Türkistan, Türk Dünyasinin Manevi Baskenti Olarak Gelismeye Devam Ediyor

NUR SULTAN – Kazakistan'in güneyinde yer alan ve Hoca Ahmet Yesevi’nin yurdu olarak bilinen Türkistan, Türk dünyasinin manevi baskenti olarak gelismeye devam ediyor.

Üç yil önce 2 milyonu askin nüfusa sahip eyaletin merkezi ilan edilen kadim kent Türkistan, yeniden insa ediliyor.

Yaklasik 22 bin hektar alani kapsayan yeni Türkistan’in genel plani is ve kamu binalari, manevi merkez, konut ve sanayi alanlarinin bulundugu üç bölümden olusuyor.

Toplamda 3,5 milyar dolar yabanci yatirimin yapildigi sehirde 5 yildizli oteller, açik hava tiyatrosu, olimpik yüzme havuzu ve uluslararasi standartlara uygun stadyum da hizmet veriyor.

Türk dünyasinin manevi lideri Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’nin bulundugu bölgenin, mimarisinde dogu ve geleneksel Kazak motiflerinin kullanildigi Ulu Dala Eli Kültür Merkezi (Büyük Bozkir Ülkesi), Hoca Ahmet Yesevi Müzesi ile Farab Kütüphanesi ziyaretçilerden büyük ilgi görüyor.

Kadim kentin yeniden insasi sürecinde ise Türk yatirimcilarin önemli bir yeri bulunuyor. Sehirdeki Uluslararasi Türkistan Havalimani ve Kervansaray Turizm Kompleksi gibi dev projeler Türk sirketlerinin imzasini tasiyor.

- Hedef, turist sayisini 2,5 milyona çikarmak

Vali Ömirzak Sükeyev, Türkistan eyaletinin kurulusunun 3. yil dönümü vesilesiyle düzenledigi basin toplantisinda, Türkistan’in Türk dünyasinin manevi ve kültür baskenti olarak insa edilmesine yönelik çalismalarin ilk etabini tamamladiklarini bildirdi.

Sükeyev, söz konusu zaman zarfinda Türkistan’in bölgede cazip turizm güzergahlarindan biri haline geldigini belirterek 2025’e kadar Türkistan’a gelen turist sayisini yilda 2,5 milyona çikarmayi hedeflediklerini söyledi.

Kadim kent Türkistan, 31 Mart 2021’de Türk Konseyi Devlet Baskanlari Gayri Resmi Zirvesi’nde Türk dünyasinin manevi baskenti ilan edilmisti.

Kaynak: AA