Demir Yoluyla Tasinan 29,9 Milyon Ton Yükle Geçen Yil Tüm Zamanlarin Rekoru Kirildi

TCDD Tasimacilik Genel Müdürü Hasan Pezük: 'Demir yolunun sagladigi ekonomik ve güvenli lojistik hizmetiyle hem sanayicimiz hem de ülkemiz kazançli çikiyor'.

ARIFE YILDIZ ÜNAL/MERVE ÖZLEM ÇAKIR - TCDD Tasimacilik Genel Müdürü Hasan Pezük, geçen yil demir yoluyla toplam 29,9 milyon ton yük tasiyarak, bu alanda tüm zamanlarin rekorunu kirdiklarini söyledi.

Pezük, Hatay'daki Iskenderun Demir ve Çelik (ISDEMIR) Fabrikasi'ni ziyaretinin ardindan AA muhabirlerine yaptigi degerlendirmede, ISDEMIR ile TCDD'nin 50 yildir süregelen is birliginin bulundugunu belirtti.

Bu is birliginin ülke sanayisi ve ihracatina önemli katkilar sagladigini dile getiren Pezük, maden sahasindan dogrudan yüklenen cevherin fabrikanin merkezine, burada üretilen mamul ve yari mamul demir çelik ürünlerinin de birçok noktaya ulastirildigini ifade etti.

Demir çelik ürünlerinin tasinmasinda ulasim maliyetleri ve zamandan tasarruf saglayarak sanayiye destek olduklarini bildiren Pezük, "Demir yolunun sagladigi ekonomik ve güvenli lojistik hizmetiyle hem sanayicimiz hem de ülkemiz kazançli çikiyor." dedi.

- "Demir cevherinin neredeyse tamami demir yoluyla tasindi"

Iskenderun Demir Çelik Fabrikasi'nin ihtiyaci olan ve yurt içinden temin ettigi demir cevherinin neredeyse tamaminin demir yoluyla tasindigina dikkati çeken Pezük, Malatya-Hekimhan, Demirdag, Divrigi, Çetinkaya, Yesilhisar, Suveren, Kemaliye, Çalti gibi üretim sahalarindan çikarilan yillik yaklasik 3 milyon ton demir cevherinin, TCDD Tasimacilik AS tarafindan ISDEMIR iltisak (baglanti) hattina ulastirildigini kaydetti.

Pezük, ISDEMIR'de üretilen demir çelik ürünlerinin yurt içinde birçok noktaya yine demir yoluyla tasindigini ifade ederek, pek çok sanayi kurulusunun ham madde ihtiyaci ve ürettiklerinin iltisak hatlari vasitasiyla dogrudan yerlerine ulastirildigini bildirdi.

Demir yoluyla tasinan yük miktarinin her geçen gün arttigini vurgulayan Pezük, TCDD Tasimacilik Genel Müdürlügü olarak salgin kosullarinda ticaretin devamliligini saglamaktan dolayi büyük gurur ve mutluluk duyduklarini anlatti.

- "Geçen yil 7,2 milyon ton demir cevheri, demir yoluyla tasindi"

Geçen yil Türkiye genelinde 7,2 milyon ton demir cevherinin demir yoluyla tasindigina dikkati çeken Pezük, "Demir çelik fabrikalarimizin üretimi olan 810 bin ton demir çelik ürününü yurt içi ve yurt disina ulastirdik. Bu yilin ilk 6 ayinda, geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 29 artisla 3,8 milyon ton demir cevheri tasimasi gerçeklestirdik. Yine bu dönemde yüzde 54 artisla 615 bin ton demir çelik ürünü tasidik. 2020 yilinda toplam 29,9 milyon ton yükü ulastirirken tüm zamanlarin tasima rekorlarini kirdik." degerlendirmesinde bulundu.

Bu yilin 5 ayinda tasimalarin giderek arttigina isaret eden Pezük, "Ana demir yolu agi ile sanayimizi kavusturan ve yükleri fabrikalarimizin, üretim merkezlerimizin kapisina kadar ulastiran iltisak hatlarindan 2020 yilinda 11,9 milyon ton yük tasimasi gerçeklestirdik. Böylece, bu tasimalarimizin yaklasik yüzde 40'i iltisak hatlarindan yapilmis oldu." diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in vizyonuyla 21. yüzyilin ulasim sistemi olarak görülen demir yolu ulasiminin, ülkenin stratejik potansiyelini harekete geçirdigini anlatan Pezük, Ulastirma ve Altyapi Bakanliginin öncülügünde demir yolu sektörüne yapilan yatirim payinin giderek arttigini, yatirimlarla özellikle iltisak hatlarinin artirilmasinin hedeflendigini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA