Guantanamo'daki Hapishanede Tutuklu Iki Kisinin Daha Serbest Kalmasina Karar Verildi

ABD'nin, Küba'nin Guantanamo Körfezi'nde bulunan askeri üssündeki hapishanede yillardir tutuklu bulunan iki kisinin daha aklandigi ve diger ülkelere nakli için onay beklendigi açiklandi.

New York Times'in (NYT) haberinde, Guantanamo'da uzun yillardir tutuklu bulunan Abdulsalam al-Hela ve Sharqawi Abdu Ali al-Hajj isimli Yemen vatandaslarinin suçsuz bulunarak saliverilmesine karar verildigi bildirildi.

Haberde, "CIA tarafindan gözaltina alindiktan sonra Guantanamo Körfezi'nde yillarca suçsuz olarak tutulan iki adamin gönderilecegi ülkeleri netlestirmek için Disisleri Bakanligi müzakereleri takip edecek bir kisiyi henüz belirlemedi." ifadesi yer aldi.

Guantanamo'dan serbest birakilmasi onaylanan tutuklularin sayisinin 11'e yükseldigi ancak saliverilmeleri için üçüncü bir ülkenin söz konusu kisileri kabul etmesinin gerektigi belirtildi.

NYT, her ikisi de 53 yasinda olan Yemen vatandaslarinin saliverilme kararinin Joe Biden yönetiminin Guantanamo'yu kapatma hedefinin bir parçasi oldugunu kaydetti.

- Guantanamo insan haklari ihlalleriyle aniliyor

Eski ABD Baskani Barack Obama, 2001 yilindaki 11 Eylül saldirilari sonrasi ABD'nin yurt disinda yakalayip tutukladigi terör süphelilerini topladigi Guantanamo Hapishanesini kapatmayi taahhüt etmisti.

Obama, en son Ocak 2017'nin baslarinda, görevi Donald Trump'a devretmeden hemen önce Guantanamo'dan tutuklu nakletmis ve hapishanede 40 kisi kalmisti.

Trump, seçim kampanyasi sirasinda insan haklari ihlallerinin de söz konusu oldugu tartismali tutukevini kapatmayacagini açiklamisti.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, 12 Subat'taki günlük basin toplantisinda, Baskan Joe Biden yönetiminin Guantanamo Hapishanesini 4 yillik görev sürelerinin sonuna kadar kapatmayi planladigini söylemisti.

Kaynak: AA