TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Kurbanlik Satislarinda Kurallara Uymayanlara Cezalar Artirildi'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasina Dair Teblig’e göre kurbanlik satislarinda kurallara uymayanlara cezalarin artirildigini belirterek, “Gebe ve damizlik degeri yüksek disi hayvanlar kesilmemeli, kurbanliklarda tercih erkek hayvanlar olmalidir" dedi.

TÜDKIYEB Genel Baskani Çelik Açiklamasi 'Kurbanlik Satislarinda Kurallara Uymayanlara Cezalar Artirildi'
Diyanet Isleri Baskanligi tarafindan Resmi Gazete’de yayimlanan 2021 Yili Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasina Dair Teblig’in ardindan açiklamada bulunan TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik, teblige göre kurban satis yerlerinin Istanbul’da 15 gün önceden, diger illerde ise bir ay önceden hazir hale getirilecegini ve bu tarihten önce kurbanlik hayvanlarin satis yerlerine girisine izin verilmeyecegini bildirdi. Kurban satis yerlerinde korona virüs tedbirlerinin arttirildigini söyleyen Çelik, "Kurban satis yerlerinde mesafenin bir buçuk metreden iki metreye çikarildigini ifade ederek, "Covid-19 tedbirleri kapsaminda ayrica agzi ve burnu kapatacak sekilde maske takilacak, kesim yerlerinin giris ve çikislarinda belirli mesafelerde el antiseptigi bulundurulacak" ifadelerini kullandi.

Satis ve kesim yerlerinin girisinde HES kodu sorgulamasinin da yapilacagina dikkati çeken Çelik, atesi 38 derecenin üzerinde olanlarin satis ve kesim yerlerine giremeyecegini, geçen yil oldugu gibi bu yil da pazarlik yaparken tokalasma olmayacagini belirtti.

Hayvan satis alanlarinda müsteri ve satici beraber olacak sekilde 8 metrekareye bir kisinin girmesinin saglanacagini vurgulayan Çelik, vatandaslarin uzun süre kalmamasi konusunda uyarilacagini da aktardi. Teblige göre uyulmasi gereken kurallari siralayan Çelik, sunlari kaydetti:

"Illerde vali veya görevlendirecegi bir vali yardimcisi, ilçelerde ise kaymakam baskanliginda, müftülük, il veya ilçe saglik müdürlügü, il veya ilçe tarim ve orman müdürlügü, çevre ve sehircilik il müdürlügü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfi temsilcisinden olusan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak. Kurban satis ve kesim yerlerinin girislerine, olusturulan komisyonlarca degerlendirildikten sonra uygunluk belgesi verilecek, sartlara uymayan yerlere ‘Standartlara uygun Degildir’ yazisi asilacak. Kurban Bayrami’nin birinci gününe kadar sartlarini düzelterek puanini 60´in üzerine çikarmayan yerlere komisyonlarca belirlenen cezai islem uygulanacak. Sehirlerde ihtiyaci karsilayacak sayida ve kapasitede kurban satis ve kesim yerleri ile adaklik kesim yerleri tesis edilecek. Halk egitim merkezlerinde 20 saatlik ‘Kurban Kesim Elemani’ kursu düzenlenecek. Kurban olmasi dinen sakincali olan hayvanlar kurban satis yerlerine getirilemeyecek, kurban satis yerlerinde her saticidan hayvanlarin kurban olmaya uygun olduguna dair taahhütname alinacak, yapilan denetimlerde uygun olmayan hayvanlarin satis yerine getirildiginin anlasilmasi durumunda (X) isaretiyle isaretlenerek vatandaslar uyarilacak.

Kurban olarak kesilecek hayvanlar koyun, keçi, sigir, manda ve deve olacak, bunlarin disindaki hayvanlar kesilemeyecek. Kurban olabilmesi için kurbanlik hayvanin; deve için 5, sigir ve manda için 2, koyun ve keçi için ise 1 yasini doldurmasi gerekecek, ancak koyun semizlik ve gösteris olarak bir yasindakilerle ayni olursa alti ayini tamamladiktan sonra da kurban edilebilecek. Kurban edilecek hayvanin dini açidan kurban olmaya engel bir kusurunun olmamasi; saglikli, organlari tam ve besili olmasi gerekecek. Koyun ve keçi gibi küçükbas hayvanlarin her biri yalniz bir kisi adina, deve ve sigir gibi büyükbas hayvanlar ise bir kisiden yedi kisiye kadar kurban edilebilecek."

"Gebe ve damizlik degeri yüksek disi hayvanlar kesilmemeli, kurbanliklarda tercih erkek hayvanlar olmali"

Çelik, vatandaslara ayrica kurban olarak satin alinacak hayvanlarin Tarim ve Orman Bakanliginca belirlenen koruyucu asilari yapilmis ve TÜRKVET kayit sisteminde kayitli hayvanlardan seçilmesi, gebe ve damizlik degeri yüksek disi hayvanlarin kurban olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlarin öncelikle erkek olanlarin tercih edilmesi gerekliligini hatirlatti.

"Küpesiz hayvanlarin sevklerine izin verilmeyecek"

Kurbanlik olarak sevk edilecek hayvanlar için veteriner saglik raporu düzenlenmeden önce kulak küpe numaralarinin TÜRKVET’ten kontrol edilecegini vurgulayan Çelik, "Hayvanlar veri tabanindaki bilgileriyle uyum göstermiyorsa, küpesi tanimlanmamis, veri tabanina kaydedilmemis, yanlarinda pasaportlari veya nakil belgeleri bulunmuyorsa o hayvanlarin sevklerine izin verilmeyecek" dedi.



"Kurallara uymayanlara cezalar artirildi"

Kurbanlik hayvan nakillerinde hayvan refahina uygun hareket edilmesi gerektigini ve kurallara uymayanlara uygulanacak cezalarin artirildigini bildiren Çelik, “Hayvanlari Koruma Kanunu’nun 12’nci maddesine göre, hayvanlarin kesilmesi, dini kurallarin gerektirdigi özel kosullar dikkate alinarak, hayvani korkutmadan, ürkütmeden, en az aci verecek sekilde, hijyenik kurallara uyularak ve usulüne uygun olarak bir anda yapilacak. Hayvanlarin kesiminin ehliyetli kisilerce yapilmasi saglanacak. Bu hükümlere aykiri hareket edenlere ayni kanunun 28. maddesinin I bendine göre hayvan basina 2 bin 75 lira idari para cezasi uygulanacak" açiklamasinda bulundu.

Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlik hayvan kesimleri yapilamayacak

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açik ve kurban satis ile kesimine uygun olmayan yerlerde kesim yabanlara bin lira ceza uygulanacagini söyleyen Çelik, söyle devam etti:

“Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atiklarini topraga veren tesislere, Çevre Kanunu’nun 20’nci maddesi geregince toplu kesimler için 96 bin 561 lira, bu fiilin konutlarda islenmesi halinde 2 bin 399 lira idari para cezasi Çevre Kanunu’nun 24’üncü maddesi kapsaminda uygulanacak. Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlik hayvan kesimleri yapilamayacak. Kesim yerleri, resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabita ekipleri ile din görevlileri is birliginde etkin olarak denetlenip kontrol edilecek. Bu alanlari kurban kesim yeri olarak kullananlar ile kurban kesiminden sonra kan, atik ve iç organlari sokak, cadde ve parklarda birakanlara, yetkili birimlerce gerekli yasal yaptirimlar uygulanacak."
Kaynak: İHA