Darbeci Halife Hafter'e Bagli Milisler, Libya-Cezayir Sinirini Kapali Askeri Bölge Ilan Etti

Libya'nin dogusundaki gayrimesru güçlerin lideri Halife Hafter'e bagli milislerin, ülkenin güneyinde Cezayir ile sinir hattinda dolasma yasagi getirerek burayi kapali askeri bölge ilan ettigi bildirildi.

Libya yerel basininda yer alan haberlere göre, askeri kapali bölge ilani, Hafter’e bagli milis güçlerinin kendi ifadelerine göre, "ülkenin güneyindeki tekfirci terörist unsurlara karsi" sözde askeri operasyon baslattiklarini duyurduktan iki gün sonra gerçeklesti.

Hafter milislerini destekleyen "Libya Alhadath" televizyon kanali da Hafter milislerinin Libya Cezayir sinirini kapali askeri bölge ilan ettigini, burada dolasma yasagi getirildigini belirtti.

Kanal, Cezayir sinirindaki gelismelere iliskin çok sayida 4 çekerli cip ve otomatik silah monteli araçlara iliskin fotograflar da yayimladi. Haberde daha fazla ayrinti verilmedi.

Öte yandan, Libya'daki özel internet haber sitesi "Ean Libya", Hafter milislerinin güneydeki Iseyyin sinir kapisini kontrolleri altina aldigini duyurdu.

Söz konusu gelismeye dair henüz Hafter'e bagli milislerden ve Trablus'tan açiklama yapilmadi.

Cezayir makamlari, Libya'daki güvenlik zafiyeti sebebiyle, sinirdan terörist silahli unsurlarin sizma tehlikesi nedeniyle Mayis 2014'ten bu yana iki ülke arasindaki sinir kapisini kapali tutuyor.

Hafter tarafi, Libya'daki yeni yönetimin seçilmesini memnuniyetle karsiladigini duyurmasina ragmen, mesru hükümetten bagimsiz bir sekilde çalismalar yürütmeye devam ediyor.

Libya Baskanlik Konseyi Baskani Muhammed El-Menfi'nin Silahli Kuvvetler Baskomutani sifati tasimasina ragmen, Halife Hafter kendisini Libya Ordusu Baskomutani olarak tanimlamayi sürdürüyor.

Siyasi gözlemciler, Hafter'in ülkenin güneyinde ve Bingazi'deki operasyonlarini, Trablus'ta aldigi yenilginin ardindan gövde gösterisi ve kendisine taraftar toplama çabasi olarak degerlendiriyor.

Kaynak: AA