Aksaray'da Sular Çekildi, Üreticiler Az Su Isteyen Ürünlere Yöneldi

Nüfusunun yüzde 80’inin tarim ve hayvanciliktan geçimini sagladigi Aksaray’da yeralti su kaynaklarinin azalmasiyla üreticiler az su isteyen ürünlere yöneldi. Özellikle son dönemlerde sarimsak ekimi yapan üreticiler hasat döneminin gelmesiyle tarlalarda emeklerinin karsiligini aliyor.

Aksaray'da Sular Çekildi, Üreticiler Az Su Isteyen Ürünlere Yöneldi
Tarimsal üretimde Türkiye’de önemli bir yerde bulunan Aksaray’da son yillarda yeralti su seviyelerinin azalmasiyla üreticiler alternatif ürünlere yöneldi. Özellikle sarimsak üretimini tercih eden çiftçiler hasat zamaninin gelmesiyle birlikte tarlalarda yogun bir mesaiye baslarken, isçilerin sarimsak toplamasi ve tarlada islemesi drone ile görüntülendi. Ilk defa sarimsak hasadinin yapildigi Aksaray’in Eskil ilçesinde sonbahar aylarinin sonunda ekimi yapilan sarimsak Haziran ayi itibariyle olgunlasarak tarlalardan toplaniyor. Misir, silaj, yonca ve pancar gibi ürünlere göre yari yariya su tasarrufunun oldugu sarimsak üretiminde çiftçiler bekledigi kari elde ederse bölgedeki sarimsak üretiminin her sene artarak devam edecegi tahmin ediliyor.

Ilk defa sarimsak ekimi yapan çiftçi Celal Güç, “Bu yil alternatif bir ürüne geçtik. Memleketimizde malum sular yavas yavas çekiliyor. O yüzden suyu daha az isteyen ve daha çok kazandiran bu tür ürünlere yöneldik. Geçen sene 3 Ekim’de sarimsagin ekimini yaptik. Acemilik olsa da bu kadar yetistirebildik. Bu üründe dekarda 5 tona kadar yas, 2 tona kadar kuru alinabiliyormus. Biz yarindan sonra ne çikacak, ne olacak tam bilmiyoruz, insallah verimli olur. Ama piyasa sartlari, neyin nasil olacagini bilemiyoruz. Geçen yil 50 lira olan sarimsak bu yil 5 lira. Biz yetistirmeye bakacagiz, ürünü yetistirmek bizim için gururdur. Eskil’de herkes evine ekiyordu ama ilk daha tarlada tarimi yapiliyor. Biz 3 arkadas 50’ser dekardan 150 dekar ektik. Randimanimiz iyi ama fiyat yüksek. Bu yil da zarar etmedik. Bunu kaldirinca da yerine misir silaji ekecegiz ikinci ürün olarak. Hayirlisi artik, nasil olacak, ne olacak bundan sonrasini Allah bilir” dedi.

Kaynak: İHA