67 Yasinda Mezun Olan Fizikçi Zeki Amcanin Yeni Hedefi Yüksek Lisans

Elazig’da çiftçilik ve çobanlik yaparken yarim kalan egitimine devam karari alip 67 yasinda mezun olan 4 çocuk babasi Zeki Gür, kendine yüksek lisans yaparak ögrenci yetistirmeyi hedef olarak koydu.

67 Yasinda Mezun Olan Fizikçi Zeki Amcanin Yeni Hedefi Yüksek Lisans


Merkeze bagli Sarili köyünde yasayan Zeki Gür, 1976 yilinda üniversiteyi kazanmasina ragmen babasi vefat edince gidemedi. Evlenen ve 4 çocugu olan Gür, çiftçilik ve çobanlik yaparak ailesinin geçimini saglarken okumaya olan meraki nedeniyle sürekli kitaplar aldi. 1988 yilinda girdigi üniversite sinavinda Firat Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü’nü kazanan Gür, ilk yil egitimini tamamladiktan sonra 2. sinifta maddi imkansizliklar nedeniyle ara verdi. Okula ara vermesine ragmen her firsatta kitaplar alan Gür, agil yakininda ve evinde kendisine özel bir yer ayirdi. Ara verdigi okula çikarilan af sayesinde 2016 yolunda geri dönen Gür, bugün düzenlenen çevrimi içi törenle mezun oldu. Hedefi yüksek lisans olan Gür, ögrenci yetistirmek istiyor. Hayvanlarini satan ve evinin yaninda bahçede sebze eken Gür, yine bir an olsun çalismayi birakmiyor. Gür azmi ve okuma sevki ile herkese örnek oluyor.

“Cumhurbaskanimizin en iyi yaptigi seylerden biri de beni okula geri döndürmektir”

IHA muhabirine açiklamada bulunan Zeki Gür, “Benim durumumu mezuniyet belirlemez, basari belirler. Benim mutlulugum basariya endekslidir. Koyunlari otlattigim zaman gezerek çalisiyordum. Gezerek matematik çalisirken çok zorlandim. Elimde bir kalem bir defter düserdi. Dedim ki zoru basaracagim. Matematik gezerek nasil çalisilir? Bunu da basardim. Emekli degilim ve hiç düsünmedim. Babamiz öldü. Babam derdi ki sen hiçbir seye bakmayacaksin ders çalisacaksin. Babamda aniden öldü ve ben ekmek kazanmanin ne oldugunu bilmiyordum. Bunalima girdim, evlendim ve ardindan borç batagina girdim. Okulda yalpalamam bundan oldu. Ardindan aftan dolayi okula geri döndüm. Cumhurbaskanimizin en iyi yaptigi seylerden biri de beni okula geri döndürmektir. Öyle bir karar çikmasaydi ben belki de sogurdum. Bana ivme kazandirdi. Cumhurbaskani benden çok Türkiye Cumhuriyeti’ne ve bilime hizmet etti” dedi.



“Ben hep gençlige bakarak genç kaldim”

Çocugu yaslardaki gençlerle okumanin iyi oldugunu dile getiren Gür, “Benim arkadaslarim benden 20 yas büyük görünüyorlar. Ben hep gençlige bakarak genç kaldim. Hep gençler içinde kendimi genç hissettim. 67 yasinda oldugum halde diyorum ben 18 ya da 25 yasindayim. Çünkü ben o yaslarda gibiyim. Kahvedeki arkadaslarima bakiyorum 60’li yaslardalar. Okula gittigim zaman nereye baksam 20’li yaslar. O zaman ben 60’li yaslari unutuyorum 20’li yaslara iniyorum. Hep de böyle kaldim. Onlara örnek olmaya çalistim. Aslinda ben o seviyeye indim. Ihtiyarlik içerisinde genç ve dinamik kaldim” diye konustu.



“Yüksek lisans düsünüyorum”

Hedefinin ögrenci yetistirmek oldugunu vurgulayan Gür, “Senin yasin geçmis diyorlar. Bundan sonra devlet sana is vermez diyorlar. Ben fizik, matematik ve kimyayi kosarak çalisiyordum. Bunu bile ögrendim ve sabir ettim. Ben yine sabir edecegim. Devletimiz bunu görür. Benim devletten maas alma olarak degil, ögrenci yetistirecegim. Yüksek lisans düsünüyorum. Benin annem babami yetistirdi fakat beni asil yetistiren hocalarimdir. Bana bir harf ögretenin kirk yil kölesi olurum. Ben hocalarima ne kadar kölelik yapsam azdir. Hocalarim benim basimin tacidir. Ben hocalarimla varim. Hocalarim olmazsa ben bir hiçim. Ben tüm ivmelerimi hocalarimdan aldim. Hedefimi mezara kadar iletmek istiyorum. Ne zaman mezar olursak bu is durur. Ögrenci yetistirecegim, o ögrenci bizim prensiplerimizi devam ettirecek. Öyle öyle gidecek. Ben ölsem bile benim ögretmenlik olarak vereceklerim bu bilgiler, devamli bayrak olarak tasinacak. Okumanin yasi yok” seklinde konustu.

Kaynak: İHA