Dünya Sinemasinin Etkili Isimleri 12 Punto'da Jüri Koltuguna Oturacak

Uluslararasi jüri üyeleri arasinda Jasmila Zbanic, Rebecca O'Brien, Martina Bleis, Tracey Vieira ve Sata Cissokho yer alacak 12 Punto kapsaminda herkese açik gösterimler, masterclasslar, paneller ve söylesiler 2229 Haziran arasinda Feriye Sinemasi'nda gerçeklestirilecek.

TRT'nin bu yil üçüncüsünü düzenleyecegi "12 Punto TRT Senaryo Günleri"nin uluslararasi jüri üyeleri belli oldu.

Dünya sinemasinin önde gelen isimlerinin bir araya gelecegi program, 22-29 Haziran tarihleri arasinda 9 ülkeden katilimla 3 ayri platformda düzenlenecek.

Dünya sinema endüstrisinin önde gelen isimlerinin yer aldigi uluslararasi jüri üyeleri arasinda, Oscar adayi TRT Ortak Yapimi "Quo Vadis Aida?" filminin yönetmeni Jasmila Zbanic, "Ken Loach" filmlerinin yapimcisi Rebecca O'Brien, Berlin Film Festivali Ortak Yapim Marketi Direktörü Martina Bleis, Asya Pasifik Ödülleri Baskani Tracey Vieira ve Memento Alim Direktörü Sata Cissokho yer alacak.

Tamami kadinlardan olusan uluslararasi jüri üyeleri 28 Haziran'da finalist proje ekiplerinin sunumlarini izleyerek, 12 finalist proje arasindan 4 projeye "TRT Ortak Yapim Ödülü", 4 projeye ise "TRT Ön Alim Ödülü" verecek.

- Oscar'da yarisan TRT Ortak Yapimi filmlerin yönetmenleri Istanbul'da

Son 2 yildir Oscar törenlerinde yarisan TRT Ortak Yapimi ve TRT destekli filmlerin yönetmenleri de 12 Punto için Istanbul'a gelecek.

2021 Oscar ödüllerinde "En Iyi Uluslararasi Film" kategorisinde yarisan TRT Ortak Yapimi "Quo Vadis, Aida?" filminin yönetmeni Jasmila Zbanic ve yapimcisi Damir Ibrahimovic 12 Punto'da olacak.

"Quo Vadis, Aida?" filmi 12 Punto programi kapsaminda Istanbul'da ilk kez gösterilecek. Gösterimin ardindan Zbanic ve Ibrahimovic'in izleyicilerin sorularini yanitlayacagi bir söylesi gerçeklestirecek.

Geçen sene Oscar ödüllerinde "En Iyi Uluslararasi Film" ve "En Iyi Belgesel" kategorilerinde yarisan TRT destekli Makedonya yapimi "Honeyland/Bal Ülkesi" filminin yönetmenleri Tamara Kotevska ve Ljubomir Stefanov da 12 Punto'ya konuk olacak.

Etkinlik kapsaminda "Honeyland" filminin gösterimi yapilacak ve yönetmenler ayrica 12 Punto kapsaminda bir masterclass verecek.

- Sinema ustalarindan "Masterclass"

Program kapsaminda herkese açik gösterimler, masterclasslar, paneller ve söylesiler 22-29 Haziran tarihleri arasinda Feriye Sinemasi'nda gerçeklestirilecek.

Ayrica 22 Haziran Sali saat 11.00'de dünyanin en etkili satis ajanslarindan Memento'nun Alim Direktörü Sata Cissokho "Film Endüstrisinde Satis Ajanslarinin Rolü" üzerine bir masterclass ile ayni gün saat 17.00'de ise Ken Loach'un yapimcisi Rebecca O'Brien da "Bir Ken Loach Filmi Yapmak" baslikli masterclass düzenleyecek.

Berlin Film Festivali Ortak Yapim Marketi Direktörü Martina Bleis ise 24 Haziran saat 14.00'te "Uluslararasi Ortak Yapimlar ve Ortak Yapim Marketleri" konulu masterclass, ayni gün 17.00'de EAVE yöneticisi Lise Lense-Moller "Ortak Yapimlarin Yol Haritasi" konulu masterclass verecek.

- TRT 2'de her aksam 12 Punto özel yayini

Öte yandan "12 Punto Özel" yayini, 22-29 Haziran arasinda her aksam saat 19.00'da TRT 2'de izleyiciyle bulusacak. Programda 12 Punto finalistleriyle röportajlar, etkinlikle ilgili gelismeler, Türk sinemasinin ödüllü yönetmen ve yapimcilariyla söylesiler ve masterclasslar yer alacak.

Bu yil ayrica özel yaninin ardindan her aksam saat 20.00'de "12 Punto Film Saati" yayinlanacak.

Bu bölümde TRT Ortak Yapimi film gösterimlerinin yani sira, Nuri Bilge Ceylan'in "Ahlat Agaci" filminin kamera arkasi görüntülerinden olusan üç bölümlük "Ahlat'in Yolculugu" ve "Kis Uykusu"nun kamera arkasi görüntülerinden olusan "Uzun Sürmüs Bir Kis" belgeselleri televizyonda ilk kez gösterilecek.

"12 Punto Kapanis ve Ödül Töreni" de 29 Haziran aksami TRT 2'de canli yayinla ekranlara gelecek.
Kaynak: AA