ABD'nin Bati Eyaletlerinde Asiri Sicaklar Hayati Olumsuz Etkilemeye Devam Ediyor

ABD'nin bati eyaletlerinde hayati olumsuz etkileyen sicaklik artisinin hafta sonu da sürmesi bekleniyor.



Günlük hava tahmin raporlari yayinlayan Ulusal Hava Servisine (NWS) göre, dünyanin en sicak noktasi olan California'nin Dead Valley (Ölüm Vadisi) bölgesindeki sicaklik 51 dereceyi geçti.

Bir diger hava gözlemcisi AccuWeathera göre ise Ölüm Vadisi'nde hissedilen sicaklik 54 derecenin üzerine çikti. Bölge tarihinde en yüksek sicaklik 1913'te 56 ila 57 derece kaydedilmisti.

California'nin disinda, Arizona ve Utah, Montana ve Idaho gibi civar eyaletlerde de sicakliklarin rekor seviyeye ulastigi, hafta sonu da tehlikeli boyutta seyredecegi öngörüldü.

- Küresel isinmanin etkisine vurgu

Ülkenin bati yakasindaki asiri hava sicaklariyla ilgili New York Times'taki makalede, yaz mevsimine girmeden termometrelerin tarihi sicakliklari göstermesi, küresel isinma nedenli iklim degisikligine baglandi.

Makalede, "Küresel isinma yillardir bölgede felaketleri körüklüyor. Simdi, erken bir sicak hava dalgasi ve siddetli kuraklik, yasamlari tehdit ediyor ve suyu tehlikeli derecede kit durumda birakiyor." ifadesi yer aldi.

Yazida, Arizona, Montana ve Utah’ta yer yer orman yanginlarina rastlandigi, Teksas’ta elektrik firmalarinin muhtemel kesintileri önlemek için müsterilerine klimalari kapatmalari ricasinda bulundugu bilgisi paylasildi.

Makalede, asiri sicaklarin bölgedeki su kaynaklarini da hizla azalttigi belirtildi.

- Tarim ve hayvanciligi da etkiledi

Ülkenin batisindaki kurakligin çiftçileri de zor durumda biraktigi belirtilen makalede, koyun ve sigir yetistiricilerinin hayvanlarini daha erken satma egilimine girdikleri, sulu tarim için gerekli olan kaynaklarin azalmasindan dolayi arazilerin büyük kismini nadasa birakmak durumunda kaldiklari vurgulandi.

California Çiftlik Su Koalisyonu yöneticisi Mike Wade’in, çiftliklerin yeterli su kullanimindan mahrum kalmasinin ürünlerde arz sorunlarina ve fiyatlarin yükselmesine neden olabilecegi görüsüne yer verildi.

California eyaleti, ABD’nin meyve ihtiyacinin üçte ikisini ve sebzelerin üçte birini karsiliyor.

Kaynak: AA