'Dogal Sehrin Hikayesi' Kitabi Tanitildi

Sair ve arastirmaci yazar Mehtap Altan, Balikesir’in Sindirgi ilçesine bagli mahallelerini ve insan hikayelerini anlatan gezi gözlem kitabi çikardi.

'Dogal Sehrin Hikayesi' Kitabi Tanitildi
Sindirgi Zeytin Dali Parkinda gerçeklesen kitap tanitiminda Balikesir Valisi Hasan Sildak’in esi Fatma Nur Sildak ve Büyüksehir Belediye Baskani esi Mehtap Yilmaz, Kaymakam Zafer Oktay, Baskan Ekrem Yavas ve dogal sehrin kalemi Mehtap Altan bir araya geldi. Arastirmaci yazar Mehtap Altan dogal sehir olarak tabir edilen Sindirgi’nin mahallelerini ve o mahallede yasayan insanlarin hikâyelerini kendine has üslubu ile kitabinin satirlarina tasidi. Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas tarafindan projelendirilip hayata geçirilen ve usta yazar Mehtap Altan’a emanet edilen projede, Sindirgi’nin mahalleleri ve insanlari kaleme alindi.

Yazar Mehtap Altan, Sindirgi’nin mahallelerini tek tek gezerek, dogal sehrin yerlesim yerlerindeki mahalle ve insan hikâyelerini toplayarak kitap olusturdu. Kendi haline terkedilmis evleri, köylerdeki zorlu ama dogal yasami ve orada yasayan insanlarin geçmis hikâyelerini gezi kitabinda bir araya getirdi. Geleneksel köy yasaminin hâkim oldugu ‘Dogal Sehrin Hikâyesi kitabinda’ hayatlarini çalisarak geçiren insanlar ve tüm zorlu sartlarda bile mücadeleden vazgeçmeyip yasamlarini sürdürme arzularini kaybetmemesini konu aliyor. Kitap hayatin ve hayatlarinin anlaticilariyla birlikte, kimi zaman anlatmayi bir kenara birakip onu yasama telasina düsen insanlari karsimiza çikariyor. Güçlüklerle örülü yasamin arasindan siyrilip bir an nefes alan karakterler çikiyor karsimiza. Yazar kitabinda geçmisten bugüne süregelen insanlarin var olus çabasini, ayakta durma mücadelesini satirlari sayesinde topluma ayna tutuyor.

‘Dogal Sehrin Hikayesi’ kitabi tanitiminda Sindirgi halki ile bir araya gelen Mehtap Altan, ‘’Güzel bir kitap tanitimiydi. Halkla iç içe olmak çok keyif vericiydi. Bu kitabin fikir babasi Ekrem Yavas dâhil olmak kitap çiktiktan sonra mahalle muhtarlari ile bir araya gelmek çok güzel. Özellikle muhtarlarin gözlerindeki o isigi görmek bizi de çok heyecanlandirdi. Balikesir Belediye Baskan’in esi Vali beyin esi olmak üzere diger konuklarimizda çok ilgi gösterdi. Sevgili Ekrem Yavas’in amacina ulastigini düsünüyorum. Bana ilk basta her sey dokunmakla baslar demisti. Bugün de kalpler birbirine dokundu. Güzellik, emek birbirine dokundu. Umarim karsiligini aliriz’’ dedi.

Yazar Mehtap Altan yasayan insan hikayelerini satirlarinda hayat verdi

Sindirgi’nin ilk yerlesim yeri olan mahalleden, nüfusu neredeyse yok denecek kadar az olan köylerine, insana ve yasadigi yere dair önemli tespitler Dogal Sehrin Hikâyesinde yaziya döküldü. Mehtap Altan’in sözleri ile ‘‘Projeler yapilir, projeler gerçeklestirilir ama asil mesele perde arkasindaki gerçek kahramanlardir. Ben bu baglamda bizim gerçek kahramanlarimiz öncelikli gittigimiz her köyde bizi kucaklayan, bize inanan muhtarlarimiz. Öncelikle onlara çok tesekkür ediyorum. Bu projenin bence baskahramani Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas beyefendiye, Kaymakam beye, Milli Egitim Müdürüne, Sindirgi halkina çok tesekkür ediyorum’’

Mehtap Altan’in kaleme aldigi Dogal Sehrin Hikâyesi kitabinda, geçmiste kalabalik ve sosyal hayatin merkezinde olan yerlesim yerlerinin bugün ne durumda oldugunu edebi bir bakisla anlatti. Altan, Sindirgi’nin mahallelerinde yasayan insanlar ile tek tek iletisime geçti. Yasli kadin ve erkeklerin bitmek, tükenmek bilmeyen var olus mücadelesini, onlarin yasamin içindeki kararli duruslarini, kültürel yasama katkilarini da ele alarak gözler önüne seriyor.

Dogal Sehrin hikâyesinin fikir mimari Ekrem Yavas oldu

‘Dogal Sehrin Hikâyesi kitabinin’ fikir mimari olan Sindirgi Belediye Baskani Ekrem Yavas, ‘Sindirgi’nin kültürel yapisi olarak hakikaten çok zengin bir yer. Bunu kaleme dökmekle ilgili bir çalisma baslattik ve kitaplastirdik. 6 ay süren bir çalisma çok sükür bugün kitap olarak ortaya çikti. Yazar Mehtap Altan’la beraber 16 tane kirsal mahallemizi dolastik. Bu kirsal mahallenin hikâyesini yaslilarimizdan dinledik. Ortami gördük ve o gördüklerimizi kaleme aktararak bugün genç nesillere de onlarin ögrenmelerini saglayabilecek bir imkân sunmus olduk. Biz bu projeden çok memnun kaldik. Ilçe Milli Egitim Müdürlügümüz, Büyüksehir’imiz, Kaymakamligimiz ve Belediyemiz el ele verdiler ve Sindirgi’nin hikâyesini yazmis oldular. Bugün kitap tanitimimizda Dogal sehir Sindirgi’da Balikesir protokolümüzün çok degerleri eslerini agirladik. Tabi kadinlarin halinden kadinlar daha iyi anliyor. Bugün bir de ‘Dogal Sehrin Hikayesi’ Mehtap Altan’in yazdigi Sindirgi’nin 17 köyünün hikâyesini bulundugu ama genelde tüm Sindirgi’yi kapsayan kitabimizin tanitimi vardi. Bu tanitimla beraber misafirlerimizi sehrin dogal yapisini ve tarihi kültürel yapisini Balikesir’den gelen konuklarimiza Sindirgi’yi tanitmaya çalistik. Onlar çok mutlu oldular. Biz de çok mutlu olduk’’ dedi.

Kaynak: İHA