Pazar Günleri AVM'lere 5,5 Milyon Ziyaretçi Bekleniyor

Alisveris Merkezleri ve Yatirimcilari Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Altas: 'Pazar gününün katkisiyla (cirolarin salgin öncesine göre) yüzde 80'e yükselecegi kanaatindeyiz' TÜRES Genel Baskani Bingöl: 'Insanlar ailesiyle pazar günü disarida yemek yemeyi ve kahvalti yapmayi, aksam yemegini ev disinda yemeyi özledi. Bu nedenle müsteri sayisinda ve cirolarda hizla salgin öncesi döneme dönülecegi öngörüsündeyiz' Ulusal Franchising Dernegi Yönetim Kurulu Üyesi Emek: 'Halkin alisveris özlemi ve kisitli kalmanin olusturdugu disari çikma arzusu, Kurban Bayrami ve yaz tatilinin saglayacagi iç turizm hareketliligi, ülke yasaklarinin kalkmasiyla yurt disindan yogun turist akisinin yasanacak olmasi perakende satislarda ciddi bir canlanmayi saglayacaktir' 'Temmuzda, salgin basindan itibaren en parlak aylardan birisini yasayacagimizi düsünüyoruz'

UGUR ASLANHAN - Kovid-19 tedbirleri kapsaminda uygulanan kisitlamalarin kalkmasi perakende sektöründe sevinçle karsilanirken, perakendede ciro artisi, AVM'lerde ise pazar günleri 5,5 milyon ziyaretçi bekleniyor.

Sektör temsilcileri, söz konusu yasaklarin 1 Temmuz itibariyla kaldirilmasina iliskin AA muhabirine degerlendirmelerde bulundu.

Alisveris Merkezleri ve Yatirimcilari Dernegi (AYD) Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Hüseyin Altas, yasaklarin kaldirilmasini özellikle haziran basindan beri beklediklerini, temmuz itibariyla nihayet hafta sonlarinin açik olacagini söyledi.

Bu gelismenin çok olumlu oldugunu dile getiren Altas, "Günlük AVM ziyaretçi sayimiz su anda 4,5 milyon. Pazar günleri ek 5,5 milyon ziyaretçi bekliyoruz. Ayrica cirolarda salgin öncesinin yüzde 75'lerindeyiz. Pazar gününün katkisiyla yüzde 80'e yükselecegi kanaatindeyiz." diye konustu.

Altas, temmuzla birlikte ciddi bir turizm hareketliliginin baslayacaginin, yer ve yabanci turistlerin özellikle belirli lokasyonlarda perakende satislara önemli katki sunacagini anlatti.

- "Restoranlarda salgin öncesi cirolara dönüs bekleniyor"

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Dernegi (TÜRES) Genel Baskani Ramazan Bingöl, özellikle büyük restoranlarin cirolarinin yüzde 20'sini pazar günleri yaptigini, aksam müsteri sayisinin da azimsanmayacak derecede oldugunu söyledi.

Pazar günü ve aksam yasagi kisitlamalarinin kaldirilmasi sonrasi ciddi restoranlarda ciddi hareketlilik yasanacagini dile getiren Bingöl, "Insanlar ailesiyle pazar günü disarida yemek yemeyi ve kahvalti yapmayi, aksam yemegini ev disinda yemeyi özledi. Bu nedenle müsteri sayisinda ve cirolarda hizla salgin öncesi döneme dönülecegi öngörüsündeyiz." dedi.

Bingöl, özellikle turistik isletmelerde turizm sezonuyla birlikte hizlica eski günlere dönülecegini kaydederek, salginin bir daha yasanmamasi ve ek istihdamla ülke ekonomisine katki sunmaya devam etme temennisinde bulundu.

- "Temmuz, salgin basindan bu yana en parlak aylardan olacak"

Ulusal Franchising Dernegi (UFRAD) Yönetim Kurulu Üyesi Muhammet Nezif Emek, kisitlamalarin kalkmasinin olumlu etkisini tüm sektörlerde kisa süre içerisinde göreceklerini belirterek, özellikle aksam saatlerindeki yasagin kalkmasinin yeme-içme sektörüne olumlu etki edecegini söyledi.

Yasaklar sonrasi hemen hemen tüm sektörlerde perakende satislarda artis beklediklerini dile getiren Emek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Halkin alisveris özlemi ve kisitli kalmanin olusturdugu disari çikma arzusu, Kurban Bayrami ve yaz tatilinin saglayacagi iç turizm hareketliligi, ülke yasaklarinin kalkmasiyla yurt disindan yogun turist akisinin yasanacak olmasi perakende satislarda ciddi bir canlanmayi saglayacaktir. Yüksek döviz kuru turistlerin yurt içi alisverislerini tetikleyecektir. Temmuzda, salgin basindan itibaren en parlak aylardan birisini yasayacagimizi düsünüyoruz."
Kaynak: AA