ABD'de Imalat Sanayi PMI Haziranda Rekor Seviyeye Yükseldi

Ülkede imalat sanayi PMI, haziranda bir önceki aya kiyasla 0,5 puan artarak 62,6 seviyesine çikti.

ABD'de imalat sanayi Satinalma Yöneticileri Endeksi (PMI), üreticilerin ham madde ve kalifiye isçi bulmakta zorlanmasina ragmen haziranda bir önceki aya göre 0,5 puan artisla 62,6'ya çikarak tüm zamanlarin en yüksek seviyesine ulasti.

Uluslararasi finansal arastirma kurulusu IHS Markit, ABD'nin haziran ayina iliskin imalat, hizmet ve bilesik PMI öncü verilerini açikladi.

Buna göre, imalat sanayi PMI, haziranda bir önceki aya kiyasla 0,5 puan artarak 62,6 degerine çikti.

Imalat PMI anketinin Ekim 2009'da tüm imalat sektörlerini kapsayacak sekilde genisletilmesinden bu yana en yüksek seviyeye yükselen endeksin 61,5 degerini almasi bekleniyordu. Endeks, mayis ayinda 62,1 olmustu.

Imalat sektörü, ABD ekonomisinin yaklasik yüzde 12'sini olusturuyor.

- Hizmet sektörü PMI 64,8'e geriledi

Hizmet sektörü PMI ise haziranda bir önceki aya göre 5,6 puan azalarak 64,8'e geriledi. Endeksin 70 degerinde gerçeklesmesi bekleniyordu. Hizmet sektörü PMI, mayista 70,4 degerini almisti.

Imalat ve hizmet sektörlerini kapsayan bilesik PMI da haziranda bir önceki aya kiyasla 4,8 puan azalarak 63,9 oldu. Bilesik PMI, mayista 68,7 olarak hesaplanmisti.

IHS Markit açiklamasinda, tedarikçilerin ortalama teslimat sürelerinin rekor düzeye çiktigi belirtilerek, üreticiler tarafindan ödenen ve PMI anketi tarafindan ölçülen fiyatlarin 2009'dan beri en yüksek seviyeye ulasildigi aktarildi.

Açiklamada, "Sirketler, bu yüksek maliyetleri müsterilere aktarmak için satis fiyatlarini daha hizli yükseltti." denildi.

PMI verilerinin 50 ve üzerinde degerler almasi sektörde "genislemeye", 50'nin altinda kalmasi ise "daralmaya" isaret ediyor.

Kaynak: AA