Yozgat'taki Basilica Therma Roma Hamaminda Kazi Ve Temizleme Çalismasi Yeniden Baslatildi

Yozgat’in Sarikaya ilçesinde bulunan, Roma Dönemi’nden kalma tarihi özellikleri ve 2 bin yildir akan sifali suyuyla dikkat çeken ‘Kral Kizi’ adiyla da bilinen Basilica Therma Roma Hamami’nda 3 yil aradan sonra yeniden temizlik ve kazi çalismasi baslatildi.

Yozgat'taki Basilica Therma Roma Hamaminda Kazi Ve Temizleme Çalismasi Yeniden Baslatildi
Yozgat’in Sarikaya ilçesinde, 2 bin yil öncesinden günümüze kadar mimari özelligini kaybetmeden görselligini koruyan Basilica Therma Roma Hamami’nda Yozgat Müze Müdürlügü baskanliginda 3 yil aradan sonra yeniden temizlik ve kazi çalismasi baslatildi.

2 bin yildir özgün mimarisi koruyan ve 50 derece sicaklikta akan sifali suyu ile dikkat çeken Basilica Therma Roma Hamami, 2021 yilinin sonu itibariyle Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünün çalismalariyla ziyarete açilacak.

3 yil sonra Basilica Therma Roma Hamaminda kazi ve temizleme çalismalarinin yeniden basladigini belirten Il Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, “Bilindigi üzere 2 bin yildir su kaynagi tükenmeyen ve bu kaynaginin derecesi dahi degismeyen tarihi bir güzellige sahibiz. Tabi ki bugüne kadar çalismalar yapildi bu çalismalar neticesinde gördügümüz bu kalintilar ortaya çikartildi. Fakat 2018 yilindan bu yana herhangi bir kazi yapilmamaktaydi. Son dönemde almis oldugumuz karar ile Sayin Valimiz Ziya Polat’in da destegi ile müze müdürlügümüz baskanliginda bir temizlik ve kazi çalismasi baslattik. 2020 yilinda ören yeri listesine alinan Sarikaya Roma Hamami için bundan sonraki süreçte Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünü önderliginde bir çalisma baslatiyoruz. Bu çalisma dogrultusunda burada gezi yerleri, alanlari yapacagiz. Insanlar artik geldiklerinde ören yerinin içerisine girebilecekler. Fotograf çektirebilecekler” dedi.

Roma Hamaminda kazi çalismalarinin devam edecegini ve Roma Hamamini daha da gün yüzüne çikarmaya çalisacaklarini da dile getiren Çiftçi, “Buradaki temel amacimiz Sarikaya Roma Hamamini turizme kazandirmak. Biz turizmin gelisiminin bölgesel olacagina inaniyoruz. Yani Sivas’i gören insanlar Yozgat’i da görsünler, Yozgat’i gören insanlar Kayseri’yi ve Çorum’u da görsün istiyoruz. Eger biz bölgesel anlamda turizmi artirabilirsek bölgemizi kalkindirabilirsek önümüzdeki günlerde daha farkli çalismalar yapabilecegimizi düsünüyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA