Alman Bakan Maas Açiklamasi 'Normandiya Formatinda Yeni Dinamige Ihtiyacimiz Var'

Almanya Disisleri Bakani Heiko Mass, ABD Antony Blinken ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda “Minsk anlasmasi uygulanmali, Normandiya formatinda yeni dinamige ihtiyacimiz var” dedi.

Alman Bakan Maas Açiklamasi 'Normandiya Formatinda Yeni Dinamige Ihtiyacimiz Var'
Ikinci Libya Konferansi’na katilmak üzere Berlin’e gelen ABD Antony Blinken, konferanstan önce Almanya Disisleri Bakani Heiko Mass ile bir araya geldi. Görüsmeden sonra gerçeklestirilen basin toplantisinda konusan Maas, Libya’da sürdürülebilir bir baris ve stabilizasyon istediklerini ve bunun için uluslararasi destege ihtiyaçlari oldugunu söyledi.

Maas, Libya’da seçimlerin yapilmasi, yabanci savasçilarin ve askerlerin ülkeden uzaklastirilmasi, ülkedeki güvenlik birimlerinin bir araya getirilmesi gibi üç temel noktaya konsantre olduklarini açikladi.

Ayrica Libya’daki ekonomik gelismeyi de imkanlari dahilinde desteklemek istediklerini dile getirdi.

Amerikali mevkidasiyla farkli konulari da konusma firsati bulduklarini söyleyen Heiko Maas, su ifadeleri kullandi:

“Masamizda baska konular da vardi. Mesela geçen hafta Iran’la nükleer program görüsmelerinin altincisi sona erdi. Viyana’da bu konuda çok önemli görüsmeler oldu ve ilerlemeler sagladik. Ama daha üstesinden gelmemiz gereken zorlu konular da var tabi ki.”

“Ukrayna için Minsk Anlasmasi uygulanmali”

Maas, “Ukrayna üzerine konustuk, özellikle ülkenin dogusundaki anlasmazliklarin sona erdirilmesi konusunda. Minsk anlasmasi uygulanmali, Normandiya formatinda yeni dinamige ihtiyacimiz var” ifadelerini kullandi.

“Nükleer silahsizlanmayi destekliyoruz”

Nükleer silahsizlanmayi desteklediklerini söyleyen Maas, “Baskan Biden ve Putin arasindaki görüsmeler üzerine de fikir alisverisinde bulunduk. Silahlanmanin kontrol edilmesi ve silahsizlanma konularindaki bütün stratejik diyaloglari bütün gücümüzle destekliyoruz. Bir nükleer savasi kimsenin kazanamayacak olmasi gerçegi hakkindaki Reagan/Gorbatschow görüsünün bu iki baskanda da bulunmasi çok önemli bir sinyal” açiklamasini yapti.

“Beyaz Rusya’ya yaptirimlar kararliligimizin göstergesi”

Maas, “Önceki gün Beyaz Rusya rejimine karsi Avrupa Birligi, ABD, Kanada ve Ingiltere’nin birlikte aldigi yaptirim kararlari, degerlerimizi küresel anlamda korumasi konusunda kararliligimizin bir kez daha altini çizdi” dedi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken da yaptigi açiklamada, Libya’da bulunan tüm yabanci askerlerin çekilmesini istediklerini söyledi.



Blinken, ABD ile AB ülkelerinin Libya’daki yabanci askerlerle, parali savasçilarin ülkeden çikarilmasi konusunda fikir birliginde oldugunu belirtti.

Almanya ile ABD’nin iki dost ülke olduguna vurgu yapan Blinken, Rusya’nin Ukrayna’daki provokasyonlarina karsi iki ülkenin ortak hareket ettigini kaydetti.

Kaynak: İHA