Deniz Kaplumbagalarinin Yumurta Birakacagi Alata Sahili'nde Inceleme

İçel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Deniz Kaplumbagalari Uygulama ve Arastirma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, nesli tükenme tehlikesi altindaki deniz kaplumbagalarinin yumurta birakacagi Alata Sahili'nde incelemede bulundu.

Ergene, incelemenin ardindan gazetecilere, yaklasik 20 yil önce Alata Sahili'nde baslattiklari çalismalarin karsiligini almaya basladiklarini söyledi.

Yeni üreme sezonunun basladigini ve bunun ekim sonuna kadar sürecegini dile getiren Ergene, gelecek için umutlu olduklarini belirtti.

Ergene, Alata Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü kumsallarina "caretta caretta" ve "chelonia mydas" türü deniz kaplumbagalarinin üremek üzere çiktigini bildirerek, sunlari kaydetti:

"Bu yil için ilk tespitlerimize göre Alata kumsalinda 100'e yakin yuva var ancak dönem sonu, yani eylül ayina dogru kaç çikis yapildigini net olarak ögrenecegiz. Deniz kaplumbagalarinin korunmasina yönelik vatandasimizda farkindalik olusmaya, okullarda egitimler verilmeye baslandi. Bu da gelecek adina bizleri umutlu kiliyor çünkü 20 yil önce basladigimiz egitim ve bilgilendirme çalismalarimizin artik meyvesini almaya basladik. Deniz kaplumbagasi denilince vatandas bu canlinin neslinin tükenmekte oldugunu ve kesin korunmasi gerektigini artik biliyor."

Kaynak: AA