Koruma Altina Alinan Alata Sahili'nde Deniz Kaplumbagalari Güvende

İçel Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbagalari Uygulama Arastirma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Alata deniz kaplumbagalari üreme alaninda yürüttükleri çalismalarda 20 yila ulastiklarini belirterek, egitim ve koruma faaliyetleriyle birlikte ilk basladiklari yillara oranla deniz kaplumbagasi yuva sayisinda önemli artislar elde ettiklerini söyledi. Ergene, nesli tükenmekte olan canlilarin hayatini devam ettirmesi için herkese görevler düstügüne de dikkat çekti.

Koruma Altina Alinan Alata Sahili'nde Deniz Kaplumbagalari Güvende
İçel’in Erdemli ilçesinde bulunan Alata sahili yesil deniz kaplumbagalari olarak da adlandirilan Chelonia mydas ile Caretta carettalarin üremek için çiktigi kentteki 5 önemli üreme alanlarindan biri. Deniz kaplumbagalari ve endemik kum zambaklarina ev sahipligi yapan Alata Sahili yakin zamanda Cumhurbaskani karariyla kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmisti. Bölgede özellikle deniz kaplumbagalarinin üreme alanlari bilim insanlari tarafindan gözetim altinda tutuluyor. Yürütülen çalismalarla yuvalar belirlenip isaretlemeleri gerçeklestiriliyor, kaplumbagalarin her hareketi kayit altina aliniyor.

Alata deniz kaplumbagalari üreme alaninda yaklasik 20 yildir çalisma yürüttüklerini belirten Prof. Dr. Serap Ergene, "Bu yilda çalismalara basladik. Kaplumbagalar çikip yuvalarini yapmaya basladilar. Ilk tespitlerimize göre Alata kumsalinda su anda 100’e yakin yuva var. Ancak dönemin sonuna dogru yani eylül ayina dogru net sayi belli olmus olur. Bu alan bilindigi üzere önemli alanlardan bir tanesi ve yakin zamanda Cumhurbaskanligi kararnamesiyle kesin korunacak alan ilan edilmis bir alan. Ve bunda en önemli pay deniz kaplumbagalarina ait, ayni zamanda bu bölgede kum zambaklari da önemli. Ama Alata deniz kaplumbagalari üreme alani 2 tür deniz kaplumbagasi açisindan çok çok önemli bir alani olusturuyor" dedi.



"20 yillik bir çalismanin ürünü"

20 yillik çalismayla önemli bir mesafe alindigini ifade eden Ergene, "Bu alanda deniz kaplumbagalarinin üremeye baslamasi mayis ayinin sonlarindan itibaren basliyor, ekim ayinin ortalarina kadar devam ediyor. Suanda yuva çikislari hali hazirda devam ediyor. Bundan yaklasik 2 ay sonrasinda da yavrular çikip denize kavusmaya baslayacaklar. Alata kumsalinda geçen yil 400 civarinda yuva vardi. Bu yil beklentimiz 400’ün biraz altinda olacak. Çünkü 2 yil üst üste oldukça yüksek yuva sayisi vardi. Bu yil nispeten daha az olabilir. Ama ilk basladigimiz yillara oranla deniz kaplumbagasi yuva sayisinda önemli artislar elde ettik. Çünkü deniz kaplumbagalarinin sayisinin artmasinda koruma çok çok önemli bir faktör. Bu da 20 yillik bir çalismanin ürünü tabi ki" diye konustu.



"Ilk basladigimiz yillarda deniz kaplumbagasindan hiç haberi olmayan insanlar vardi"

"20 yillik çalisma sonrasinda tabi çok sayida egitim verdik, bu alanda özellikle Alata çok çok önemli bir alan, özel bir alan" diyen Ergene, "Bu sahilimiz Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü’nün içerisinde yer almasi sebebiyle nispeten daha korunakli bir alan. Ve egitim açisindan da çok çok güzel bir alani ifade ediyor. Vermis oldugumuz egitimlerle beraber halktaki bilinç düzeyi artmis durumda, farkindalik artmis durumda. Ilk basladigimiz yillarda burada deniz kaplumbagasindan hiç haberi olmayan insanlar vardi. Ama simdi artik deniz kaplumbagasinin buralara yuva yaptigi, yuva yapildiginda nelere dikkat edilmesi gerektigi konusunda daha farkindalar. Bu bizim açimizdan çok çok önemli bir gelisme" seklinde konustu.



"Mümkün oldugu kadar rahatsiz etmemeliyiz"

Nesli tükenmekte olan canlilarin hayatini devam ettirmesi için herkese görevler düstügünü anlatan Ergene, "Farkinda olmayip ya da deniz kaplumbagasini bilmesine ragmen onlari rahatsiz eden insanlarda yok degil açikçasi. Onlara da söyle bir çagrida bulunmak gerek, nesli tükenmekte olan canlilarin hayatini devam ettirmesi için bu alanlar büyük önem tasiyor. Mümkün oldugu kadar canliyi rahatsiz etmemek için elimizden gelenleri yapmamiz gerekiyor. Neler yapabiliriz, iste yuva tabelasi olan kisimlara kendilerine gömme ya da oradan kum alma ya da kumda oynama gibi davranislarda bulunmamalari gerekiyor. O bölgeleri islatmamalari gerekiyor. Bunlar yavrularin rahatlikla çikip denize gitmeleri açisindan önemli. Kumsalda ates yakilmamasi lazim, araç girmemesi lazim. Bunlarda yine insanlarin dikkat etmesi gereken faktörler. Ve balikçilar mutlaka çok çok dikkat etmeli" diye konustu.

Kaynak: İHA