Sicak Hava Kalp Krizini Tetikliyor

Yaz aylarinda artan hava sicakliklari ile vücudun isi dengesi bozulurken, isi dengesinin saglanmasi için kalp hizinda meydana gelen dalgalanmalar kalp krizini tetikleyebiliyor.

Sicak Hava Kalp Krizini Tetikliyor
Yaz aylarinda, sicakligin etkisi ile vücudun isi dengesini saglamak için kalp hizinda dalgalanmalar olabiliyor. Bu nedenle sicak havalardan yalnizca hipertansiyon ve kalp hastalari degil, saglikli kisiler de olumsuz etkileniyor. Asiri sicak havanin etkisiyle kan dolasimi düzensizlesen kalp ve damar hastalari, gerekli önlemleri almazsa, kalp krizi tehlikesi ile karsi karsiya kalabiliyor. Yaz sicaklarindan korunmak için alinacak önlemler ile kalp sagligini korumak mümkün olabiliyor.

“Kalp hastaliklari yasami tehdit eden en önemli saglik sorunu”

Kalp ve damar hastaliklari, kronik hastaliklar içerisinde yasami tehdit eden en önemli saglik sorunudur. Dünya Saglik Örgütü’nün verilerine göre; dünyada her yil ortalama 18 milyon, Türkiye’de ise 200 bin kisi, kalp hastaliklari nedeniyle hayatini kaybetmekte. Bu sayi, her geçen yil artis göstermekte. Kalp hastaliklarinin ve kalp krizlerinin olusumunda; basta sigara olmak üzere düzensiz beslenme, stres ve çevresel faktörler de etkili rol oynamakta.

“Sicak hava kalp krizini tetikliyor”

Yaz aylarinda kalp krizinin önemli risk faktörlerinden biri de asiri sicak ve nemli havadir. Sicak havalar, ani kan basinci düsüsüne ya da yükselmesine neden olabilir. Kalp ve damar hastalari ile ileri yastaki bireylerde bu ani degisimler kalp krizini tetikleyebilir. Günes isinlari ile uzun süreli temas bu duruma zemin hazirlayabilir. Bu nedenle özellikle kalp ve damar hastalarinin sicaklardan korunmasi, günes isinlarina direkt maruz kalmamasi çok önemlidir. Bu hastalar, günesin dik geldigi 11.00-16.00 saatleri arasinda disariya çikmamali, disari çikmak durumunda olanlar ise gölge yerlerde bulunmali ya da semsiye kullanmalidirlar.

“Sivi tüketimi ihmal edilmemeli”

Vücudun sivi dengesinin korunabilmesi için asiri terlemeyle kaybedilen sivinin tekrar yerine koyulmasi çok önemlidir. Özellikle yaz aylarinda günde 2,5-3,0 litre su tüketilmelidir. Ayrica tansiyon ve kalp hastalarinin mutlaka kardiyoloji uzmani kontrolünde gerekli tetkik ve takiplerini yaptirmalari önerilir.

“Tuza dikkat edin, taze meyve ve sebze tüketin”

Özellikle sicak yaz aylarinda hipertansiyonu olan hastalarda genel olarak yapilan tuz kisitlamasi devam etmeli ve sebzelerle beraber tuz aliminin artmamasi için özen gösterilmelidir. Az yagli veya yagsiz süt ve süt ürünleri, zeytinyagi, ayçiçegi yagi, misirözü yagi gibi özellikle doymamis yaglardan zengin bitkisel sivi yaglar tüketilmelidir. Günlük 3-4 porsiyon çesitli taze sebze ve meyve yenilmesi ince ve kalin bagirsagin düzenli çalismasini saglayacaktir. Ancak meyvenin asiri tüketilmesinin kan sekerini arttiracagini ve kiloyu attirdigini unutmamak gerekir. Bu nedenle diyabet ve obezite hastalari buna dikkat etmelidir. Mercimek, nohut, kuru fasulye gibi kuru baklagiller mutlaka sofrada olmasi gereken besinlerdir. Salam, sosis, sucuk gibi, katki maddeleri ve asiri tuz içeren yiyecekler mümkün oldugunca tüketilmemelidir.

Sicak yaz aylarinda bilinçsizce kullanilan klimalar birçok saglik sorununa neden oldugu gibi kalp üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Klima ile sogutulmus ortamlara aniden girildiginde kan damarlarinda ani kasilmalar olusarak kan basinci ve koroner damarlar üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir. Bu durumdan kaçinmak için özellikle kalp hastalarinin bulundugu ortam 24 derecenin altinda olmamali, dogrudan klima karsisinda oturulmamalidir.
Kaynak: İHA