Döner Kardesler Hakkinda Savci 60 Yila Kadar Hapis Istendi

‘Döner Kardesler’ olarak bilinen suç örgütü üyelerinin yargilandigi davada savci mütalaasini açikladi. Savci, örgüt liderleri Emirhan Döner hakkinda 45 yila, Turhan Döner hakkinda ise 60 yila kadar hapis cezasi talebinde bulundu.

Döner Kardesler Hakkinda Savci 60 Yila Kadar Hapis Istendi
“Döner Kardesler” diye bilinen suç örgütü üyelerinin yargilandigi davada Cumhuriyet Savcisi mütalaasini açikladi.

Bakirköy 20. Agir Ceza Mahkemesi tarafindan Konferans Salonu’nda görülen durusmaya, baska suçtan hükümlü sanik Cem Açarlar ve sanik Ahmet Burak Güreler Ses ve Görüntü Bilisim Sistemleri (SEGBIS) ile baglandi. Saniklar; Turhan Döner, Hasan Hüseyin Özaslan, Serkan Isik, Yusuf Dogan, Senay Sentürk, Ergün Eren, Muhammed Ali Sengül, Salih Ünlütürk, Erkan Deniz, Bülent Yilmaz ve Ibrahim Yüzügüldü ve taraf avukatlari salonda hazir bulundu.

Esas hakkinda mütalaasini açiklayan Cumhuriyet Savcisi, “Agirlikli olarak ilimiz Zeytinburnu ve civarinda faaliyet gösterdigi anlasilan soyadlari Döner olan ve Döner soyadli sahislarla da birlikte hareket eden birçok sahsin ‘kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’, ‘kasten yaralama’, ‘yagma’ gibi birçok suça karistiklari, sahislarin silahli olduklari, birçok sahsi tehdit ettikleri, kendi istekleri dogrultusunda hareket etmeyen sahislara gözdagi vermek amaciyla bu sahislari hürriyetlerinden yoksun biraktiklari, sahislari ormanlik alan ya da piknik alani tarzi kimselerin olmadigi yerlere götürerek darp ettikleri, yogun sekilde siddet uyguladiklari” belirtti.

Emirhan Döner ve Turhan Döner kardeslerin örgüt lideri olarak geçtigi mütalaada ‘Döner Kardesler’ hakkinda ‘suç islemek amaciyla örgüt kurma’ suçundan 5 yildan 12 yila kadar, Sanik Yunus Tatli, Ahmet Burak Gülerer, Ergün Eren, Erkan Deniz, Anilcan Kökçek, Arslan Bingöl, Salih Ünlütürk, Hasan Hüseyin Özaslan, Serkan Isik, Sonay Bedir ve Senay Sentürk hakkinda ‘suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma’ suçundan 2 yil 6 aydan 6 yila kadar hapis cezasi talebinde bulundu. Örgütün iç yapisina dair önemli bilgiler verdigi için Yunus Tatli ve Ahmet Burak Gülerer hakkinda ‘etkin pismanlik’ hükümlerinin uygulanmasini istedi. 12 sanigin ise üyelikten beraatini istedi.

Ayni zamanda savci, saniklar hakkinda ‘zincirleme sekilde ruhsatsiz silah tasima, satin alma veya birden fazla ruhsatsiz silah bulundurma’ suçundan 1yil 6 aydan 5 yil 4 aya, ‘birden fazla kisi tarafindan tehdit’ suçundan ise 2 yildan 5 yila kadar hapis cezasi istedi.

Turhan Döner hakkinda ‘silahla kasten yaralama’ suçundan 1 yil 6 aydan 4 yil 6 aya kadar, ‘tefecilik’ suçundan 4 yildan 12 yila kadar, ‘birden fazla kisiyle silahla kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçundan 2 yildan 10 yila, ‘kemik kirigi olusturacak sekilde silahla kasten yaralama’ suçundan 2 yil 3 aydan 6 yil 9 aya, ‘birden fazla kisi tarafindan tehdit’ suçundan 2 yildan 5 yila, ‘silahla kasten yaralama’ suçundan 1 yil 6 aydan 4 yil 6 aya kadar hapis cezasina çarptirilmasini talep etti.

Emirhan Döner hakkinda ‘birden fazla kisi tarafindan tehdit’ suçundan 2 yildan 5 yila, ‘birden fazla kisiyle silahla kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçundan 2 yildan 10 yila kadar, ‘kemik kirigi olusturacak sekilde 2 defa ‘silahla kasten yaralama’ suçundan 4 yil 6 aydan 13 yil 6 aya kadar hapis cezasi istedi.

Hasan Hüseyin Özaslan hakkinda ‘birden fazla kisiyle silahla kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’ suçundan 2 yildan 10 yila kadar, ‘kemik kirigi olusturacak sekilde silahla kasten yaralama’ suçundan 2 yil 3 aydan 6 yil 9 aya kadar hapis talebinde bulundu.

Yunus Tatli hakkinda ‘silahla kasten yaralama’ suçundan 1 yil 6 aydan 4 yil 6 aya kadar hapis istedi. Mahkeme heyeti, sanik ve müstekilerin mütalaaya karsi savunmalarini hazirlamalari için durusmayi erteledi.

Iddianameden

Bakirköy Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan hazirlanan 82 sayfalik iddianamede, 9 kisi müsteki, 28 sahis ise süpheli sifatiyla yer almisti. Iddianamede davaya konu örgütün liderinin Emirhan Döner oldugu, agabeyi Burak Döner’in de adini kullanarak olaylar gerçeklestirdigi ve menfaat temin ettigi aktarilmisti. Emirhan Döner’in sosyal medyanin gücünü kullanarak olusturdugu imaj ile korku saldigi da açiklanmisti. Örgütün ayrica uyusturucu madde sattigini iddia ettikleri kisileri darp edip kayda alarak, bunlari sosyal medya hesaplarindan paylastiklari da anlatilmisti. Vatan, millet, devlet içerikli sosyal medya paylasimlari yaptigi da belirtilen örgütün üyelerinin 16 ayri eyleme karistigi ifade edilmisti. Iddianamede örgüt tarafindan magdur edilen kisilerin korktuklari için ilgili yerlere basvuramadigi, zaman geçtikten sonra basvuruda bulunduklari belirtilmisti. Emirhan ve Turhan Döner’in aralarinda bulundugu 28 sanik hakkinda ‘suç islemek amaciyla örgüt kurma’,‘ruhsatsiz silah bulundurma veya kullanma’, ‘silahla kasten yaralamaya azmettirme’, ‘hakaret’,‘tefecilik’, ‘tehdit’, ‘birden fazla kisi ile yagma’, ‘kisiyi hürriyetinden yoksun kilma’, ‘suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olma’, ‘santaj’, ‘örgüte bilerek veya isteyerek yardim etme’ ve ‘suç üstlenme’ suçlarindan 9 yildan 178 yila kadar farkli oranlarda hapisleri talep edilmisti.
Kaynak: İHA