AGÜ Endüstri Mühendisligi'nden '4. Lisans Bitirme Projeleri Fuari Ve Yarismasi'

Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Endüstri Mühendisligi Bölümü tarafindan bu yil dördüncüsü düzenlenen “Bitirme Projeleri Fuari ve Yarismasi’nda" Endüstri Mühendisligi Bölümü lisans programi son sinif ögrencilerinin, ASELSAN, Dönsa Tekstil, Gümüssuyu Hali ve HES Kablo firmalari ile gerçeklestirdigi lisans bitirme projeleri yaristi.

AGÜ Endüstri Mühendisligi'nden '4. Lisans Bitirme Projeleri Fuari Ve Yarismasi'


Prof. Dr. Ibrahim Akgün ve Dr. Ögr. Üyesi Selçuk Gören’in akademik danismanliginda gerçeklestirilen ve 2020-2021 Egitim-Ögretim Yili Güz ve Bahar dönemleri boyunca devam eden projelerde ögrenciler, her biri kendi sektörünün öncü sirketlerinden olan ASELSAN, Dönsa Tekstil, Gümüssuyu Hali ve HES Kablo’da sirketlerin verimliligini iyilestirecek, maliyetlerde tasarruf saglayacak ve rekabet gücünü arttiracak bir Endüstri Mühendisligi problemi üzerinde çalistilar. Ögrenciler gelistirdikleri projeler ile firmalardan topladiklari veriyi analiz edip, veriyi esas alan matematiksel modeller, yapay zeka algoritmalari ve karar destek sistemleri gelistirip, problemler için çözüm önerileri getirerek firmalara katkilarini ispatladilar. Covid-19 pandemisi nedeniyle Zoom platformundan online olarak düzenlenen, bes lisans bitirme projesinin yaristigi, fuara, farkli üniversitelerden ögretim elemanlari, ögrenciler ve farkli sektörlerde faaliyet gösteren 17 firmanin yöneticileri ile mühendisleri katildi.



Ögrenci projelerinin akademi ve sanayi dünyasindan dis bir gözle degerlendirilmesi amaciyla yapilan yarismada, Erciyes Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emel Kizilkaya Aydogan, Kayseri Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özgür Demirtas, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Oguzhan Arik, Akprofil Genel Müdür Yardimcisi Funda Kizikli, Stryker Operasyon Direktörü ve Fabrika Müdürü Ercan Bezan ve BRN Yatak Genel Müdür Yardimcisi Oktay Karaca, jüri üyesi olarak görev aldi. Yarismada, HES Kablo firmasinda gerçeklestirilen, sirket danismanligini Battal Tokat ile Osman Demirtas’in yaptigi, ögrenciler Ahmet Yavuz, Ihsan Kilci, Mehmet Akcan ile Mehmet Eren Nalici tarafindan yürütülen “Enerji ve Fiber Optik Kablo Üretimlerinde Hurda Analizi ve Optimizasyonu” projesi birinci oldu. Gümüssuyu Hali’da gerçeklestirilen, sirket danismanligini Ferhat Demirci’nin yaptigi ve ögrenciler Izzet Özcan, Omar Samak ile Veli Can Demir tarafindan yürütülen “Hali Endüstrisi Için Simülasyon, Veri Madenciligi ve Matematiksel Modelleme ile RFID Uygulama Analizi ve Depo Süreçleri Optimizasyonu” projesi ikinci olurken, ASELSAN’da gerçeklestirilen, sirket danismanligini Fatih Habaci’nin yaptigi ve ögrenciler Tümay Topçu, Fatih Yasin Güner ve Nükhet Ari tarafindan yürütülen “Yetkinlik ve Takim Dinamigi Odakli Bir Proje Takimi Olusturma Modeli” projesi de üçüncü seçildi.

Erciyes Anadolu Holding sponsorlugunda yapilan yarismanin sonunda, ilk üçe giren projelerde görev alan ögrencilere para ödülleri verildi.

Fuarda konusan Endüstri Mühendisligi Bölüm Baskani Prof. Dr. Ibrahim Akgün, AGÜ’nün vizyonuna paralel olarak, bölümün kurulusundan itibaren üniversite-sanayi is birligine büyük önem verildigini, ögrencilerin ögrendiklerini uygulayabilmesinin, tabiri caizse “ellerini kirletmesinin” önemli oldugunu, bunun için çesitli mekanizmalar tasarlandigini ve bitirme projelerinin bu mekanizmalardan biri oldugunu ifade etti.

Prof. Dr. Akgün, bitirme projelerinin ögrencilerin egitimlerinde önemli bir role sahip oldugunu, ögrencilerin ögrenimleri süresince kazanmis olduklari akademik ve sosyal tüm becerileri kullanmalarini gerektiren zor bir süreç oldugunu, pandeminin bunu daha zor hale getirdigini, buna ragmen tüm ögrencilerin projelerini basariyla tamamladigini belirtti.

Prof. Akgün, bitirme projelerine ilave olarak bölüm tarafindan bazi derslerin tamamen fabrikalarda ve sirketlerde islendigini, derslerde gerçek hayat projelerine agirlik verildigini, uygulama agirlikli egitimin ögrencilere akademik ve sosyal önemli beceriler kazandirdigini vurgulayarak, firmalarin yönetici ve mühendislerine, bölüm ögretim elemanlari ve ögrencilerine tesekkür etti.
Kaynak: İHA