Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi’nin Açılış Töreni (1)

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, KOSGEB olarak girişimcilik konusunda önemli başarılara imza attıklarını söyledi.

Kaplan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Prof. Dr. Fazıl Tekin Salonu’nda düzenlenen Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi’nin açılış törenine katıldı.

Burada açıklamalarda bulunan KOSGEB Başkanı Kaplan, Türkiye olarak ekonomi konusunda alınması gereken daha uzun bir yolun olduğunu aktararak, “Son dönemde ülkemiz büyük bir değişim ve dönüşüm yaşıyor. İstikrarlı dönemden bugünlere geldiğimizde milli gelirimiz artık orta gelir seviyesindeki ülkeler kategorisine geldi. Ama bir o kadar daha yol almamız gerekiyor ki bizim yüksek gelir seviyesindeki ülkeler kategorisine gelmemiz lazım. Tabi artık buraya gelindiği kadar kolay gidilemiyor, bunu bilmemiz lazım. Ekonomistler veya iktisatçılar varsa aramızda bilirler; orta gelir tuzağı diye adlandırılan bir tuzaktan bahsediliyor. Bu seviyeye gelmiş ülkelerin hani geçmişini de bilerek, geldiği noktayı tatminkar görerek daha da fazla kendini değişime zorlandırmamak, bir de değişim şöyle bir değişim; bu dönemde zihniyet değişimi gerekiyor. Artık bundan sonra daha katma değerli ürünler üretmek, yüksek teknoloji, orta seviye teknoloji ürünler üretmek ve sektörlerde gelişimler göstermek gerekiyor. Hani geleneksel sektörlerimiz dahi olsa bile onlarda da katma değerli ürünlere geçmemiz gerekiyor” dedi.

“ÜLKEDE GİRİŞİMCİLİK SEFERBERLİĞİ BAŞLATTIK”
Kaplan, şuana 200 bin girişimci adayına eğitim verdiklerine dikkat çekerek, son 3 sene itibariyle geldikleri noktanın sevindirici olduğunu kaydetti.

Ülkede girişimcilik seferberliği başlattıklarını anlatan Kaplan şöyle konuştu;
“Bizler de KOSGEB olarak bu zihniyet değişimini yaşatabilmek adına birkaç noktada hamleler yapmaya çalıştık. Bunlardan bir tanesi girişimcilik. Dedik ki artık bundan sonra kurulacak olan işletmelerin de yeni nesil anlayışla kurulmaz lazım. Artık ben anadan, babadan gördüğüm usullerle değil, ya da rakiplerimin başarılı olduğu teknik ve taktiklerle değil yeni nesil bir inovatif girişimcilik hamlesi yapıyor olmak lazım. Bizler de girişimciliği bu manada ele aldık ve çok şükür ülkede bir girişimcilik seferberliği başlattık. Bu kültürü aşılayabilmek için de 70 saatlik paket program oluşturduk. Herkes KOSGEB’le girişimci olabilir buna engel olamayız. Ama dedik ki, KOSGEB’ten girişimcilik adına destek almak istiyorsanız bu 70 saatlik eğitimi alacaksınız. Bu zihniyet değişiminin ana öğelerinden bir tanesi gençlerdir. Onlara bu kültürü aşılabilmek adına üniversitelerle işbirliği yapalım dedik. Çok şükür şuanda sayıları 50’ye yakın üniversiteyle anlaşmalar yaptık. Tabi en başta YÖK’le anlaşma yaptık ve girişimcilik derslerinin müfredata girmesini sağladık.”
“KOSGEB OLARAK BÜTÇESİNİ 8-9 AYDA HARCAR BİR KURUM HALE GELDİK”
Kaplan, KOSGEB olarak bütçesini 8-9 ayda harcayan ve ek bütçelerle yılı tamamlayan bir kurum haline geldiklerini de anlatarak, şöyle devam etti:
“İnovatif projesi olan KOBİ’lere ve girişimcilere daha nitelikli destek olalım istedik. Burada da ‘Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Destek Programı’ diye bir destek programı tasarladık. Program kapsamında inovatif projesi olan KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz 1 milyon liraya kadar KOSGEB’ten destek alabiliyorlar. Yani bizim prototip aşamasına kadar 600 bin liraya kadar, sonrasında endüstriyel uygulamada ticarileşme safhasında o prototipin hayata geçirilmesine de 400 bin lira gibi bir rakamla birlikte toplamda 1 milyon lira KOSGEB olarak destek veriyoruz. Ama arzumuz, nitelikli, inovatif ürünlerle artık KOBİ’lerimiz ve girişimcilerimiz dünyayla rekabet edebilir seviyeye gelmesidir. Çok şükür o da çığ gibi büyüyor. Son günlerde ne mutlu ki biz KOSGEB olarak bütçesini 8-9 ayda harcar bir kurum hale geldik. Yani daha bundan birkaç sene evvel bütçesini harcamakta zorlanan bir kurum, yılın bitmesine birkaç ay kala bütçesini sonuna kadar harcar ve ek bütçelerle götürmeye çalışıyoruz. Bunu da açıkçası daha da arttırmak istiyoruz.”
Kaynak: İHA