CHP Grup Baskanvekili Özel, AK Parti Ve CHP'nin Yargi Paketlerinin Birlestirilmesini Istedi

CHP Grup Baskanvekili Özgür Özel, partisinin ve AK Parti'nin yargi reformuna iliskin kanun tekliflerinin birlestirilip, birlikte görüsülmesini isteyerek, "(Iyi seyleri destekleyin) diyorlar. Tamam, sizin 27 maddenizin eksik, suistimale açik kisimlarini uyararak destekleyecegiz. Samimiyseniz, gelin, CHP'nin verdigi bu kanun teklifinin, CHP'nin kendi çalismalarini asan bu büyük imecenin arkasinda durun, o zaman hepimiz size inanalim." dedi.

Özel, partisinin "yargi paketini" hazirlayan hukukçu milletvekilleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle TBMM'de basin toplantisi düzenledi.

AK Parti'nin 19 yildir iktidarda bulundugunu animsatan Özel, iktidarin, kisa süre önce yargida reforma ihtiyaç oldugunu kabul ettigini ve yargi paketlerini yasalastirdigini söyledi.

Özgür Özel, Türkiye'de yargiya güvenin düstügünü savunarak, "Aslinda her reformuyla, reforma ihtiyaç duyan bir yargi sisteminin oldugunu kabulleniyor. 'Sonra düzeltecegiz' diyor, ama pratikte düzelen bir sey yok." diye konustu.

Soma'daki maden faciasina iliskin davada mahkemenin son kararini elestiren Özel, bu dava nedeniyle sembolik bir kanun teklifi vererek, Türk Ceza Kanunu'ndaki "olasi kast" maddesinin çikarilmasini isteyecegini anlatti. Özel, "Artik lüzum kalmamistir, kullanilmayacagi anlasilmaktadir. Soma gibi bir faciada 'olasi kasttan' karar kurmayanlar, nasil bir durumda 'olasi kasttan' karar kuracaklar. Tabii ki ironi yapiyoruz. 'Biz bir seyler yazacagiz ve her sey düzelecek' demek yerine, anlayisi zihniyeti degistirmenin gerekliligi apaçik ortadadir." sözlerini sarf etti.

CHP'li Özel, AK Parti'nin geçen hafta TBMM Baskanligina sundugu 27 maddelik 4. yargi paketine deginerek, "Paketi reddettigimiz anlamina gelmez. Belli yerlerde itirazlarimiz, iyilestirmelerimiz olmakla birlikte biz bu alanda yapilacak iyilestirmeye olumlu bakariz. Ancak 27 maddeyle Türkiye'nin içinde bulundugu bu sikintilar çözülmez." degerlendirmesinde bulundu.

- "Iktidara yargida birlikte reform yapmayi teklif ediyoruz"

Hazirladiklari 189 maddelik yargi paketini, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun inceledigini ve Meclis Baskanligina sunduklarini aktaran Özel, sözlerini söyle sürdürdü:

"Yarin AK Parti'nin 27 maddelik sözde hukuk reformu görüsülürken 'Gerçekten reform yapacak misiniz, samimi misiniz?' sorusunun da cevabi verilecek. Çünkü önlerinde müthis bir imeceyle, akilla, vicdanla, bilimle, emekle hazirlanmis 189 maddelik degisiklik önerisi var. Samimiyseler komisyon baslangicinda kanun tekliflerinin birlestirilmesi ve birlikte görüsülmesi gerekiyor. 'Iyi seyleri destekleyin' diyorlar. Tamam, sizin 27 maddenizin eksik, suistimale açik kisimlarini uyararak destekleyecegiz. Samimiyseniz, gelin, CHP'nin verdigi bu kanun teklifinin, CHP'nin kendi çalismalarini asan bu büyük imecenin arkasinda durun, o zaman hepimiz size inanalim.

Mafya-siyaset-medya iliskileri bu kadar ortaya saçilmisken ve 'aradiginiz savciya ulasilamiyor' denilip, geceleri herkesin uykusu kaçiyorken, üstüne üstlük Adalet Bakani'na da fiilen ulasilip, zihnen ulasilamiyorken, 'Adalet Bakani da böyle düsünüyormus' söylentileri varken, ama fiiliyatta Adalet Bakani'nin edilgen tavri bu ülkeye bunlari çektiriyorken, biz buradayiz."

Özel, bu kanun teklifiyle, iktidara yargida birlikte reform yapmayi teklif ettiklerini dile getirdi.

CHP Istanbul Milletvekili Ibrahim Kaboglu da yargi paketini, milletvekilleri, 20 sivil toplum örgütü, 65 uzman, su anda görevde bulunan bazi hakim ve savcilar ile 5 siyasi partinin katilimiyla hazirladiklarini vurguladi.

Düzenlemenin, AK Parti'nin yürüttügü yasa çalismalarindan tümüyle ayri olmadigina dikkati çeken Kaboglu, çalismalarin, hedeflenen unsurlar baglaminda iktidarla paralellik gösterdigini aktardi.

Kaboglu, esitlik, özgürlük ve haysiyet ilkeleri çerçevesinde kaleme aldiklari yargi paketinin, müzakereci demokrasi ruhuyla yasalastirilmasini istediklerini belirtti.

Kaynak: AA