Istanbul'da 'Mülteci Konseri' Düzenlendi

Konserde Türkiye, Suriye, Iran, Kongo, Makedonya, Küba ve Kanada'dan sanatçilar sahne aldi.

Uluslararasi Mülteci Haklari Dernegi (UMHD) tarafindan Istanbul'da "Mülteci Konseri" düzenlendi.

Baglarbasi Kültür Merkezi'nde 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle düzenlenen konser, Mülteci TV YouTube kanalinda canli yayinlandi.

Sunuculugunu Ümit Sönmez'in yaptigi konserde konusan MEHCER Göç Sanatçilari Dernegi Baskani Turan Kislakçi, "Bugün Birlesmis Milletlere göre dünya genelinde 80 milyon mülteci var. Bu 80 milyon mültecinin hemen hemen 60-70 milyonu Islam dünyasindan. Afganistan'dan, Iran'dan, Türki Cumhuriyetlerden, Afrika'dan ve Orta Dogu'dan. Bunun sebebini tahkik ettigimizde bunun arkasinda Bati'yi görecegiz. Fransa'yi, Amerika'yi, bunlarin bu cografyada yaptigi zulümleri görecegiz. Onlarin zulümleri bitmedikçe, bu cografyada hicret, göç bitmeyecek" dedi.

Kislakçi, Türkiye'de 4 milyona yakin siginmaci olduguna isaret ederek, "Dünyanin her yerinde mültecilerin yüzlestigi sorunlar var. Mültecilerin sorunlarini çözmek için bizler de farkli muhtelif sivil toplum örgütleri kurduk. Bugün baskanligini yaptigim MEHCER Göç Sanatçilari Dernegi, 100 yil önce kurulmus bir dernek. Mehcer, Arapçada göç edilen yer, mekan demek. Biz yüzyil sonra bunun merkezini Istanbul'da kurduk" diye konustu.

Ümit Sönmez de dünyadaki yerinden edilmis insan sayisindaki artisa dikkati çekerek, "Bu aksam buradaki misafirlerimiz, sanatçilarimiz çesitli sebeplerle ülkelerinden ayrilmislar. Her birinin ayri bir hikayesi var" ifadelerini kullandi.

- "Mültecilerin seslerine ses olmak için organize ettik bu konseri"

Uluslararasi Mülteci Haklari Dernegi Baskani Abdullah Resul Demir ise konseri hazirlarken asil hedeflerinin bir farkindalik olusturmak oldugunu belirterek, sunlari söyledi:

"Dünya üzerindeki mültecilerin seslerine ses olmak için organize ettik bu konseri. Problemlerini, sikintilarini belki müzikle ifade etmek isteyeceklerdi. Biz uzun yillardir hak temelli bir dernek olarak çesitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Dünya üzerindeki bütün mültecilerin haklarini, bu anlamda onlarin neyle karsilasacaklarini ifade etmeye çalisiyoruz. Haklariyla ilgili mücadeleler veriyoruz. Gerek mahkemeler nezdinde, gerek uluslararasi platformlarda elimizden geleni yapiyoruz ama son yillarda özellikle mültecilerin yasadigi türlü türlü sikintilar oluyor. Belki kendilerini ifade etmekte zorlaniyorlardi. Biz de bugün 20 Haziran'i vesile kilarak bir farkindalik olusturalim, müzigi kullanalim, bu vesileyle 'müzik herkesin paylastigi vatan' mottosuyla müzigi bir duygu düsünce paylasimi olarak sizlere iletmeye çalistik."

Konserde Suriye'den Malik Noor, Alaa ve Baidaa Alkhatib, Iran'dan Danial Ajdari, Kongo'dan Enzo Ikah, Makedonya'dan Mesut Kurtis, Küba'dan Keily Fidel, Kanada'dan Sarah Atkinson sahne aldi.

Türkiye'den Taner Yüncüoglu, Umut Mürare, Aykut Kuskaya, Esref Ziya, Grup Genç, Kemal Faruk, Mehmet Ali Aslan, Resul Aydemir, Tayfun Ayaz ve Hicret Nida Bulut sahnede misafir sanatçilara eslik etti.

Müzik yönetmenligini Murat Polat'in yaptigi konser, Kültür ve Turizm Bakanligi ile Içisleri Bakanligi Sivil Toplumla Iliskiler Genel Müdürlügü tarafindan destekleniyor.
Kaynak: AA