YEK-G Sistemi Ve Organize YEK-G Piyasasi Açilis Töreni

EPDK Baskani Mustafa Yilmaz: 'YEKG belgelerinin Avrupa Birligi sistemine dahil edilmesiyle ihracatçilarimiz için sinirda karbon uygulamasina uyum saglamak için önemli bir firsat dogacak' EPIAS Genel Müdürü Ahmet Türkoglu: 'YEKG ile amacimiz, elektrigin üretimi ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimini yayginlastirmak, sektöre yeni bir kaynak olusturmak ve çevrenin korunmasina katki saglamak'.

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) Baskani Mustafa Yilmaz, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi'nin Türkiye'deki sirketlere elektrik üretimlerinin yenilenebilir kaynaklardan tedarik edildigini kanitlama imkani sunacagini ve ek gelir saglayacagini belirtti.

Yilmaz, Enerji Piyasalari Isletme AS (EPIAS) bünyesinde 1 Haziran'da devreye giren ve bugün itibariyla yenilenebilir kaynak bazinda isleme açilan YEK-G Sistemi ve Organize YEK-G Piyasasi açilis töreninde yaptigi konusmada, Türkiye'nin yenilenebilir enerji piyasasi açisindan çok önemli bir adim atildigini ifade etti.

Yatirimcilarin su, rüzgar ve günesten elektrik üretimi amaçli yatirim yapma gayretinin gelecek dönemde de devam etmesini beklediklerini kaydeden Yilmaz, "Akilli sebeke dönüsümü, enerji depolama, elektrikli araçlarin yayginlastirilmasi, karbon fiyatlamasi gibi yeni ilgi alanlarimiz da var. Bu alanlarda da hizli ama dengeli, kapsamli ama uygulamasi kolay politikalari hayata geçirmemiz gerekiyor." diye konustu.

Yilmaz, YEK-G Sistemi ile Türkiye'de sirketlerin yenilenebilir enerji tedarik ederek, bunun sertifikalandirilacagini belirterek, "YEK-G ile elektrik üreticilerine ek gelir imkani saglanacak ve YEK-G belgelerinin AB sistemine dahil edilmesiyle de ihracatçilarimiz için sinirda karbon uygulamasina uyum saglamak için önemli bir firsat dogacak." dedi.

Türkiye'nin enerji ticaret merkezi hedefi dogrultusunda dogru vizyon, strateji ve planlamanin önemine deginen Yilmaz, "Kamu, özel sektör is birligiyle ufkumuzu genisletmemiz, hatta ufkun ötesini bile görebilmemiz gerekiyor. Bunun için enerjinin üretiminden tüketimine, yatirimindan isletmesine deger zincirinin tümünü kapsayan her alanda 5-10 yillik degil, 30-50 yillik planlamalar yapmak, uzun vadeli ve riskleri öngörebilen bir vizyon ortaya koymak gerekiyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "YEK-G'de yil sonuna kadar piyasa isletim ücreti alinmayacak"

EPIAS Genel Müdürü Ahmet Türkoglu da bugün piyasa katilimcilarinin Organize YEK-G piyasasinda yenilenebilir enerji kaynaklari su, günes, rüzgar, jeotermal ve biyokütle bazli açilacak kontratlarda ticaret yapmaya baslayacaklarini söyledi.

Türkoglu, YEK-G sistemi ile yenilenebilir enerji sertifikalarini, kurumsal veya bireysel tüm tüketiciler için ulasilabilir hale getirdiklerini belirterek, söyle devam etti:

"YEK-G ile amacimiz, elektrigin üretimi ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullanimini yayginlastirmak, sektöre yeni bir kaynak olusturmak ve çevrenin korunmasina katki saglamak. YEK-G Sistemi ile birlikte elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarinin kullaniminin bütün asamalarda belgelenmesini saglayacagiz, yenilenebilir enerji kullanma bilicinin artirilmasina ve desteklenmesine katki sunacagiz, tüketicilere satin aldiklari enerjinin kaynagi konusunda tercih hakki sunacak ve bu konuda tüketicileri bilgilendirecegiz. Ayrica tüketicilerimize, elektrik enerjisi tüketimlerini yenilenebilir kaynaklardan sagladiklarini sürdürülebilirlik raporlarinda da belgeleme imkani sunacagiz."

Türkoglu, YEK-G'de yil sonuna kadar piyasa isletim ücretinin alinmayacagini ifade etti.

- "YEK-G Türkiye'nin enerji dönüsümüne katki sunacak"

Brüksel merkezli Ihraç Eden Kurumlar Birligi (AIB) Genel Sekreteri Liesbeth Switten ise Avrupa'da enerji sertifikasyon sistemiyle büyük ve küçük tüketicilerin kullandiklari enerjinin kaynagini seçebildiklerini ve bunu kanitlayabildiklerini söyledi.

Switten, yillar geçtikçe yesil enerjiye olan tüketici talebinin artmasi nedeniyle sistemin Avrupa'da yenilenebilir enerji üretimine yönelik yatirimlari hizlandirdigini belirterek, "AIB, YEK-G'nin Türkiye'de ve uluslararasi düzeyde gerçeklesen enerji dönüsümüne katkida bulunacagina inanmaktadir. Santrallerimizin gelecek nesiller için ayni kalabilmesi için birçok seyin degismesi gerekiyor. Enerji sertifikasyonu ve YEK-G sisteminin piyasaya sürülmesi bu yönde atilan bir diger adim." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA