Bakan Soylu, Sahil Güvenlik Komutanligi Heyetini Makaminda Agirladi

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Sahil Güvenlik Komutanligi’nin 39. Yil dönümü sebebiyle Sahil Güvenlik Komutani Tugamiral Ahmet Kendir baskanliginda ki heyeti makaminda agirladi.

Bakan Soylu, Sahil Güvenlik Komutanligi Heyetini Makaminda Agirladi
Sahil Güvenlik Komutanligi’nin 39. Yil dönümünü dolayisiyla Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Sahil Güvenlik Komutani Tugamiral Ahmet Kendir baskanligindaki heyeti makaminda kabul etti. Sahil Güvenlik Komutanligi’nin resmi olarak kurulusunun 39. Yilini kutlayarak konusmasina baslayan Bakan Soylu, “Bir devletin kurumlari, kuruluslari, aslinda milletin ve medeniyet aklinin bir yansimasidir. Eger bizim Sahil Güvenlik Komutanligi’mizin Ege de hayat kurtariyor da baska ülkelerin teskilatlari o mazlumlari ölüme terk ediyorsa, aradaki bu fark, aziz milletimizin karakterinden, kalbinin ve medeniyetinin temizliginden ayrica benim mesai arkadaslarimin hem insanliga hem meslegine olan sadakatinden kaynaklanmaktadir. Keza bu teskilat, küresel göçü yönetirken, düzensiz göçle mücadele ederken, her türlü kaçakçilikla her türlü suçla her türlü kanun disi eylemle mücadele ederken uyusturucu ticaretiyle kiyasiya mücadele ederken uluslararasi ölçekte basarili olabiliyorsa hem kendi kabiliyetleri, mahareti, hem devletimizin gücü, hem de dünyadaki her denizcinin üniformasindaki üç çizgiden birinin, bu millete ait bir zaferi temsil etmesinin verdigi özgüvenden dolayidir” ifadelerini kullandi.

“2016 yilinda 5 bin 428 olan sahil güvenlik personel sayisini yüzde 33’lük bir artisla 7 bin 217’ye çikarttik”

Sahil Güvenlik Komutanligi’nda yatirimlar ile kapasitenin yükseldigini vurgulayan Bakan Soylu, “Emniyet teskilatimiz, jandarmamiz, sahil güvenlik komutanligimiz, diger kurumlarimiz, bunlarin hepsi, köklü ve dünyanin kendi alanlarinda önde gelen kurumlaridir. Bunlar kolay birikmis tecrübeler degildir. Sadece parayla pulla, yatirimla olusmus yapilar degildir. Bu kurumlar büyük bir devlet akli, medeniyet akli ve hafizasidir. Dolayisiyla bunlari korumak, gelistirmek ve gelecek nesillerimize daha güçlü sekilde birakmak zorunlulugumuz vardir. Bu bakis açisindan hareketle, özellikle 15 Temmuz sonrasinda, Sahil Güvenlik Komutanligi’miza hem beseri, hem teknik, hem de teknoloji kapasitesi anlaminda ciddi yatirimlar yaptik. 2016 yilinda 5 bin 428 olan sahil güvenlik personel sayisini 15 Temmuz’dan sonra yapmis oldugumuz arinmaya ragmen bugün itibariyla yüzde 33’lük bir artisla 7 bin 217’ye çikarttik. Kaldi ki burada FETÖ’nün ciddi bir tahribati olmustu, onu da kapattik” diye konustu.



“Sahil Güvenlik Komutanligi’nda profesyonellik oranini yüzde 100’e yükselttik”

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, konusmasina su sekilde devam etti:

“Ayrica 2016 yilinda yüzde 71 olan personel profesyonellik oranini da yüzde 100’e yükselttik. Bugün Türk Sahil Güvenlik Teskilati, tamami profesyonel bir kurum haline gelmistir. 2016-2021 arasinda; konuslandigimiz il sayisini 25’ten 28’e; karakol sayimizi 8’den 14’e; yüzer unsur sayimizi ise 179’dan 194’e çikarttik. Yerli ve milli imkanlarla üretilen ve yakin zamanda teslim almaya baslayacagimiz 105 adet kontrol botu siparis ettik, üretimleri devam ediyor. 2017’de Sahil Güvenlik Okul Komutanligini, 2020’de Sualti Egitim Merkezi’ni kurarak egitim ayagimizi güçlendirdik. Öte yandan; kisa adi SAHMUS olan Sahil Güvenlik Sayisal Emniyetli Muhabere Sistemi; SGRS adini verdigimiz Sahil Gözetleme Radar Sistemi; veri aktarimi projesi olan SAHIL-NET, Türksat ile gelistirdigimiz ‘Milli Ka Bant Uydu Haberlesme Projesi’ gibi büyük projelerle, dijital altyapimizi çok güçlendirdik. Mobil radarlarimizin sayisini da son 2 yil içinde 8’den 19’a çikarttik. Insallah tüm bu, dijital sistemlerimizle birlikte, tüm sorumluluk sahamizin her santimetrekaresini izleyebilir hale gelmeyi hedefliyoruz. Elbette ki yapilan tüm bu yatirimlar, atilan tüm bu adimlar, sonuç almayi gerektirir.”

“2019 yilinda Sahil Güvenlik Komutanligi’mizin kurtardigi kaçak göçmen sayisi 60 bin 802’dir”

Göç ile mücadelede Sahil Güvenlik Komutanligi’nin bu alandaki varligi ve basarisi hem Türkiye hem de dünya için önemli oldugunu belirten Soylu, “Sahil Güvenlik Komutanligi’miz; hem uyusturucu ile hem göç ile mücadelede emsal teskilatlarina oranla çok daha büyük fedakarlik ve mesai sarf ediyor. Bu teskilatin mesaisinin yüzde 70’in göçle ve göçmen kaçakçiligi ile ve düzensiz göç ile mücadele almaktadir. 2019 yilinda Sahil Güvenlik Komutanligi’mizin kurtardigi kaçak göçmen sayisi 60 bin 802’dir. 2020 yilinda virüs salgini etkisiyle hafif bir durulma söz konusu olsa da bu sayi 20 bin 380’dir. Bu yil için halen 6 bin 107’dir. Buradaki düsüs, kimseyi aldatmamalidir. Sunu gördük ki, virüs salgininda en küçük bir normallesmede bu sayilar hizla artiyor. Neticede göçe kaynaklik eden yerlerde huzur ve istikrar olmadigi müddetçe bu baski sürecektir. Bizim de hazirligimiz, gayretimiz, tedbirlerimiz, buna yöneliktir. Dolayisiyla Sahil Güvenlik Komutanligi’mizin bu alandaki varligi ve basarisi hem ülkemiz hem de dünya için önemlidir” seklinde konustu.



“Mesai yaptigimiz pek çok arkadasimiz gibi, Sahil Güvenlik Komutanligi’ndaki her arkadasimiz, bu aziz milletin yüz akidir”

Bakan Soylu, “Ülkemizin güvenlik alanindaki sorumluluklari, dünyanin pek çok ülkesinden fazladir. Bu agirligin en çok hissedildigi alanlardan biri de sahil seridimiz, denizlerimizdir. Vatanimiz, bizim askimizdir. Deniziyle, karasiyla bizim askimizdir. Bu bakanlikta birlikte mesai yaptigimiz pek çok arkadasimiz gibi, Sahil Güvenlik Komutanligi’ndaki her arkadasimiz, bu aziz milletin yüz akidir. Bu vesileyle teskilatimizin 1886’da Kordon bölüklerinden gelen ama yeni ismi ile 39. kurulus yildönümünü tekrar tebrik ediyor, tüm teskilat mensuplarina sükranlarimi sunuyor, sehitlerimizi, geçmis büyüklerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” diyerek konusmasini sonlandirdi.
Kaynak: İHA