Küresel Piyasalar Fed Baskani Powell'in Sunumuna Odaklandi

Küresel piyasalarda, dün beklenti yönetiminin yeniden yapilmasi ile volatilitenin arttigi ve fiyatlamalarin negatiften pozitife döndügü görülürken, bugün yurt içinde Tüketici Güven Endeksi, yurt disinda ise ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell'in Temsilciler Meclisi'nde yapacagi sunum takip edilecek.

Fed'in geçen hafta "sahin" algilanan haziran ayi toplantisinin ardindan yeni haftaya da düsüsle baslayan pay piyasalarinin, daha sonra yükselise geçtigi ve genel olarak pozitif kapanis gerçeklestirdigi görüldü.

Veri gündeminin nispeten zayif kaldigi piyasalarda, enflasyon endiseleri ile büyüme beklentileri arasinda gidip gelen fiyatlamalarin oldukça volatil bir seyir izlemesi dikkati çekti.

Yatirimci beklentilerinin sekillenmesindeki belirsizligin etkileri, tahvil piyasasinda da izlendi. Uzun vadeli tahvil piyasasina talebin arttigi, kisa vadeli tahvillerde ise tam tersi bir seyrin izlendigi günün ilk yarisinda, ABD borsalarinin açilisi ile fiyatlamalarin degistigi görüldü.

Beklentilerin enflasyon odagindan büyüme tarafina geçmesinde Fed yetkililerinin açiklamalari da etkili oldu. Fed Dallas Baskani Robert Kaplan, bankanin son toplantisinda varlik alimlarinin azaltilmasi konusundaki çerçevenin nasil yürütülecegine dair tartisma gerçeklestirildigini belirterek, "Varlik alimlarinda er ya da geç ayarlama yapmak çok daha saglikli olur." dedi.

Fed St Louis Baskani James Bullard da Fed'in her iki yönde tepki vermeye hazir olmasi ve çevik kalmasi vurgulayarak, "Enflasyonun bu yil hedefin üzerinde olacagi konusunda fazla süphe yok gibi görünüyor. Su anda ortam volatil ve enflasyonda yukari yönlü risk var. Komite varlik alimlarinin azaltilmasi hakkinda konusmaya henüz basliyor ve uygulama biraz zaman alacak." ifadelerini kullandi.

Bu gelismelerle ABD'nin 10 yillik tahvil faizi dün yüzde 1,3510 ile 4 ayin en düsük seviyesine gerilemesinin ardindan yeniden yükselise geçerek yüzde 1,50 seviyelerinde dengelenirken, bugün yüzde 1,49 civarinda bulunuyor. Dün yüzde 0,28 seviyelerini test eden 2 yillik tahvil faizleri kapanista yüzde 0,25'in altini görürken, bugün yüzde 26 sinirinda hareket ediyor.

Dolar endeksi dün 92,4 seviyesini test etmesinin ardindan günü 91,9 seviyelerinden tamamlarken, endeksteki kismi gevseme ve güvenli varliklara yönelim emtia fiyatlarinda yükselisi beraberinde getirdi. Altinin onsu dün yüzde 1,1'lik deger kazanimiyla 1.783 dolar seviyesinden kapanirken, bugün 1.783 dolar seviyelerinde yatay seyrediyor. Brent petrolün varili de yüzde 2,1 artisla 74,2 dolardan günü tamamlamasinin ardindan bugün 74,3 dolar civarinda bulunuyor.

Pay piyasalari tarafina bakildiginda ise New York borsasinda geçen hafta sert düsen endekslerin, büyüme odakli beklentilerin fiyatlanmasiyla dün günü yükselisle tamamladigi görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 1,76, S&P 500 endeksi yüzde 1,40 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,79 deger kazandi. Endeks vadelilerine bakildiginda, yeni günde de fiyatlamalarin pozitif tarafta oldugu görülüyor.

Avrupa tarafinda da dün güne düsüsle baslayan endeksler, kapanista yönünü pozitif tarafa çevirdi. Yatirimcilarin odak noktasinda ise Avrupa Merkez Bankasi (ECB) Baskani Christine Lagarde'in Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Mali Isler Komitesi'nde yaptigi konusma bulunuyordu. Lagarde, salginda durumun iyilesmesi, asilamalardaki ilerleme ve güven artisi ile ekonomik görünümün daha "parlak" bir hal aldigini, ekonomik aktivitenin bu çeyrekten itibaren hizlanmasini beklediklerini belirterek, "Manset enflasyonun sonbahara dogru daha da artabilecegini, geçici faktörlerin ortadan kalkmasiyla birlikte gelecek yilin basinda düsmesini bekliyoruz." dedi.

Bu gelismelerle dün Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,64, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 yükseldi. Geçen hafta yüzde 2'nin üzerinde deger kaybeden avro/dolar paritesi, yaklasik 2,5 ayin en düsük seviyesinden toparlandi ve yüzde 0,5'lik artisla 1,19'un üzerinde dengelendi. Avrupa'da bugün endeks vadelileri tarafinda yükselisle basladigi görülüyor.

Asya tarafinda da dün oldukça volatil bir seyir izleyen pay piyasalarinin bugün pozitif seyretmesi dikkati çekerken, kapanisa yakin Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,8 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3 yükseldi.

Yurt içinde, dün güne düsüsle baslayan Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, dalgali bir seyir izlemesinin ardindan yükselise geçti ve günü yüzde 0,54 artisla 1.398,52 puandan tamamladi. Dolar/TL, dün yüzde 0,3'lük artisla 8,7695'ten günü tamamlamasinin ardindan, bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,7979 ile tarihi zirvesini gördü.

Analistler, yatirimci beklentilerinin sekillenmesi sürecinde pay piyasalarinda yasanan oynakligin bir müddet daha gündemde kalabilecegini belirterek, bugün makroekonomik veri tarafinda yurt içinde ve Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi, ABD'de ikinci el konut satislari ile Richmond Fed Imalat Endeksi'nin izlenecegini söyledi.

Pay piyasalarinin yönü açisindan Fed Baskani Powell'in bugünkü sunumunun belirleyici olabilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksi için 1.390 puanin altindaki kapanislarda 1.370 puanin destek, olasi yükselislerde ise 1.470 puanin direnç konumunda bulundugunu bildirdi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, haziran ayi Tüketici Güven Endeksi

17.00 Avro Bölgesi, haziran ayi Tüketici Güven Endeksi

17.00 ABD, mayis ayi ikinci el konut satislari

17.00 ABD, haziran ayi Richmond Fed Imalat Endeksi

21.00 ABD, Powell Temsilciler Meclisi'nde sunum yapacak

Kaynak: AA