Içisleri Bakani Soylu, Sahil Güvenlik Komutanligi Personelini Kabulünde Konustu Açiklamasi

'2016 yilinda 5 bin 428 olan Sahil Güvenlik personel sayisini 15 Temmuz'dan sonra yaptigimiz arinmaya ragmen bugün itibariyla yüzde 33'lük bir artisla 7 bin 217'ye çikardik' '2020 yilinda virüs salgini etkisiyle göç dalgasinda hafif bir durulma söz konusu olsa da bu rakam 20 bin 380'dir. Bu yil içinde halen 6 bin 107'dir. Buradaki düsüs, kimseyi aldatmasin. Sunu gördük ki, virüs salgininda en küçük bir normallesmede bu sayilar hizla artmaktadir'

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, "2016 yilinda 5 bin 428 olan Sahil Güvenlik personel sayisini 15 Temmuz'dan sonra yaptigimiz arinmaya ragmen bugün itibariyla yüzde 33'lük bir artisla 7 bin 217'ye çikardik." ifadesini kullandi.

Soylu, Sahil Güvenlik Komutanliginin kurulus yil dönümü dolayisiyla Sahil Güvenlik Komutani Tugamiral Ahmet Kendir baskanligindaki Sahil Güvenlik Komutanligi personelini makaminda kabul etti.

Burada konusan Soylu, köklü mazisi 1886'da Kordon Bölüklerinde baslayan Sahil Güvenligin gerek kaçakçilik ve uyusturucuyla mücadelede gerek düzensiz göçün önlenmesinde gerekse deniz canlilarinin ve denizlerin temizliginin muhafazasinda önemli rol üstlendigini belirtti.

Bir devletin kurum ve kuruluslarinin, milletin ve medeniyet aklinin bir yansimasi oldugunu vurgulayan Soylu, sunlari kaydetti:

"Eger bizim Sahil Güvenlik Komutanligimiz, Ege'de hayat kurtariyor da baska ülkelerin teskilatlari o mazlumlari ölüme terk ediyorsa, aradaki bu fark, aziz milletimizin karakterinden, kalbinin ve medeniyetinin temizliginden ayrica mesai arkadaslarimizin hem insanliga hem de mesleklerine olan sadakatinden kaynaklanmaktadir. Keza bu teskilat, küresel göçü yönetirken, düzensiz göçle mücadele ederken, her türlü kaçakçilikla her türlü suçla her türlü kanun disi eylemle mücadele ederken, uyusturucu ticaretiyle kiyasiya mücadele ederken, uluslararasi ölçekte basarili olabiliyorsa hem kendi kabiliyetleri, mahareti, hem devletimizin gücü hem de dünyadaki her denizcinin üniformasindaki üç çizgiden birinin, bu millete ait bir zaferi temsil etmesinin verdigi öz güvenden dolayidir."

Bakan Soylu, Emniyet Teskilati, Jandarma Genel Komutanligi ve Sahil Güvenlik Komutanliginin köklü ve dünyanin kendi alanlarinda önde gelen kurumlari olduguna isaret ederek, bu kurumlarin tecrübelerinin kolay birikmis tecrübeler olmadiginin altini çizdi.

Soylu, "Sadece parayla pulla yatirimla olusmus yapilar degildir. Bu kurumlar, büyük bir devlet akli, medeniyet akli ve hafizasidir. Dolayisiyla bunlari korumak, gelistirmek ve gelecek nesillerimize daha güçlü sekilde birakmak zorunlulugumuz vardir." diye konustu.

- "FETÖ'nün ciddi tahribati vardi onu kapattik"

Bakan Soylu sözlerine söyle sürdürdü:

"Bu bakis açisindan hareketle, biraz önce Genel Komutanimiz da ifade ettiler özellikle 15 Temmuz sonrasinda, Sahil Güvenlik Komutanligimizin hem beseri hem teknik hem de teknoloji anlaminda kapasitesini ciddi oranda artirdik, ciddi yatirimlar yaptik. 2016 yilinda 5 bin 428 olan Sahil Güvenlik personel sayisini, 15 Temmuz'dan sonra yaptigimiz arinmaya ragmen bugün itibariyla yüzde 33'lük bir artisla 7 bin 217'ye çikardik. Kaldi ki burada siz de ben de biliyoruz ki FETÖ'nün ciddi bir tahribati oldu, onu da kapattik. Ayrica 2016 yilinda yüzde 71 olan personel profesyonellik oranini da tarihimize naksedilecek bir sekilde yüzde 100 profesyonel bir teskilat olan Sahil Güvenlik Teskilati olarak tamamladik. Bugün Türk Sahil Güvenlik Teskilatimiz, yüzde 100 profesyonel bir teskilattir. Bu, bizim açimizdan hakikaten önemli bir adimdi ve hep birlikte basardik."

Sahil Güvenligin 2016-2021 arasinda konuslandigi il sayisini 25'ten 28'e, karakol sayisini 8'den 14'e ve yüzer unsur sayisini 179'dan 194'e çikardigina isaret eden Soylu, "Yerli ve milli imkanlarla üretilen insallah yakin zamanda da teslim almaya baslayacagimiz 105 adet kontrol botu siparis ettik. Üretimleri devam ediyor. 2017'de Sahil Güvenlik Okul Komutanligini, 2020'de Sualti Egitim Merkezini kurarak egitim ayagimizi güçlendirdik." bilgisini verdi.

Soylu, kisa adi SAHMUS olan Sahil Güvenlik Sayisal Emniyetli Muhabere Sistemi, SGRS adi verilen Sahil Gözetleme Radar Sistemi, veri aktarimi projesi olan Sahil-Net, TÜRSAT ile gelistirilen milli "Ka Bant uydu haberlesme projesi" gibi projelerle de dijital altyapinin güçlendirildigini belirtti.

Mobil radarlarin sayisinin ise iki yil içinde 8'den 19'a çikarildigini aktaran Soylu, "Insallah tüm bu dijital sistemlerimizle birlikte, tüm sorumluluk sahamizin her santimetrekaresini izleyebilir hale gelmeyi hedefliyoruz. Elbette ki yapilan tüm bu yatirimlar, atilan tüm bu adimlar, sonuç almayi gerektirir." diye konustu.

Bakan Soylu, tüm bu gelismelerde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in hem talimat hem de bizzat takibinin çok önemli yeri oldugunu dile getirerek, Cumhurbaskani Erdogan'a sükranlarini iletti.

Uluslararasi hukukun Türkiye'ye verdigi alanla birlikte çok önemli operasyonlarin gerçeklestirildigini aktaran Soylu su bilgileri verdi:

"Özellikle uyusturucu ile mücadelede son 1,5 ton alinan uyusturucu dahil olmak üzere, uluslararasi sularda yapmis oldugumuz bu operasyonlar özellikle emniyetle beraber Sahil Güvenlik Teskilatimizin yüz akidir. Bu sadece sinirlarimizda degil, sularimizin etrafindan da uyusturucuyu ve kaçakçiligi engelleme kabiliyetini ortaya koydugunuz için büyük caydiricilik teskil etmektedir. Bu açidan da sizi hem diger kurumlarimizla yapmis oldugunuz entegrasyon ki Sahil Güvenlik Teskilatimiz bugün Nüfus Idaremizden, Göç Idaresi'ne kadar ayni zamanda emniyetimizden, Jandarmamiz ve Iller Idaremize kadar tüm kurumlarimizla es güdüm ve koordinasyon içerisindedir."

Soylu, Sahil Güvenlik Komutanliginin hem göç hem de uyusturucu kaçakçiligi ile mücadelede emsal teskilatlara oranla çok daha büyük fedakarlik ve mesai yaptigini söyledi.

Teskilatin mesaisinin yüzde 70'ini göç, göçmen kaçakçiligi ve düzensiz göçle mücadelenin aldigini belirten Soylu sunlari kaydetti:

"2019 yilinda Sahil Güvenlik Komutanligimizin kurtardigi kaçak göçmen sayisi 60 bin 802 idi. 2020 yilinda virüs salgini etkisiyle göç dalgasinda hafif bir durulma söz konusu olsa da bu rakam 20 bin 380'dir. Bu yil içinde halen 6 bin 107'dir. Buradaki düsüs, kimseyi aldatmasin. Sunu gördük ki, virüs salgininda en küçük bir normallesmede bu sayilar hizla artmaktadir. Neticede göçe kaynaklik eden yerlerde huzur ve istikrar olmadigi müddetçe bu baski devam edecektir. Bizim isimiz düzensiz göçle mücadele isi. Birçok umutla kendi memleketlerinden baska ülkelere geçmek isteyenlerin, bizi karsi karsiya biraktigi onlari denizden kurtarmak ve düzensiz göçü engelleme sorumlulugumuz 7/24 devam edecektir."

Soylu, Türkiye'nin güvenlik alanindaki sorumluluklarinin, dünyanin pek çok ülkesinden fazla oldugunun altini çizerek, "Bu agirligin en çok hissedildigi alanlardan biri de sahil seridimiz, denizlerimizdir. Vatanimiz, bizim askimizdir. Deniziyle karasiyla bizim askimizdir. Bu bakanlikta birlikte mesai yaptigimiz pek çok arkadasimiz gibi Sahil Güvenlik Komutanligindaki her arkadasimiz, bu aziz milletin yüz akidir." dedi.

Konusmasinin sonunda teskilatin 39. kurulus yil dönümünü bir kez daha kutlayan Soylu, sehitleri ve geçmis büyükleri rahmet, sükran ve minnetle andi.

Sahil Güvenlik Komutani Tugamiral Ahmet Kendir de Sahil Güvenlik Komutanligi'nin kurulus itibariyla genç bir komutanlik gibi görünse de köklerinin 1800'lü yillarin ortalarina dayandigini animsatti. Özellikle 15 Temmuz hain darbe girisimi sonrasinda gerek personel, araç gereç gerekse alt yapi yatirimlari konusunda ciddi islerin yapildigini belirten Kendir, "Sahil Güvenlik Komutanligimiz, 7 gün 24 saat denizlerimizde görevinin basindadir." diye konustu.
Kaynak: AA