Pakistan, Afganistan Operasyonlari Için ABD'ye Üs Vermeyecek

Pakistan Basbakani Imran Han, ABD’nin askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardindan Washington yönetiminin bu ülkedeki operasyonlari için ABD Merkezi Istihbarat Teskilatina (CIA) kesinlikle üs vermeyeceklerini söyledi.

Basbakan Han, HBO’daki "Axios on HBO" programi için verdigi röportajda Pakistan’in askeri üslerin kullanimi konusundaki durusunu teyit etti.

Pakistan topraklarindan Afganistan’a yönelik herhangi bir eyleme veya askeri üsse izin vermelerinin imkani olmadigini belirten Han, ABD’nin askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardindan Washington yönetiminin bu ülkedeki operasyonlari için CIA'ye kesinlikle üs vermeyeceklerini kaydetti.

Basbakan olmadan önce de gerek ABD'nin Afganistan operasyonlari için Pakistan topraklarini kullanmasina ve gerekse Pakistan'da drone saldirilari gerçeklestirmesine karsi geçmis hükümetleri elestiren Han'in, 2018'de iktidara gelmesinin ardindan ülkesinde kayitli, ABD'ye ait herhangi bir drone saldirisi gerçeklesmedi.

CIA, Pakistan topraklarindaki son drone saldirisini Han'in seçimi kazandigi 2018 Temmuz'da gerçeklestirmisti.

CIA, Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardindan Afganistan'da muhtemel operasyon kabiliyetini devam ettirmek için yeni yollar ariyor.

CIA Direktörü William Burns, mayis ayinda üs meselesi sebebiyle Pakistan'a gelmisti. Üs konusuyla ilgili Basbakan Han ile görüsmek isteyen Burns'un bu talebi reddedilmisti.

Kaynak: AA