Yunanistan Basbakani Miçotakis Açiklamasi 'Misir Ile Ortak Hedefimiz Bölgemizde Yeni Maceralarin Yasanmamasi'

Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis, Misir ile "ortak hedeflerinin bölgede yeni maceralarin yasanmamasi" oldugunu söyledi.

Miçotakis, resmi ziyaret kapsaminda bulundugu Kahire'de Misir Cumhurbaskani Abdülfettah es-Sisi ile bir araya geldi.

Görüsmelerinin ardindan ortak basin açiklamasi yapan ikili, aralarindaki dostane iliskilere deginerek, iki ülke arasindaki is birliginin daha da güçlendirilmesi konusunda hemfikir olduklarini aktardi.

Iki ülke arasindaki iliskilerin 3 bin yil öncesine dayandigini belirten Sisi, "Son yillarda bu iliskiler, ikili veya çok tarafli düzeyde ve gerek ekonomik gerekse askeri düzeyde yogunlasti. Miçotakis ile ekonomik is birligimiz disinda turizm alanindaki is birligini de ele aldik." seklinde konustu.

Sisi, Yunan Basbakanla görüsmesinde bölgesel konulara da degindiklerini söyleyerek, uluslararasi hukuka ve genis bölgedeki ülkelerin içislerine karisilmamasi ilkesine saygi duyma geregini vurguladi.

- Yunanistan-Kibris Rum kesimi-Misir üçlü is birligi mekanizmasi

Yunanistan-Kibris Rum kesimi-Misir arasindaki üçlü is birligi mekanizmasinin daha da güçlendirilmesi gerekliligini savunan Sisi, bu anlamda is birligini sürdürme kararliliginda olduklarinin altini çizdi.

Filistin ve Libya konularina da deginen Sisi, Misir'in, Gazze'nin yeniden yapilandirmasi yönünde bir inisiyatifte bulundugunu, Libya'da yil sonunda seçimlerin yapilmasi gerekliliginin yani sira yabanci askerlerin de bu ülkeden çekilmesi gerektigini dile getirdi.

Miçotakis ise "Ortak hedefimiz bölgemizde yeni maceralarin yasanmamasidir." ifadesini kullanarak, iki ülke arasinda imzalanan kismi deniz yetki alanlarini sinirlandirma anlasmasinin yakinda genisletilmesini ümit ettigini belirtti.

Kibris konusuna iliskin de degerlendirmelerde bulunan Miçotakis, Birlesmis Milletler kararlari çerçevesinde iki bölgeli iki toplumlu bir federasyon tezini desteklediklerini yineledi.

Diger yandan Miçotakis'in ziyareti çerçevesinde Yunanistan ile Misir arasinda enerji alaninda bir anlasma imzalandi.

Kaynak: AA