(ÖZEL) Çiftçi Kadinlar Yeni Projeleri Ile Pandemide De Üretmeye Devam Ediyor

Kayseri’de faaliyet gösteren Kadin Çiftçiler Ekolojik Egitim ve Üretim Merkezi’nde (KAÇEM) çalisan kadin çiftçiler, pandemi döneminde de yeni projeler ile araliksiz üretime devam ediyor. Üretimleri ile ilgili bilgiler veren KAÇEM Baskan Yardimcisi Sükran Basdogan, pandemi sürecinde de tarlada sürekli çalistiklarini söyleyerek, “Insanlarin güvenli ve organik ürünlere ulasmalari için çalismalarimiza devam edecegiz” dedi.

(ÖZEL) Çiftçi Kadinlar Yeni Projeleri Ile Pandemide De Üretmeye Devam Ediyor
Girdikleri bir yarismadan aldiklari ödül ile gerekli makinalari aldiklarini ve üretimlerine yeni projeler ile devam ettiklerini söyleyen KAÇEM Baskan Yardimcisi Sükran Basdogan, “KAÇEM üretime basladiginda reçel çesitleri, salçasi, tarhanasi ve eristesi vardi. Su an tarhana ve salçamizi tam organik yapiyoruz, sertifikalandirdik. Organik logolu yapiyoruz ve içinde kullandigimiz bütün hammadde girdilerini organik olarak temin ediyoruz. Bundan sonra yapacagimiz ürünlerde ise organik elmalardan yapilan elma sirkemiz var. Gacer unumuz var, Kayseri’nin endemik bugdayidir ve Develi de ana vatanidir Gacer bugdayimizin. Geçen sene deneme amaçliydi ama bu sene üretimimizi daha çok yapiyoruz. Özellikle de glüten hassasiyeti olan insanlara da Gacer bugdayini öneriyoruz çünkü 22 ppm su anki glüten oranimiz. Daha sonrasinda gilaboru sirkesi deniyoruz ve insallah önümüzdeki sezonda gilaboru sirkemizi piyasaya sunacagiz. Domates kurumuz var. Bu da geçen sene bir kozmetik firmasinin ’Bu Topragin Kadinlari’ isimli proje yarismasinda Dernek Baskanimiz Dr. Yesim Bekyürek’in projesinin 10 bin Euro ödül almasinin ve bu ödülü kooperatifimize hibe etmesinin sonrasinda kurutma firini, ögütücü, dilimleyici makinamizi, vakum makinamizi aldik. Domates kurumuz ve tozumuz var ve domates tozunu da yine bebek mamalarinda kullanmayi düsünüyoruz. Çesniler hazirlamayi düsünüyoruz” dedi.

Basdogan, kadin çiftçiler olarak pandemide de tarlada çalismaya devam ettiklerini ve çalismalarini olumsuz etkileyen bir durum yasamadiklarini söyleyerek, sözlerine su sekilde devam etti:

“Biz zaten kadin çiftçiler olarak tarlada çalisiyoruz. Devam ediyoruz çalismaya. KAÇEM olarak da vardiyali çalisarak temizlik ve mesafe kurallarina dikkat ederek, çalismalarimiza devam ediyoruz. Pandemide çalismalarimizda bizi etkileyen bir olumsuzluk olmadi. Geçen yil ’Türkiye’deki Fuarlarin Küresel Ekonomideki Yeri’ temali bir fuara katildik. Bütün kooperatifler oradalardi. Kendimizi, yaptigimiz ürünleri tanittik ve satisimizi da yaptik. Ayni zamanda orada Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi ile tanistik. Su an vakifla bire bir koordineli çalisiyoruz. Yine vakfin düzenlemis oldugu proje yarismasina katildik. Bu yarismada da 10 bin TL’lik bir ödül kazandik. Kazandigimiz ödül ile de sosyal medyada satislarimizi baslattik. Bundan sonraki hedeflerimiz çalismalarimiza devam etmek. AR-GE çalismalarimiza baslamak ki gida mühendisimiz sag olsun bu konuda bizim en büyük destegimiz. Yeni çalismalar ve projelerle kooperatifimize destek vermeye çalisiyor. Sosyal medyada satislarimiz devam ediyor. Önümüzdeki sezonda da burada bahçede görmüs oldugunuz, arkadaslarimin çalistigi yerde de sebzelerimizi üretiyoruz. Burayi bu sene demonstrasyon bahçesi yaptik. Kahvalti vermeyi düsünüyoruz. Insanlarin aileleri ile birlikte gelip, güvenilir bir sekilde rahatça hem sebzelerini temin edip, hem de kahvaltilarini yaparak güzel bir gün geçirmelerini saglamaya çalisacagiz.”
Kaynak: İHA