Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba, NATO'yu Üyelik Için Reform Listesi Vermeye Çagirdi Açiklamasi

'Açik konusmak gerekirse, bizi oraya sokacak siyasi bir irade ve o hedefi basaracak bir zaman çizelgesi oldugunu bildigimiz müddetçe NATO'ya nasil girecegimiz konusunu önemsemiyoruz' 'ABD ile aramizdaki mevcut seffaflik ve güven seviyesinden memnuniyet duyuruyoruz' 'Türk SIHA'lari çok iyi' 'Türkiye kendisine saygi duyan ve diger ülkeler tarafindan saygi duyulan bir ülke'.

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, NATO'nun son zirvesinde, 2008'deki siyasi taahhüdünü tekrar ettigini ve Ukrayna'nin ittifaka üye olacagini açikladigini animsatarak, "Dolayisiyla NATO'ya sorum, tam olarak kaç reform istiyorsunuz? Bize net bir liste verin." dedi.

Bakan Kuleba katildigi Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsaminda, gazetecilere verdigi röportajda, ABD Baskani Joe Biden ve Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in görüsmesi, Ukrayna'nin NATO'ya katilimi ile ülkesinin Türkiye ile ticari ve askeri iliskilerine iliskin degerlendirmelerde bulundu.

ABD Baskani Biden'in, Isviçre'de 16 Haziran'da Putin ile gerçeklestirdigi görüsmesi öncesinde Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelensky'yi arayarak, "Ukrayna'nin rizasi olmadan Ukrayna'yi ilgilendiren bir anlasma yapilmayacagi kuralina" bagli kalacagini bildirdigini aktaran Kuleba, söz konusu kuralin, Kiev ile Washington yönetimleri arasinda uzun süredir bulundugunu kaydetti.

Biden-Putin görüsmesinin içerigine dair ABD'nin kendilerine bilgi verdigini dile getiren Kuleba, "ABD ile aramizdaki mevcut seffaflik ve güven seviyesinden memnuniyet duyuruyoruz." ifadesini kullandi.

Görüsmeden Putin ile Biden arasindaki güven seviyesinin çok düsük oldugu çikariminda bulundugunu paylasan Kuleba, "Ancak ABD'nin, Ukrayna'nin yaninda olacagindan ve Rusya ile arkamizdan anlasma yapmayacagindan süphemiz yok." diye konustu.

- "NATO, Ukrayna'ya ittifaka katilimi için reform listesi vermeli"

Kuleba, geçen hafta düzenlenen NATO ve G7 zirvelerine iliskin ise iki zirvede siyasi taahhüdü temsil eden bir dil kullanildigini vurguladi.

"Bu yüzden bu dil gerçek rolü tanimladigimizda beklentilerimizi karsiliyor ki gerçek rol Ukrayna'nin kendi toprak bütünlügü üzerindeki egemenligi konusundaki mücadelesine sunulan destek ve Rusya'nin kitadaki yikici rolüdür." diyen Kuleba, NATO'nun son zirvede, 2008'deki siyasi taahhüdünü tekrar ettigini ve Ukrayna'nin ittifaka üye olacagini açikladigini animsatti.

Dmitro Kuleba, "Açik konusmak gerekirse, bizi oraya sokacak siyasi bir irade ve o hedefi basaracak bir zaman çizelgesi oldugunu bildigimiz müddetçe NATO'ya nasil girecegimiz konusunu önemsemiyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

NATO'ya giris sürecinde yapilmasi gerekenler hususunda ise Kuleba, "Dolayisiyla NATO'ya sorum, tam olarak kaç reform istiyorsunuz? Bize net bir liste verin." görüsünü paylasti.

Kuleba, Biden'in birçok konusmasinda Ukrayna'nin NATO'ya alinacagini vurgulamasina ragmen bu konuda kendilerine zaman çizelgesine yönelik tek bir ipucu verilmedigine dikkati çekti.

- "Türk SIHA'lari çok iyi"

Ülkesinin Türkiye'den silahli insansiz hava araci (SIHA) satin almasina deginen Kuleba, "Türk SIHA'lari çok iyi. Çünkü Türkiye, Rusya'nin baskisina boyun egmedi. Türkiye kendisine saygi duyan ve diger ülkeler tarafindan saygi duyulan bir ülke. Biz, iki taraf için iyi bir anlasma yaptik." dedi.

Söz konusu SIHA'larin Ukrayna motorlariyla donatilmasini ve SIHA'larin üretimini yerlilestirmek istediklerini belirten Kuleba, bu konularda Türk tarafiyla çalistiklarini ifade etti.

Dmitro Kuleba, Türk SIHA'larinin, Ukrayna'nin dogusundaki Donbas bölgesinde kullanilip kullanilmamasina iliskin ise sunlari paylasti:

"SIHA'lar Rusya'yi caydirmak için gerekli. Öyle ki Rusya, Ukrayna'ya yönelik büyük çapli bir saldiri veya gerilime yol açmayi planlamadan önce iki kez düsünmeli. Bu sadece SIHA'lar için degil Ukrayna'nin satin aldigi her türlü askeri ekipman için geçerli. Ama tabii ki Rusya bizimle büyük çapli bir askeri çatismaya girerse veya bize saldirirsa o zaman SIHA'lari kendimizi savunmak için Ukrayna'nin her bölgesinde kullanacagiz."

- "Kirim Platformu, Ukrayna'nin kendini savunmasi için siyasi bir silah"

Baskent Kiev'de, 23 Agustos'a düzenlenecek Kirim Platformu'na da deginen Kuleba, platformun, Ukrayna'nin toprak bütünlügünü savunmasi ve Kirim'daki sinirlarini eski haline döndürmesi için siyasi bir silah oldugu degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin, Kirim Platformu'na destegini bildiren ilk ülkelerden oldugunu ve Ukrayna ile çok yakin iliskilerinin bulundugunu kaydeden Kuleba, iki ülkenin birlikte yaptigi çok sey olduguna, Kirim konusunda yeni bir fikrin hangi ülkeden geldigine bagli olarak diger ülke tarafindan desteklenecegine isaret etti.

Kuleba, Rusya'nin platformu karalamaya ve ülkelerin katilmasini engellemeye çalistiginin altini çizerek, "Su ana kadar platforma yönelik devlet ve hükümet baskanlari ile disisleri bakanlari seviyesinde birçok katilim teyidi aldik ki bu çok iyi. Daha fazlasini da bekliyoruz." diye konustu.

- "STA bir adim uzakta"

Türkiye ile Ukrayna arasinda Serbest Ticaret Anlasmasi'nin önemini vurgulayan Kuleba, iki ülkenin anlasmayi neticelendirmeye bir adim uzakta oldugunu ancak Ukrayna'nin çikarlarindan taviz veremeyecegini ve bir denge bulmaya çalistiklarini söyledi.

Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba, bunu basarmak için iki taraftan uzmanlarin oturup görüsmesi gerektigine ve anlasmak için iki ülkenin de siyasi irade gösterdigine isaret etti.

- "Diplomasi ADF ile geri döndü"

Kuleba, ADF'nin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin ardindan kendisini nihayet bir diplomat gibi hissetmesini sagladigini belirterek, "Salginin basindan bu yana binlerce ikili görüsme yapabileceginiz, meslektaslarinizla sohbet edebileceginiz, ilginç tartismalari dinleyip katilabileceginiz bu tür tek bir forum düzenlenmedi. Bu yüzden bu forum, diplomasinin salgindan sonra geri döndügünü sembolize ediyor." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA