapilacagi Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi 7. Yürütme Kurulu ve Birinci Fazinin Kapanis Toplantisi'nda yaptigi konusmada, ulasim ve haberlesme sektörlerinin sosyal ve ekonomik olarak hayatin merkezinde yer aldigini, bu iki sektördeki degisimin, tüm sektörleri etkiledigini ve yeni is, yeni yasam modellerinin ortaya çikmasina ön ayak oldugunu söyledi.

Türkiye'nin milli ekonomik bagimsizlik yolunda son 19 yilda çok önemli atilimlar yaparken, teknoloji alaninda da bu yaklasimin sonuçlarini almaya devam ettigini belirten Karaismailoglu, "Biz de Ulastirma ve Altyapi Bakanligi olarak, tüm ulasim modlarimizda oldugu gibi, bilisim, iletisim ve haberlesme alaninda da yerli ve milli yaklasimlari her zaman ön plana aliyoruz." dedi.

Vatandaslarin hayat standardini yükseltecek önemli projelere imza attiklarina dikkati çeken Karaismailoglu, "Bu projelerimiz arasinda 5G, hayatimiza kazandiracagi müthis hiz nedeniyle ön plana çikiyor." ifadelerini kullandi.

Karaismailoglu, 2020 yili sonu itibariyla dünyada 7 milyardan fazla mobil telefon aboneligi bulunduguna isaret ederek, mobil internet aboneliginin ise dünya nüfusunun yüzde 75’ini astigini bildirdi. Karaismailoglu, 2025 yilina kadar, küresel baglantilarin yüzde 20’sini 5G teknolojilerinin olusturacagini öngördüklerini belirtti.

Tüm dünyada mobil sebeke isletmecilerinin gelecek bes yil içinde sebekelerine 1,1 trilyon dolardan fazla yatirim yapmasi ve bu yatirimin yaklasik yüzde 80’inin 5G teknolojisine olmasinin beklendigini kaydeden Karaismailoglu, "2025 yili itibariyla dünyada 100 milyar farkli baglantinin olacagi ve bu baglantilarin sadece yüzde 10’unun insanlardan olusacagi tahmin ediliyor. Yakin gelecekte, her bir kilometrekarede dolasacak verinin yaklasik 4 yilda bir 16 kat artacagi tahmin ediliyor. Bu talebi karsilamak üzere, önceki nesile göre 25 kat fazla frekansa ve 2000 kat fazla baz istasyonuna gereksinim duyacagiz." diye konustu.

Karaismailoglu, Türkiye’nin her alanda gelismesiyle birlikte, vatandaslarin teknolojinin imkanlarindan artik daha fazla faydalandigina dikkati çekerek, "Bugün Edirne’ye de gitseniz, Kars’a da gitseniz, 7’den 77’ye herkesin, 4,5G teknolojisini kullandigini göreceksiniz. 2020 yili sonu itibariyla yaklasik 66 milyonu mobil internet olmak üzere toplam internet aboneligimiz 82,4 milyonu buldu. Ülkemizde mobil sebekeler üzerinden baglanan makine sayisi, yani makineler arasi iletisim abone sayisi 6,5 milyonun üstünde. 2020 yilinda 16,7 milyar liraya ulasan altyapi yatirimi, bir önceki yila oranla yaklasik yüzde 30 artti." degerlendirmesinde bulundu.

- "5G, internet hizini 100 kata kadar artiracak"

Bakan Karaismailoglu, dünyada yasanan pandemi sürecinin, aslinda bilgi ve iletisime olan ihtiyaci ve bu ihtiyaca göre sektördeki gelisim hizini da olumlu yönde etkiledigine isaret ederek, 2020’de bilisim sektöründe yüzde 15,6 büyüme kaydettiklerini vurguladi.

Bugün dünyada söz sahibi olmak isteyen ülkelerin, 5G teknolojisine özel bir önem verdigini belirten Karaismailoglu, "5G, kendinden önceki nesillerden farkli olarak, internet hizini 100 kata kadar artiracak. Elektronik haberlesme sektörü su anki ses, veri ve görüntü iletiminde adeta boyut atlayacak. 5G teknolojisi bugün üzerinde çalisilan nesnelerin interneti, yapay zeka, makineler arasi iletisimi (M2M), makine ögrenmesi gibi alanlarda da gelismeleri, yenilikleri oldukça hizlandiracak. Daha etkili ve güçlü bir siber güvenlik sistemine sahip olan 5G ile veri analitigi daha da önem kazanirken, kodlama ve tasarimin da önemi artacak. Neredeyse anlik iletisim yetenegi ile otonom araç, uzaktan ameliyat gibi yepyeni is olanaklari olusacak." dedi.

Karaismailoglu, 5G ve ötesi teknolojilerin daha önce haberlesme teknolojilerinin çok yakinsamadiginin ve bu nedenle "dikey sektörler" olarak adlandirilan endüstrileri adeta yeniden sekillendireceginin altini çizerek, 5G aglarinin özellikle sanayide, saglik hizmetlerinde, uzaktan anlik müdahale ile medya ve sosyal aktivitelerin sanallastirilmasinda etkin olacagini söyledi.

Sanal gerçeklik olarak ifade edilen teknolojilerle hayatin kökten degisecegini anlatan Karaismailoglu, "Otonom sistemler, yapay zeka ve blokzincir gibi yeni teknolojiler, 5G ile hayatlarimizda gittikçe daha çok kullanim alani bulacaklar." diye konustu.

- "Pandemiye ragmen 5G’ye giden yolda gece gündüz çalistik"

Karaismailoglu, bu gelismelerin, gelecek yillarda bilgi ve iletisim teknolojilerinin hayatin odagina yerlesecegini gösterdigine dikkati çekerek, söyle devam etti:

"2023, 2053, 2071 hedeflerimize ulasmak için, yüksek teknolojiye dayali, yüksek katma degerli ürünler üretmeliyiz. Firmalarimizin bir araya gelmesiyle kamu-özel sektör is birliginin güzel bir örnegini sergiledik. Pandeminin tüm olumsuz sartlarina ragmen ülkemizin hedefleri için 5G’ye giden yolda gece gündüz çalistik, çalismaya devam ediyoruz. Kamu idarecileri olarak bizlerin karar alirken özel sektör ve sivil toplum kuruluslari ile istisare etmesini, dogru kamu politikalarinin ve stratejilerinin gelistirilmesi bakimindan çok önemli buluyoruz. Yürütülen Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi'ni de bu birlikteligin önemli bir örnegi olarak görüyoruz. Bu ortak çalisma kazanimiyla bundan sonraki süreçlerde de ayni anlayis ve hassasiyetle çalisacagimiza inaniyorum. Bu bilinçle hareket eden firmalarimiza bakanlik olarak desteklerimiz her zaman devam edecektir."

Yerli ve milli 5G projesinde, lansmani yapilacak ürünlerin ticari birer ürün haline gelmesinin, Türkiye için önemli bir ekosistem olusumuna katki verecegini ifade eden Karaismailoglu, ayni zamanda ithal ikamesi etkisi ve ihracat gelirleri ile de ekonomiye önemli katkilar saglayacagini vurguladi.

Bakan Karaismailoglu, Türkiye'deki en son mobil teknoloji olan 4,5G’deki yerlilik oranlarinin son yillarda önemli bir gelisme kaydederek yüzde 20'yi astigini aktararak, "Bu gelisim, bilisim teknolojilerin yerli imkanlarla gelistirilmesi yönünde ümidimizi artirmistir." dedi.

Karaismailoglu, elektronik haberlesme sebekelerinde yerli ve milli donanim ve yazilimlarin kullanilmasinin sadece cari açigin azaltilmasi degil, ayni zamanda ülkelerin savunma ve güvenlik politikalari açisindan da önemli oldugunu söyledi.

Siber saldirilarin ya da casusluk faaliyetlerinin büyük bölümünün, yazilimlardaki açiklardan ya da bilerek birakilan arka kapilardan yapildigini belirten Karaismailoglu, "Yabanci menseli yazilimlar kullanmak siber güvenligimiz için her zaman risk unsurudur. Biz, siber güvenligi, milli güvenligimizin bir parçasi olarak görüyoruz. Milli güvenlikle ilgili her alanda oldugu gibi ulusal siber güvenligimizin saglanmasinda da yerli ve milli ürün, kaynak ve yöntemlerin gelistirilmesi ve kullanilmasi bu açidan son derece önemli." diye konustu.

Karaismailoglu, projenin, Haberlesme Teknolojileri Kümelenmesi üyesi 14 firmanin ve 3 mobil isletmecinin katilimiyla baslatilan ve TÜBITAK tarafindan da desteklenen "Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberlesme Sebekesi Projesi" kapsaminda 5G altyapilari için kritik önemdeki çekirdek sebeke, baz istasyonu, 5G’ye özel yönetim, servis ve operasyonel yazilim ürünlerinin, yerli ve milli gayret ve alin teri ile gelistirilmesi sürecinde önemli bir esigi geride biraktiklarini belirterek, sunlari kaydetti:

"Bundan sonraki süreçte de bu ürünlerin gelistirilmesi ve hem iç piyasamizda hem de dis piyasalarda kullanilmasi için önümüzdeki süreyi de en verimli biçimde kullanacagimiza ümidim tamdir. Sektörümüzde rekabetin bu kadar yogun oldugu bir ortamda, zaman odakli bir basariyi hedeflememiz, önümüzdeki azami 1-1,5 yil içinde ürünlerimizi ticari hale getirmemiz çok önemli. Tüm aksiyon ve tedbirleri almamizin ne kadar önemli oldugunu bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yakalanan bu firsati iyi degerlendirmemiz için tüm paydaslarin kendi üzerine düsen görevlerini samimiyetle yerine getirmeleri en önemli istegimdir."

Konusmasinin ardindan Bakan Karaismailoglu, 5G cep telefonuyla, yerli ve milli olarak gelistirilen 5G altyapisi üzerinden ilk sesli görüsmeyi gerçeklestirdi.
Kaynak: AA