Iran'da 13. Cumhurbaskanligi Seçimleri'nde Oy Verme Islemi Sona Erdi

Oy kullanma süresi 2 saat uzatildi.

Iran'da 13. Cumhurbaskanligi Seçimleri için ülke genelinde 19 saat süren oy kullanma islemi sona erdi.

Iran Içisleri Bakanligi Seçim Merkezi yerel saatle 07.00'de baslayan ve 24.00'te sona ermesi gerekirken 02.00'ye kadar uzatilan oy kullanma isleminin sona erdigini duyurdu. Seçimlerde toplamda 19 saat boyunca oy kullanildi.

Iran'da muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafizlari Ordusu Genel Komutani ve Düzenin Maslahatini Teshis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rizai, Milletvekili Emir Hüseyin Kadizade Hasimi, Yargi Erki Baskani Ibrahim Reisi ve reformist eski Merkez Bankasi Baskani Abdunnasir Himmeti 8. Cumhurbaskanligi için yarisiyor.

Yaklasik 83 milyon nüfusa sahip ülkede, 29 milyon 980 bin 38'i erkek, 29 milyon 330 bin 269'u kadin olmak üzere 59 milyon 310 bin 307 kisi oy kullanma hakkina sahip. Ilk defa oy kullanacaklarin sayisi ise 1 milyon 392 bin 148.

Iran lideri Ali Hamaney, Cumhurbaskani Hasan Ruhani ve diger devlet yetkilileri ile adaylar baskent Tahran ve diger sehirlerde kurulan sandiklarda oylarini kullandi.

Seçimlerde 5 bin 752 usulsüzlük bildirildigi ancak bunlardan 778'inin Seçim Merkezi tarafindan kayit altina alindigi belirtiliyor. Reformist aday Himmeti'nin usulsüzlüklerle ilgili kisa bir süre önce Içisleri Bakanligi binasina gittigi ve görüsmelerde bulunduktan sonra ayrildigi aktarildi.

- Seçimlere ilgi düsük düzeyde

Ülkede adaylarin çogunlugunun veto edilmesi nedeniyle reformist seçmenin bir bölümü boykot karari aldigi için seçimlere ilginin az oldugu görüldü. Cumhurbaskanliginin yani sira il, ilçe ve beldelerde yönetim konseyi seçimleri ile Iran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi ara seçimleri için de oy kullanildigi için bazi seçim merkezlerinin önünde yogunluk olustu.

Seçim sonuçlarinin ögle saatlerine kadar netlesmesi ve 8. Cumhurbaskaninin ilan edilmesi bekleniyor.

Iran'da Cumhurbaskani 4 yil süreyle görev yapiyor ve bir kimse en fazla 2 defa üst üste bu makama seçilebiliyor. Cumhurbaskani Hasan Ruhani bu nedenle aday olamadi.

Adaylarin ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy almasi gerekiyor. Ilk turda yüzde 50+1'in üzerine çikan aday olmamasi halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve kazanan ülkenin 8'inci Cumhurbaskani olacak.

Ruhani'nin kazandigi 2017'deki 12. Cumhurbaskanligi Seçimlerinde katilim yüzde 73, geçen yil yapilan 11. Dönem Meclis Seçimlerine ise yüzde 42,57 olarak gerçeklesmisti.

Kaynak: AA