ABD'de Onaylanan Alzaymir Ilaci Hükümete NASA'nin Bütçesi Kadar Yük Getirecek

ABD'de yeni onaylanan alzaymir hastaliginin tedavisi için kullanilacak ilacin hükümetin saglik sistemine milyarlarca dolarlik ek yük getirebilecegi belirtildi.

New York Times'ta (NYT) yayimlanan makalede, Amerikan Gida ve Ilaç Dairesinin (FDA) kullanim onayi verdigi alzaymir ilacinin, hasta basina 56 bin dolara mal olacagi ve tüm hastalarin kullanmasi durumunda devletin saglik sistemine yillik 5 ila 29 milyar dolar arasinda bir yük getirebilecegi bildirildi.

Makalede, "Aduhelm" isimli ilacin, saglik yardimi kapsamina alinmasinin, Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesine (NASA) bir yilda harcanan para kadar ek bir yük getirebilecegi öngörüsü paylasildi.

Maliyeti çok yüksek olan ilacin, alzaymir hastalarinda bunamanin ilerlemesini yavaslattigina dair çok az kanit olduguna vurgu yapildi.

Görüsüne basvurulan Kaiser Family Foundation isimli kurulusun yönetici direktörü Tricia Neuman, "Bunlar çilgin rakamlar. Daha pahali ilaçlar da var. Ancak bunu farkli kilan, milyonlarca potansiyel müsterisi olmasi ve ilacin yillarca kullanilmasi geregi." ifadesine yer verdi.

ABD'de alzaymir teshisi konulan yaklasik 6 milyon kisi bulundugu ve Biojen firmasina ait ilacin kullanimiyla ilgili kamu programinin bu hastalarin büyük çogunlugunu kapsadigi bilgisi paylasildi.

Kaynak: AA