Peru'da Emekli Askerlerin Hükümete 'Seçim Sonuçlarini Tanimama' Çagrisi Yaptigi Iddiasina Devlet Baskani Tepki Gösterdi

Peru'da bir grup emekli generalin hükümete mektup yazarak 6 Haziran'da yapilan devlet baskanligi 2. tur seçimini önde tamamlayan solcu Pedro Castillo'nun zaferini tanimama çagrisi yaptigi iddialarina Devlet Baskani Francisco Sagasti tepki gösterdi.

Sagasti, emekli askerler tarafindan yazildigi öne sürülen mektuba Devlet Baskanligi Twitter hesabindan cevap vererek, "Cumhuriyetin Anayasal Devlet Baskani olarak sadece demokratik degerlere ve kurumlara aykiri degil, ayni zamanda Anayasa ve yasalara da aykiri hareket eden bu tür bildirileri reddediyorum." ifadesini kullandi.

Sagasti, mektubun sorusturulmasi için talimat verdigini belirterek, "Savunma bakanindan, anayasal düzene zarar verebilecek olasi davranislari tespit etmek ve sorusturmalari yapabilmesi için bu mektubun Kamu Bakanligina gönderilmesini koordine etmesini istedim." paylasiminda bulundu.

Demokrasilerde silahli kuvvetlerin müzakereci degil, kesinlikle tarafsiz ve anayasaya titizlikle saygili oldugunu vurgulayan Sagasti, "Çalkantili 200 yillik cumhuriyet hayatimiz boyunca demokratik kurumlarimizi insa etmek için çok zaman ve çaba harcadik. Onu tehlikeye atmayalim." degerlendirmesinde bulundu.

- Peru'da resmi açiklama bekleniyor

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) en son yayimladigi verilere göre, 11 Nisan'daki 1. turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi seçimin 2. turunda solcu Castillo, 8 milyon 835 bin 579 oy alarak yüzde 50,12 ile seçimden birinci çikmisti.

Oylarin yüzde 100'ünün sayildigi Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, sagci Fujimori ise 8 milyon 791 bin 521 oy alarak yüzde 49,87 ile az farkla da olsa seçimi kaybetmisti.

Seçimin resmi sonuçlarinin ne zaman açiklanacagi henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara baslamisti.

Fujimori taraftarlari ise seçim sonuçlarinin seffaf olmadigini öne sürerek protestolar düzenliyor.

Kaynak: AA