Bingöl'de AFAD Ekipleri, Arama Kurtarma Ve Afet Durumunda Drone Ile Daha Etkin Olacak

Il Afet Acil Durum Müdürü Kerem Oruk: 'Bulundugumuz yerden kumanda araciligiyla toprak kaymasi ve benzeri olaylari önceden görebilecegiz. Bingöl, çok ciddi afetsellige maruz kalan bir bölge oldugu için bu noktada erken uyari bizim için çok kiymetlidir. Bu insansiz hava araçlariyla bölgeleri düzenli olarak kontrol altina alacagiz, incelemelerimizi yapacagiz'

Bingöl'de AFAD Ekipleri, Arama Kurtarma Ve Afet Durumunda Drone Ile Daha Etkin Olacak
Bingöl Il Afet Acil Durum Müdürlügü (AFAD), personellerine arama kurtarma ve afet durumlarinda daha etkin rol alabilmesi için insansiz hava araci (drone) pilot egitimi veriyor.

Milli Egitim Bakanligi ve Sivil Havacilik Genel Müdürlügü tarafindan yetkilendirilmis bir Özel Insansiz Hava Araci Ticari Pilot Okulu tarafindan Et ve Süt Kurumunun kampüs alaninda egitim gerçeklestirildi.

Alaninda uzman 3 egitmen tarafindan verilen ve 4 gün sürecek egitimde, IHA tanitim, havacilik kurallari, hava araci uçus dinamigi gibi teorik egitimin ardindan uygulamali bakim onarim ve uçus yapilacak.

AFAD personelleri drone egitimi sayesinde bir çok afet durumu önceden görebilecek ve arama kurtarma faaliyetinde çalismalarini daha donanimli sekilde yürütebilecek.

Il Afet Acil Durum Müdürü Kerem Oruk, AA muhabirine, teknik ve arama kurtarma ekiplerinin tam donanimli olabilmesi amaciyla insansiz hava egitimi verdiklerini söyledi.

Bünyelerinde bulunan 2 drone ile bogulma ve kayip vakalarinda ulasamadiklari insanlara insani yardim malzemesi ulastirdiklarini dile getiren Oruk, kapsami daha genis bir cihaz aldiklarini belirtti.

Yeni aldiklari dronenin arama ve kurtarma faaliyetlerinde termal kamera araciligiyla isi hassasiyeti, gece görüsü ile ses aktarim özelliginin bulundugunu aktaran Oruk, söyle konustu:

"Bu cihazi ayni zamanda ilimizin afet durumlarinda kullanabilecegiz. Personellerimiz, bir bölgenin afetselligini incelemek için daha fazla fiziki efor sarf ediyorlardi. Yeri geliyor dag, bayir tirmaniyorlardi, kayalarin üstüne çikmak zorunda kaliyorlardi. Bulundugumuz yerden kumanda araciligiyla toprak kaymasi ve benzeri olaylari önceden görebilecegiz. Bingöl, çok ciddi afetsellige maruz kalan bir bölge oldugu için bu noktada erken uyari bizim için çok kiymetlidir. Bu insansiz hava araçlariyla bölgeleri düzenli olarak kontrol altina alacagiz, incelemelerimizi yapacagiz. Olusan hareketliliklerin hepsini daha erken fark etmis olacagiz."

Oruk, egitimde 15 personeli daha donanimli hale getirmeye çalistiklarini, daha sonra 24 personele de egitim verilecegini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA