Elektrik Arizalari Ve Kaçak Kayiplar IHA Ile Tespit Edilecek

Aras EDAS önümüzdeki süreçte elektrik arizalarini ve kaçak kayiplari insansiz hava araci ile tespit edecek.

Elektrik Arizalari Ve Kaçak Kayiplar IHA Ile Tespit Edilecek
Aras EDAS, insansiz hava araci ile hizmetlerini daha iyi seviyeye ulastirmayi hedeflemekte. Sirket ilk olarak yatirim programi kapsamindaki dagitim tesislerinin projelendirilmesi için gerekli olan harita üretimini saglamak, ikinci olarak termal kamera ile de muhtemel ariza noktalarinin tespit edilmesini gerçeklestirmek, üçüncü olarak da kaçak taramalarini bir üst seviyeye tasiyarak daha siki bir denetim yapilmasini saglamayi amaçliyor.

Aras EDAS Genel Müdürü Fikret Akbas’in katilimi ile insansiz hava araci için tanitim toplantisi düzenlendi.

Yakutiye ilçesi Nenehatun bölgesinde yapilan tatbikat ile yeni sistem çalismasi uygulamali olarak gösterildi.

Aras EDAS Genel Müdürü Fikret Akbas burada yaptigi açiklamada, “Erzurum 7 il, 58 ilçe 4 bin civarinda mahalleye hizmet vermektedir. Göreve geldigimiz gün 2 ana hedef belirledik. Birinci görevimiz enerji kalitesini artirmak, ikincisi ise hizmet kalitesini artirmaktir. Gelinen noktada gerek enerji konusundaki alt yapinin kaliteli olmasi, gerekse de verilen hizmet kalitesi açisindan Erzurum ve bölgemiz istenilen en üst seviyeye gelmis bulunmaktadir. Hedefimizi bir adim daha ileriye götürebilmek adina yeni teknolojik bir yatirim olan IHA (Insansiz Hava Araci)ni sizlere tanitmayi, ayrica da bu araçla bölgede yapilacak hizmetleri anlatmak olacaktir” dedi.

Sistemleri gelistirmek adina ciddi yatirimlar yapildigini dile getiren Akbas, “Özellesmeden bu tarihe kadar yaklasik olarak 1 milyar 500 milyonluk yatirimla, bu rakam aslinda daha da fazla, bu rakam birkaç yil öncenin rakamlaridir, bu yatirimlarin 150 milyonu teknolojik yatirimdir. 2021-2025 yilini kapsayan 5 yillik yatirim programinda 3 milyar 400 milyonluk yatirim planlamasi yapildi. Bunun yani sira da 5 milyarlik bakim programi yapildi. 2021 yili için yalnizca 650 milyon liralik yatirim ihalesi yapildi. 150 milyon liralik bakim ihalesi yaptik. Kisaca hedef olarak sorumluluk alanimiz olan bölgemizde süreklilik olan enerji kesintisini unutturmak. Göreve geldigimiz günden itibaren çok sükür ciddi enerji kesintileri yasanmiyor. Bölge kalkinmasinin en basinda saglam bir enerji alt yapisinin olmasi gerek, bu amacimizdan da taviz vermiyoruz” diye konustu.

IHA’nin devreye girmesiyle hizmetlerinde 3 ana hedef bulundugunu dile getiren Aktas, “Birinci görevi bölgenin yatirim programina uygun olmasi için üretilen projeler, harita alt yapisinin görüntüleri, ikinci hedef olarak enerjinin saglanmasi konusunda olusacak arizalarin en kisa sürede giderilmesi ve enerji hatlarinin tanitimi olacak, termal kameralarla belirlenen ariza kaynaklari varsa bu kaynagin yani enerjinin kesilmeden tamiri, üçüncü hedef olarak bölgemizde yüzde 44 veya yüzde 45’ler den, yüzde 20’lere düsürdügümüz kayip kaçak oranini daha iyi seviyelere getirmektir. Yani kayip kaçak taramasi yapacagiz. IHA havalandiktan sonra yaklasik olarak 10 kilometre mesafe, 40 kilometrelik enerji nakil hattini taramaya yarayan alettir. Bir sirket ilk kez bu kapasitede, bu boyutta IHA alarak hizmette en üst seviyeye gelmeyi hedefledik. Bölgemizde saglikli ve kaliteli hizmet enerji üretimi olacaktir. Vatandas kullandigi teknoloji ile en kaliteli hizmeti tarafimizdan almaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA