Brezilya'da Covid-19 Ölümleri 500 Bine Yaklasti

Brezilya’da yeni tip korona virüs (Covid-19) salgini nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi 500 bine yaklasti.

Brezilya'da Covid-19 Ölümleri 500 Bine Yaklasti


Korona virüs salgininda dünya genelinde en çok ölümün kaydedildigi 2. ülke olan Brezilya’da Covid-19 nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi dün itibariyle yarim milyona yaklasti. Brezilya Saglik Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, ülke genelinde son 24 saatte 2 bin 449 kisinin virüs nedeniyle hayatini kaybettigi, toplam can kaybinin 498 bin 621’e ulastigi bildirildi.

Son 24 saatte 98 bin 135 yeni vakanin tespit edilmesi ile toplam vaka sayisinin da 17 milyon 802 bin 176’ya yükseldigi belirtildi. Dünya genelinde en çok Covid-19 vakasi görülen ülkeler arasinda 3. sirada bulunan Brezilya, can kaybinda ise 2. konumda yer aliyor.

UZMANLAR ENDISELI

Brezilya’da Covid-19 asilarinin her iki dozunu da yaptiranlarin orani yüzde 11 olurken, uzmanlar ve epidemiyologlar, korona virüs mutasyonlarinin yayilmaya devam etmesi ve hükümetin salgina karsi tedbir almayi reddetmesi nedeniyle ülke genelinde asilama hiz kazansa bile can kaybinin artmaya devam edeceginden endiseleniyor. Brezilya Saglik Düzenleme Kurumu (Anvisa) eski Baskani Gonzalo Vecina, Covid-19’a bagli ölümlerde yakin vadede bir hizlanma öngördügünü belirterek, "Asilamanin etkilerini görmeden önce can kaybinin 700-800 bine ulasacagini düsünüyorum" dedi.

Vecina, Brezilya Devlet Baskani Jair Bolsonaro’nun salgina karsi umursamaz tutumunu da elestirdi.



“GÜNLÜK CAN KAYBININ ORTALAMA 3 BIN OLDUGU TABLO ILE TEKRAR KARSI KARSIYA KALINABILIR”

Brezilya’daki Fiocruz Biyomedikal Merkezi’nde arastirmaci olan Raphael Guimaraes de ülkede asilamada yasanan gecikmeler nedeniyle asi programinin tam etkilerinin Eylül veya sonrasina kadar hissedilemeyecegini kaydederek, günlük can kaybinin ortalama 3 bin oldugu Mart-Nisan aylarindaki tablo ile tekrar karsi karsiya kalinabilecegi konusunda uyardi. Guimaraes, "Hala son derece kritik bir durumdayiz, bulasma orani çok yüksek ve çok sayida hastanede de yatak doluluk orani hala kritik seviyelerde" ifadelerini kullandi.

“ASILAMAYI ARTTIRMALIYIZ”

Sao Paulo Üniversitesi’nden Epidemiyolog Ester Sabino ise sosyal mesafe ve maske kurali konusunda fikir birligine varilamadigi için asilamanin Brezilya’da virüsü yenmek için çok önemli olacagini söyleyerek, “Asilamayi çok hizli bir sekilde artirmamiz gerekiyor” dedi.

Öte yandan Çin, Bolsonaro’nun yorumlari nedeniyle Brezilya’ya asi gönderimini ertelemisti. Çin’in söz konusu hamlesinin ardindan Brezilya’da asi tedariki konusunda sorun yasanacagi düsünülüyor.

Kaynak: İHA