'A'dan Z'ye Rüzgar Santrali' Kitabiyla Rüzgar Enerjisi Sektöründe Egitime Katki Hedefleniyor

Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim AS Genel Müdürü Erman Kaya: 'Kitabi yenilenebilir enerji sektörünü merak eden herkesin okumasini tavsiye ederim. Tabii ki mühendislik ve endüstri meslek lisesinde okuyan ögrencilerin okumasinda yarar var' Nordex Türkiye Genel Müdürü Habib Babacan: 'Tüm ögrenci arkadaslarimiza kitabin basili halini ücretsiz olarak dagitacagiz'

Vega Rüzgar Enerjisi tarafindan Nordex Enerji'nin katkisiyla hazirlanan "A'dan Z'ye Rüzgar Santrali" kitabiyla rüzgar enerjisi sektöründe egitime katki saglanarak kalifiye eleman ihtiyacinin giderilmesine destek verilmesi hedefleniyor.

"A'dan Z'ye Rüzgar Santrali" kitabinin tanitimi, Izmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Nordex Türkiye Izmir Servis ve Teknik Egitim Merkezi'nde, Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim AS Genel Müdürü Erman Kaya ile Nordex Türkiye Genel Müdürü Habib Babacan'in katilimiyla gerçeklestirildi.

Kitabin, meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üniversite ögrencilerine gitgide önem arz eden yenilebilir enerji kaynaklarindan biri olan rüzgar enerji sektörünü yakindan tanima firsati saglamasi, temel okuyucu kitlesinin rüzgar enerjisi sektörüne yönelip, bilgi sahibi olmak ve bu yolda ilerlemek isteyen ögrenciler olmasi amaçlaniyor.

Rüzgar enerjisinin tarihçesi, rüzgar ölçüm metotlari, rüzgar türbin ve bilesenleri, proje gelistirme, Türkiye’deki düzenlemeler ve izin süreçleri gibi birçok konu basligina yer verilen kitap, Nordex Türkiye’nin üniversitelerde ve liselerde yapilacak rüzgar enerjisi egitimleri, sunumlari ve diger ögrenci organizasyonlarinda sektöre ilgi duyan ögrencilere ücretsiz olarak dagitilacak.

Vega Rüzgar Enerjisi Elektrik Üretim AS Genel Müdürü Erman Kaya, AA muhabirine, kitabin hazirligina 2013 yilinda yenilenebilir enerji kaynaklari alaninda çalisacak ögrencilerin bilgi eksikliklerini tespit ederek basladiklarini söyledi.

Kitabin 15 bölümden olustugunu ve rüzgar ölçümü, veri analizi, türbin seçimi ile mikro konuslandirma gibi çesitli konulari kapsadigini ifade eden Kaya, "(Kitabi) Izin asamalari, bürokratik islemler, türbinin sahaya getirilmesi, kurulumu, bakimi ve isletmesiyle sonuçlandiriyoruz. Bence faydali oldu çünkü birçok kisi rüzgar sektöründeki bazi olaylari yanlis biliyor. En azindan dilimiz döndügünce bunlari düzenlemeye karar verdik, bir silsileye koyduk. Bunu yaparken de tabii ki ögrenci arkadaslarimizdan da yararlandik. Onlarin çok büyük emegi var." dedi.

Kaya, yenilenebilir enerji sektörünü merak eden herkesin kitabi okumasini tavsiye ederek, "Tabii ki mühendislik ve endüstri meslek lisesinde okuyan ögrencilerin okumasinda yarar var. Çünkü ileriki asamalarda bu gibi konularda isleyis ve islevlerini ilerletecekler. Kitap, Nordex tarafindan ücretsiz olarak bütün üniversitelere ve ayrica pilot projelere dagitilacak." diye konustu.

Nordex Türkiye Genel Müdürü Habib Babacan da kitabin tüm endüstriye hitap etmek, endüstriye yeni katilan veya halihazirda çalismakta olan kisilere bilgi ve birikim saglamak amaciyla hazirlandigini dile getirdi.

Kitabin en büyük faydasinin rüzgar enerjisi sektörüne girmek isteyen meslek lisesi ve üniversite mezunlarina olacagini belirten Babacan, sunlari kaydetti:

"Bu kitabin basimina ve dagitimina biz destek sagladik. Tüm ögrenci arkadaslarimiza kitabin basili halini ücretsiz olarak dagitacagiz. Ayni zamanda kitabin bir de elektronik versiyonu hazirlandi. Elektronik versiyonuyla birlikte sektörde bu kitabin, ulasmak isteyen tüm katilimcilara, kamu personeline, taseronlara, rakiplere ulasmasini hedefliyoruz. Insallah sektörümüz için hayirlara vesile olur. Sektörün daha fazla arkadasimizi kazanmasina sebep olur."

Kaynak: AA