Içerisinde 2 Bin Yildir Sicak Su Akan Tarihi Hamam Ziyarete Açilacak

Yozgat Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi:'Biz istiyoruz ki insanlar Sarikaya Roma Hamami'nda canli su kaynagini görsünler, yaklasik iki bin yildir derecesi dahi degismeden çikan bu sudan faydalansinlar, hem dokunabilsinler hem de tarihi yasasinlar''Müze müdürlügümüz baskanliginda, Sarikaya Belediyesi ve kaymakamligin destekleriyle kazi çalismalarina basladik. Kazilacak alanlarla ilgili altyapi çalismalarina da baslandi. Projenin içerisinde yer alan çalismalarla beraber burasini turizme kazandirmayi planliyoruz' Esnaf Ayhan Yildirim:'Buraya dünyanin her yerinden turist gelmesi bizim için çok güzel olacak'

ÖMER ERTUGRUL - Yozgat'in Sarikaya ilçesindeki, 2018 yilinda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alinan ve "Kral Kizi" adiyla bilinen Basilica Therma Roma Hamami'nin ziyarete açilmasi için çalisma baslatildi.

Kayseri'de yasayan Roma kralinin amansiz bir hastaliga yakalanan kizinin burada iyilesip ayaga kalktigina inanilan Roma Hamami kalintilari ve havuzlari, 2014 yilinda Sarikaya Belediyesi ile Il Kültür ve Turizm Müdürlügünce baslatilan kazi sonrasi gün yüzüne çikarildi.

Mimarisi ve 50 derece sicaklikta 2 bin yildir akan sifali suyu ile ilgi çeken hamam çevresinde, 3 yil aradan sonra Yozgat Müze Müdürlügü baskanliginda yeniden temizlik ve kazi çalismasi baslatildi.

Il Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin ÇIftçi, AA muhabirine, 2 bin yillik tarihi bulunan Sarikaya Roma Hamami'nin dünyanin ilk termal tedavi merkezlerinden biri olarak bilindigini söyledi.

Çiftçi, 2014 yilinda baslayan kazi çalismalarinin 2018'e kadar devam ettigini anlatarak, "Roma Hamami 2018 yilinda UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alindi. 2018 yilindan bu yana kazi yapilmiyordu. Son olarak Kültür ve Turizm Bakanligimizin, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünün çalismalariyla yeni bir projelendirme yapildi. Alanimiz 2021 yili sonunda ören yeri olarak turizme açilacak." dedi.

- Iki bina yikilip turist karsilama merkezi yapilacak

Proje kapsaminda gezi ve fotograf çekim alanlari olusturulacagini, isiklandirma ve çevre istinat duvari yapilacagini belirten Çiftçi, sunlari kaydetti:

"Turistler buraya geldiginde Sarikaya Roma Hamami'ni rahatlikla ziyaret edebilsinler istiyoruz. Burasi tarihteki önemli noktalardan biri. Dünyada içerisinde sicak su kaynagi olan iki yer var. Birisi Ingiltere'de, digeri ise Yozgat Sarikaya Roma Hamami. Biz istiyoruz ki insanlar Sarikaya Roma Hamami'nda canli su kaynagini görsünler, yaklasik iki bin yildir derecesi dahi degismeden çikan bu sudan faydalansinlar, hem dokuna bilsinler hem de tarihi yasasinlar."

Çiftçi, alanda yikilacak iki binanin yerine turist karsilama merkezi yapilacagini vurgulayarak, "Müze müdürlügümüz baskanliginda, Sarikaya Belediyesi ve kaymakamligin destekleriyle kazi çalismalarina basladik. Kazilacak alanlarla ilgili altyapi çalismalarina da baslandi. Projenin içerisinde yer alan çalismalarla beraber burasini turizme kazandirmayi planliyoruz." ifadelerini kullandi.

Ilçe esnafindan Ayhan Yildirim da kazi çalismasinin yeniden baslamasina çok sevindiklerini belirterek, "Buranin bir benzerinin de Ingiltere'de oldugunu biliyoruz. Buraya dünyanin her yerinden turist gelmesi bizim için çok güzel olacak." dedi.

Tarihi eser önünde arkadasiyla fotograf çektiren Ismail Durmaz, Bogazliyan ilçesinden geldigini ve Istanbul'da egitim gördügünü dile getirerek, bölgede çalismalarin yeniden baslamasina sevindiklerini kaydetti.

Kaynak: AA