Bakan Kurum, 'Üsküdar'da Büyük Dönüsüm 5000 Yeni Konut Projesi' Programinda Konustu Açiklamasi

'Sadece Üsküdar'imizi degil, bütün bir Istanbul'umuzu, Istanbul'un deprem dönüsümünü, kentsel dönüsümünü ilgilendiren 5 bin konutluk yeni bir etap daha baslatiyoruz' 'Gerek yapi denetimde gerek Kentsel Dönüsüm Yasasi'ndaki düzenlemelerle son 20 yilda 45 milyon vatandasimizi güvenli konutlara kavusturduk' 'Pazartesi günü itibariyla Validebag'daki çevre düzenleme projemiz basliyor. Yaklasik 50 milyon lira yatirimla gerçekten Üsküdar'a, Validebag'a, Istanbul'a deger katacak bir eseri de insallah insa edecegiz ihya edecegiz' 'Gerek planlama süreciyle finansal desteklerle gerek kira ve tasinma süreçleriyle kentsel dönüsüm projelerinde, deprem dönüsüm projelerinde hiçbir vatandasimiz magdur olmasin istiyoruz'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Sadece Üsküdar'imizi degil, bütün bir Istanbul'umuzu, Istanbul'un deprem dönüsümünü, kentsel dönüsümünü ilgilendiren 5 bin konutluk yeni bir etap daha baslatiyoruz." dedi.

Bakan Kurum, "Üsküdar'da Büyük Dönüsüm 5000 Yeni Konut Projesi" kentsel dönüsüm programinda yaptigi konusmada, süreci santiye sefi, mimar, mühendis gibi takip ettiklerini söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in talimatlariyla Üsküdar'da yürütülen dönüsüm çalismalarinin Büyük Çamlica Camisi'nin insaatiyla basladigini anlatan Kurum, ilçenin bu projelerin bitmesiyle çok daha güzel ve yesil olacagini dile getirdi.

Çamlica Camii ve Çevresi Kentsel Dönüsüm Projesi ile yeni bir adimi hep birlikte atacaklarini kaydeden Kurum, söyle konustu:

"Sadece Üsküdar'imizi degil, bütün bir Istanbul'umuzu, Istanbul'un deprem dönüsümünü, kentsel dönüsümünü ilgilendiren 5 bin konutluk yeni bir etap daha baslatiyoruz. Hep sunu istedik, vatandasimiza örnek bir dönüsüm gösterelim. Az katli, komsulariyla Kirazlitepe sakinleriyle burada birlikte yasasinlar. Gelinlerini yine ayni mahallede komsulariyla birlikte göndersinler, dügünlerini beraber yapsinlar, cenazede acilarini beraber paylassinlar ve ayni kültür içerisinde yasasinlar istedik ve bu anlayisla bir proje gerçeklestirdik. Toplamda Kirazlitepe'de yaklasik 2 bin bagimsiz bölümden olusan projenin ilk etabini bitirdik ve gerçekten Üsküdar'a, Kirazlitepe'ye yakisan bir proje oldu. Eminim ki tüm hak sahibi vatandaslarimizi bu anlamda memnun ettik."

Kirazlitepe'de baslatilan dönüsümün Ferah, Küplüce ve Mehmet Akif mahallelerinde devam edecegini kaydeden Kurum, "Gerek yapi denetimde gerek Kensel Dönüsüm Yasasi'ndaki düzenlemelerle son 20 yilda 45 milyon vatandasimizi güvenli konutlara kavusturduk." ifadelerini kullandi.

Basta Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan olmak üzere emegi geçen herkese tesekkür eden Bakan Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu dönüsümü kararli bir sekilde yapmaya devam edecegiz. Yaparken de vatandaslarimizin rizasini alacagiz, gönül birligi içerisinde olacagiz. Yerinde, hizli, gönüllü prensipleriyle dedigimiz, hiçbir sekilde onlari magdur etmeyecek anlayisla yapacagiz ki bugüne kadar yaptigimiz her projede oldugu gibi vatandasimiza ragmen hiçbir is yapmadik, yaptirmadik. Bu anlayisi kentsel dönüsüm projelerimizde de Üsküdar'imizda da Ferah Mahallemizde de Küplüce'de de Mehmet Akif Mahallemizde de devam ettirecegiz. Vatandaslarimizla birlikte insallah bu güzel dönüsümü gerçeklestiriyor olacagiz."

- "Istanbul'a 20 yilda 100 milyar lirayi askin yatirim"

Bakan Murat Kurum, Üsküdar'in Istanbul'un, Istanbul'un da Türkiye'nin gözbebegi oldugunu dile getirerek, söyle konustu:

"Biz bu sehre hizmet etmeyi, ihya etmeyi sadece ülkemize degil, tüm dünyaya, tüm insanliga yapilan bir hizmet olarak görüyoruz. Istanbul'umuzda son 20 yilda 100 milyar lirayi askin çevre ve sehircilik alaninda yatirim yaptik. Bu sadece çevre ve sehircilik alaninda yapilan yatirimlar. Bunun disinda hastanelerimiz, tünellerimiz, otoyollarimiz, turizm tesislerimiz, vatandasimiza daha iyi hizmetler sunacak, istihdami artiracak sanayi alanlarimiz gibi birçok yatirim yapildi. Su anda sahada devam eden 20 milyar liralik yatirimimiz var. Millete hizmet etme askiyla inanin valimiz, belediye baskanimiz, milletvekillerimiz, hep birlikte tüm ekibimizle birlikte gece gündüz demeden çalisiyoruz ve çalismaya devam edecegiz. Biz eser siyaseti yapacagiz, hizmet siyaseti yapacagiz, hep eserle öne çikacagiz ve bu anlayistan da bir gün geri durmayacagiz."

- "Mülkiyet problemlerini çözüyoruz"

Dar gelirli vatandaslar için 15 bin sosyal konut yaparak sahiplerine teslim ettiklerini vurgulayan Kurum, bu vatandaslarin aidat öder gibi depreme dayanikli konutlarda oturmaya basladigini söyledi.

Istanbul'un 39 ilçesinde vatandaslarin mülkiyet problemlerini çözdüklerini anlatan Kurum, "Istiyoruz ki devletle problemi kalmasin, devletten bekleyecegi bir is kalmasin. Söyledigi her isi sirasina, aciliyetine göre yapalim diyoruz." dedi.

Iklim degisikliginin etkilerini aza indirmek için çalistiklarini dile getiren Kurum, bu amaçla sehirlerdeki yesil alanlari artirdiklarini kaydetti. Istanbul'da toplam büyüklügü 6 milyon metrekareyi bulan 40 millet bahçesi yaptiklarini belirten Kurum, Üsküdar Belediyesi ile de yürüttükleri projeyi de söyle anlatti:

"Istanbul'un merkezinde Validebag Korusu'nun bugünkü içler acisi halini revize etmek ve oradaki tarihi dokuya, tescilli yapilara zarar vermeden, yeni hiçbir yapilasma yapmadan, sadece oradaki yesili, dogayi, tarihi degerleri gün yüzüne çikaracak önemli bir projemizi de insallah bakanligimiz Üsküdar Belediyemizle birlikte yürütüyor ve pazartesi günü itibariyla Validebag'daki çevre düzenleme projemiz basliyor. Yaklasik 50 milyon lira yatirimla gerçekten Üsküdar'a, Validebag'a, Istanbul'a deger katacak bir eseri de insallah insa edecegiz ihya edecegiz. Bu proje de simdiden insallah Üsküdar'imiza hayirli ugurlu olsun."

- "Istanbul'a marka deger katacak proje"

Gürültü problemini çözmek için de ses ve gürültü bariyerleri yaptiklarini kaydeden Kurum, atik su aritma tesisleri ve otopark projelerini hayata geçirdiklerini anlatti. Atatürk Kültür Merkezi insaatinin TOKI Baskanliginca yürütüldügüne deginen Kurum, "Bu proje de insallah çok yakin zamanda Istanbullu kardeslerimizin hizmetine sunulacak." dedi.

Istanbul Finans Merkezini insa ederek Istanbul'u dünyanin en büyük sehircilik markasi haline getirmek için çaba sarf ettiklerini kaydeden Kurum, Ümraniye'deki projenin gelecek yil hizmet vermeye baslayacagini bildirdi. Bu projenin Istanbul'a marka deger katacaginin altini çizen Kurum, "Depremin oldugu saatin hemen arkasinda finans sistemimizin ayakta durmasi bu ülkenin birligi, gelecegi adina çok önemli. Dolayisiyla her türlü deprem senaryolari tasarlanmis, düsünülmüs finans merkezimiz de önümüzdeki yil itibariyla hizmet verecek ve dogrudan 50 bin kisiye istihdam kaynagi olacak." ifadelerini kullandi.

"Biz inançli kadrolariz" diyen Kurum, sözlerini söyle sürdürdü:

"Inaniyoruz ki Istanbul kalkindikça, Türkiye büyüyor, Istanbul güzellestikçe Türkiye güzellesiyor, dünya güzellesiyor. Tüm bunlarin yaninda, bilhassa deprem dönüsümü seferberligimizde önceligimiz, Istanbul. Üzülerek söylüyorum ki üstat Yahya Kemal’in, 'Sade bir semtini sevmek bile, bir ömre deger.' dedigi, medeniyetimizin en güzel eseri olan bu aziz sehir, maalesef, deprem tehdidi altinda. Ülkemizdeki riskli bölge listesinin en basinda, Istanbul gelmektedir. Bu anlamda Istanbul'u yerinde, gönüllü ve hizli prensibiyle mahalle mahalle, sokak sokak depreme hazir hale getirmek için çalisiyoruz."

Istanbul Kartal'da kendiliginden yikilan binayi hatirlatan Kurum, bu olaydan 6 ay sonra yikilan binanin yerinde mahalle kültürünü yasatacak dönüsümü gerçeklestirdiklerini anlatti. Kagithane'de de benzeri bir dönüsümü baslattiklarina deginen Kurum, "Konutlarimiz insallah bitme seviyesine geldi, toplamda 700 konutluk bir dönüsüm projesini gerçeklestiriyoruz." dedi.

Bahçelievler'de de bir binanin kendiliginden çöktügünü belirten Kurum, söyle konustu:

"Artik baktigimizda Istanbul'da deprem olmadan da canlarimizi yitiriyoruz, yavrularimizi yitiriyoruz. Istikbalimizi topraga veriyoruz. Üniversitelerimiz, bilim insanlarimiz ve Bakanligimiz su an, ülkemizin genelinde acil öncelikli dedigimiz 1,5 milyon konutun dönüsümü için seferberlik ilani seklinde çalismaktadir. Bunlarin 300 bini de maalesef Istanbul'da yer aliyor. Acilen bu 300 bin konutu hep birlikte dönüstürmemiz gerekiyor. Sunu samimi bir sekilde söylüyorum ki isteyen her vatandasimiza yardim elimizi, devletin yardim elini uzatmaya gayret gösteriyoruz. Gerek planlama süreciyle finansal desteklerle gerek kira ve tasinma süreçleriyle kentsel dönüsüm projelerinde, deprem dönüsüm projelerinde hiçbir vatandasimiz magdur olmasin istiyoruz. Bakanlik olarak da bugüne kadar Istanbul'da 126 bin konutun dönüsüm sürecini baslattik."

- Üsküdar'da yürütülen proje

Üsküdar'da 2018 yilinda Büyük Çamlica Camisi'nin batisinda bulunan 180 bin metrekarelik alani riskli alan ilan ettiklerini hatirlatan Kurum, bunun ardindan hemen çalismalara basladiklarini anlatti.

Kirazlitepe ve Ferah mahallerinde toplam 1876 konut ve 142 ticari ünite yaptiklarini belirten Kurum, "Ilk etabini bitirdik. TOKI Baskanligimiz eliyle insaat çalismalari hiziyla devam ediyor. Diger etaplarin da insasi devam ediyor. Hem ikinci etabin hem üçüncü etabin... Insallah onlari da önümüzdeki yil sonuna kadar bitirme hedefiyle çalisiyoruz. Eylül ayinda insallah 504 konutumuzu ve 47 dükkanimizi, yine önümüzdeki yilin sonuna kadar da 1370 konut ve 95 dükkanimizi Üsküdarli kardeslerimize teslim edecegiz. Simdiden projemiz hayirli olsun diyorum. Istanbul hizmet noktasinda bekletilmeye gelmez. Yeni yatirim, yeni proje, yeni vizyon ister." dedi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in geçen günlerde vatandaslarin kentsel dönüsüme dair talepleri dinledigini hatirlatan Kurum, söyle konustu:

"Biz de hemen ekibimizle Üsküdar Belediyemizle birlikte harekete geçtik, çalismalari baslattik. Bu kapsamda, tipki Kirazlitepe'de ve Ferah'ta oldugu gibi Mehmet Akif ve Küplüce mahallelerindeki kardeslerimiz de ayni haklara sahip olacaklar, hayirli ugurlu olsun. Bugün insallah 16 binanin yikimini gerçeklestiriyoruz. Bu 16 binayla birlikte etap etap, pazartesi günü itibariyla bakanligimiz, Üsküdar Belediyemiz hep birlikte vatandaslarimizla görüsmelere protokollere baslayacaklar. Bu süreçte vatandaslarimiza kira yardimi, tasinma yardimi verecegiz. Ayni birinci etapta ne yaptiysak onlari magdur etmeyecek sekliyle bu süreci yürütecegiz. Birazdan yikacagimiz alani da tamamen, sosyal alan ve yesil alan olarak planladik. Burada yasayan vatandaslarimiza, yerinde, hizli ve gönüllü dönüsüm prensibimizle insa edecegimiz rezerv konutlarda hak sahibi olma hakki verecegiz. Insallah yeni etaplarimizin temellerini iki ay sonra, yani eylül ayinda hep birlikte ayni coskuyla ayni heyecanla atacagiz."

Büyük Çamlica Camisi ve çevresinde yürütülen tüm projelerle toplamda 7 bin konutluk bir dönüsüm sürecinin etaplar halinde devam edecegini kaydeden Kurum, kendilerine diger mahallelerden de talepler geldigini söyledi. Bakan Kurum, projeye emegi geçenlere tesekkür ederek, hayirli olmasini diledi.

Konusmalarin ardindan Bakan Kurum'un talimatlariyla is makineleri kentsel dönüsüm alanindaki 16 binanin yikim çalismalarina basladi. Kurum, bir süre yikim çalismalarini izledi.

Kaynak: AA