Zambiya'nin Ilk Devlet Baskani Kaunda, 97 Yasinda Hayatini Kaybetti

Zambiya’nin bagimsizlik mücadelesinin kilit isimlerinden ve ilk Devlet Baskani 97 yasindaki Kenneth Kaunda hayatini kaybetti.

Zambiya'nin Ilk Devlet Baskani Kaunda, 97 Yasinda Hayatini Kaybetti
Zambiya’nin bagimsizlik mücadelesinin kilit isimlerinden ve ilk Devlet Baskani olan Kenneth Kaunda’nin 97 yasinda hayatini kaybettigi bildirildi.

Kaunda’nun ölümü ailesinden tarafindan dogrulanirken, Kaunda geçtigimiz pazartesi günü zatürre nedeniyle baskent Lusaka’da hastaneye kaldirilmisti. Yetkililer, Kaunda’nin hastaneye kaldirilma nedeninin Covid-19 olmadigini açiklamisti.

1950’lerde o zamanki adi Kuzey Rodezya olan Zambiya’nin Ingiltere’den bagimsizligini kazanmasinda önemli bir isim olan Kaunda, 1964’te Zambiya’nin bagimsizligini kazanmasinin ardindan ülkenin ilk devlet baskani olmustu. Tek partili dönemde sol egilimli Birlesik Ulusal Bagimsizlik Partisi’nin (UNIP) lideri olan Kaunda, ülkeyi yillarca yönettikten sonra 1991’de çok partili hayata geçilmesi ile seçimleri kaybetmis ardindan istifa etmisti.

Kaunda, Güney Afrika’da irk ayrimciligina karsi mücadeleye ve Mozambik ile Zimbabve’nin kurtulus hareketlerinin önde gelen destekçilerinden biri olmustu.
Kaynak: İHA